Marin Čilić
 REUTERS/Gonzalo Fuentes
SPEKTAKL U LONDONU

BRITANIJA STVARNO MOŽE REĆI HVALA MARINU Baš ništa nije išlo od ruke, Hrvat nakon rušenja Đokovića Murrayju poklonio i prvu pobjedu!

Marin Čilić ipak nije uspio. Naš najbolji i sedmi tenisač svijeta loše je otvorio svoj drugi nastup na World Tour Finalsu izgubivši meč prvog kola protiv Andyja Murraya sa 6:3, 6:2. Bio je to meč u kojem su presudile Marinove neforsirane greške, a napravio ih je čak 11 više od protivnika.
Piše: Sportske novostiObjavljeno: 14. studeni 2016. 20:27

Ništa od spektakularnog ulaska Marina Čilića u World Tour Finals, najbolji hrvatski tenisač poražen je od najboljeg svjetskog tenisača Andyja Murraya kojemu je ovaj susret u O2 Areni u Londonu bio premijerni s prvog mjesta rang-liste.

Sedam dana od dolaska na tron svjetskog tenisa i smjene Novaka Đokovića, Škot je dočekan ovacijama više od 17.000 gledatelja a isto tako je ispraćen nakon uvjerljive pobjede, 20. u nizu za njega (njegov drugi najduži niz, prvi je 22 ostvaren između 14. lipnja i 21. kolovoza, prekinuo ga je Čilić u finalu Cincinnatija) koja ga primiče ostanku na prvom mjestu na kraju sezone. Do toga je naravno još daleko, najvjerojatnije se ništa neće znati prije vikenda a jasno je da organizatori sanjaju finale Murraya i Đokovića, posljednji meč sezone za odluku o tome tko je najbolje igrao u 2016. godini.

Međugorac tako još čeka na prvu pobjedu na World Tour Finalsu, podsjetimo da je prije dvije godine izgubio sva tri meča u skupini a u ova četiri poraza uhvatio je samo jedan set protiv Stana Wawrinke. Upravo će u srijedu igrati protiv Švicarca, dvoboj koji će jednog od njih ostaviti u prilici za prolaz u polufinale. Večeras su oba razočarala i ostala dužna navijačima. Oba su uzela samo po pet gemova, to nije razina tenisa i neizvjesnosti kakva se očekuje na elitnoj završnici najboljih igrača svijeta ali nije prvi put. Bilo je i lošijih izdanja, prednost ovoga sustava je da prvi poraz ne znači automatsku eliminaciju.

- Očito je ovo bio težak izazov za mene, Andy je u velikoj seriji pobjeda. Mislim da sam igrao dosta dobro, imao sam malo nesreće u prvom setu, bilo je nekoliko prilika za mene koje nisam iskoristio. Ukupno sam zadovoljan nastupom i prilično uzbuđen što sam ovdje, vjerujem da će biti i pobjeda – rekao je naš 28-godišnjak. – Malo je nezgodno što sam prvi meč morao igrati protiv prvog tenisača svijeta, obično s najboljim igraš u finalu a ne na početku turnira.

Marin je doista mogao proći bolje od ovih 3:6, 2:6 za 91 minutu no kako se ono kaže, Murray je bolje igrao velike poene. Svaki je imao po pet prilika za break, Murray ih je realizirao četiri, Marin samo jednu kad se vratio na 2:1 u prvom setu. Prije toga je propustio 15:40 na otvaranju meča, pa 30:40 u petom gemu i konačno 30:40 u drugom gemu drugog seta. Škot je tri od četiri break lopte spasio servisom, dva od tri asa je pogodio u tim situacijama i to je ono što ga u ovom trenutku izdvaja nad konkurencijom. Čak i nad Đokovićem.

U prvom setu Murray je pobjeđivao ružnom igrom, oba su kombinirala 31 neforsiranu pogrešku i tek sedam winnera, dok je u drugom ipak bilo drugačije, pogotovo kod Škota. Uspio se smiriti, otjerati nervozu, bolje bacati lopticu na servisu. Devet winnera i samo pet pogrešaka bio je njegov učinak u tom periodu, bila je to već partija na njegovoj razini. I zato Marin ne smije i ne može biti razočaran. Sljedeća dva meča su njegova prilika, u njima će dokazivati da je zaslužio biti u Londonu. Ako je tretiran „čovjekom kojega bi svi izbjegli“, morao bi ostati u igri za polufinale do petka.

To što je sada 12-3 za Murraya u međusobnim mečevima lako ćemo zaboraviti, Wawrinka i Nishikori su ispit zrelosti najboljeg hrvatskog tenisača.

---------------------------------------------------------------------

Rezultati susreta 1. kola s ATP "mastersa" tenisača u Londonu igranih u ponedjeljak:

POJEDINAČNO,

Skupina John McEnroe:

Kei Nishikori (Jap) - Stan Wawrinka (Švi) 6-2, 6-3

Andy Murray (VB) - MARIN ČILIĆ (HRV) 6-3, 6-2

PAROVI,

Skupina Fleming/McEnroe:

Raven Klaasen/Rajeev Ram (JAR/SAD) - Pierre-Hugues Herbert/Nicolas Mahut (Fra) 7-5, 6-4

Henri Kontinen/John Peers (Fin/Aus) - Feliciano Lopez/Marc Lopez (Špa) 6-3, 7-6 (7)

Linker
27. travanj 2024 05:55