Ilustracija
 Carsten Koall/Getty Images
POČIVALI U MIRU

TUŽNE VIJESTI ZA HRVATSKI SPORT Nakon duge i teške bolesti preminula legendarna hrvatska odbojkašica i bivši izbornik judo reprezentacije

Dvije vrlo tužne vijesti za hrvatski sport. Na isti dan preminuli su bivša hrvatska odbojkašica Snježana Ušić i istaknuti judaš, trener i izbornik Dragomir Tavra
Piše: HinaObjavljeno: 28. travanj 2018. 16:05

Nakon duge i teške bolesti u petak 27. travnja u Velikoj Gorici preminula je legendarna hrvatska odbojkašica Snježana Ušić, rođena Azenić u dobi od 56 godina.

Snježana je rođena 14. travnja 1962. godine u Požegi. Igračku karijeru započela je u Odbojkaškom klubu Željezničar iz Osijeka, gdje je po kvaliteti odskakala od svojih suigračica, pa je vrlo brzo najprije prešla u Vukovar, a potom zagrebačku Mladost, gdje je igrala punih 11 godina i bila jedna od najboljih igračica.

Dugi niz godina igrala je Snježana za reprezentaciju Jugoslavije, s kojom je na mediteranskim igrama osvojila dvije medalje. Na Igrama 1979., u Splitu zakitila se srebrom, a u Casablanci 1983. brončanom medaljom.

Pripadala je izuzetno sportskoj obitelji. Suprug Sven višegodišnji je košarkaš Cibone, kćerke Senna, Simona, Marija i Ana su odbojkašice a sin David košarkaš, dok je otac Antun Azenić u Velikoj Gorici osnovao Odbojkaški klub Azena u kojemu je Snježana igrala i bila trenerica.

Pokop Snježane Ušić biti će u ponedjeljak u 16 sati u Velikoj Gorici.

Preminuo je Dragomir Tavra

Nakon duge i teške bolesti u petak 27. travnja u Splitu je u 58. godini preminuo istaknuti judaš, trener i izbornik Dragomir Tavra.

Tavra je rođen u Splitu 3. siječnja 1961. Bio je vrlo aktivan i uspješan judaš, najprije kao član Splita, a potom Studenta. Vrhunac karijere doživio je na Mediteranskim igrama 1993. godine u francuskoj pokrajini Languedoc-Roussilon gdje je u kategoriji do 95 kilograma osvojio brončanu medalju. Bile su to prve mediteranske igre pod zastavom Republike Hrvatske.

Osnivač je AJK Student 1980., gdje je više godina bio trener, predsjednik, a kada se razbolio izabran je za počasnog predsjednika.

Pod njegovim vodstvom judaši Studenta postigli su najveće uspjehe. Na europskom prvenstvu 2009. Marijana Mišković osvojila je brončanu, a 2013. Tomislav Marijanović srebrnu medalju.

Vrhunac karijere doživio je kada je bio trener hrvatske judo reprezentacije na Olimpijskim igrama 2012. u Londonu. To je bilo prvi puta da su na nekim olimpijskim igrama pod hrvatskom zastavom nastupili judaši i to upravo članovi Studenta prethodno spomenuti Marijana Mišković i Tomislav Marijanović.

Drago je cijelog sebe davao u sport posebno judo. Bio je aktivan u Teniskom klubu Split, Javnoj ustanovi športski objekti, ukratko sportaš koji je živio sport i za sport.

Komemoracija povodom smrti Dragomira Tavre održati će se u Svečanom salonu Sportskog centra Gripe u ponedjeljak u 13 sati, dok je sahrana istog dana u 17 sati na splitskom groblju Lovrinac.

Linker
27. travanj 2024 05:10