Damir Krajac / CROPIX CROPIX
PONOS NACIJE

MOŽDA NISTE NI ZNALI DA IMAJU VATERPOLO REPREZENTACIJU, KAD ONO - SRUŠILI SU FRANCUZE! 'Za ovu utakmicu spremali smo se godinu dana, ovo je povijest'

Piše: Dean BauerObjavljeno: 16. siječanj 2020. 09:49

Kakvo veselje i ludnica na budimpeštanskom bazenu. Kapice i ručnici su nakon završetka utakmice letjeli u zrak. Skakalo se u vodu, grlilo i ljubilo, a utakmica je bila - 1. kola. No, ima razloga i temelja za takvo slavlje.

Gruzijci su u pitanju, a pobijedili su Francusku 9:7 i osigurali treće mjesto u skupini, što znači osminu finala, možda čak i priliku za borbu za Igre u Tokiju. Za vaterpolsku Gruziju veličanstven rezultat, najveći u povijesti, i zato je razumljivo to silno veselje. A u njemu su sudjelovali i neki nama jako dobro poznati likovi.

Žuta kapica SN-a

- Mi smo se za ovo pripremali cijelu godinu. Za ovu utakmicu! Ovo je povijesni uspjeh. Jesam već i u godinama (37), ali ovo me tako silno razveselilo, pod tolikim sam emocijama... - nije više gotovo mogao izustiti ni slova Marko Jelača.

Branič ponikao u Medveščaku već je desetljeće cijelo u Gruziji. On i Crnogorac, u biti crnogorski Hrvat Damir Crepulja. Nešto kasnije je došao i ljevoruki Novosađanin Boris Vapenski, a posljednje pojačanje je talijanski centar Fabio Baraldi.

- Deset godina sam u Gruziji, ovo mi je četvrti uzastopni EP. Bili smo u nekoliko navrata blizu, na rubu uspjeha. U Beogradu 2016. izgubili smo petercima tek od Nizozemske, a vodili smo cijelo vrijeme. Cijela ova priča sada dobiva itekakav smisao. Dosta nam je pomoglo i to što Dinamo Tbilisi, a to je zapravo gruzijska reprezentacija, igra u istoj skupini Lige prvaka s Marseilleom koji daje dosta francuskih reprezentativaca - priča uzbuđeno Jelača.

Zato sada posao više, oko smirivanja, ima onaj koji je najsmireniji i najzaslužniji za ovaj uspjeh. Nekoć veliki centar Mladosti, prije toga reprezentacija i ZND, pa Rusije, te Gruzije, njihov izbornik Revaz Čomakidze. Čovjek koji je osvajao i Žutu kapicu SN-a godine 2003.

Tek je prvo kolo

- Čestitke idu svim igračima, posebno Marku, Damiru, Borisu i Fabiju. Igračima koji su nam došli pružiti ruku i boriti se s nama. Pomažu nam. No, u momčadskom sportu, ako nemate cijeli kolektiv, sve igrače, ne možete računati na uspjeh. Pobjeda nad Francuskom je za zemlju kao što je Gruzija u vaterpolu velik rezultat, ali sad moram prije svega smiriti dečke. Ovo je ipak 1. kolo, prvi dan, imamo euforiju, ali s ovom utakmicom nije završio EP, i to sada moram objasniti dečkima - ispravno kaže Čomakidze.

Jelača je ipak dodao još nešto:

- Mi sada u osminu finala idemo na drugog iz skupine B, a to mogu biti Rusija, Rumunjska ili Nizozemska. Znate što, sa sve tri momčadi mi imamo šanse. Nije nemoguće.

Uistinu, niti nije. Možda će se još malo čuvati koja boca gruzijskog vina u Pešti.

Linker
24. travanj 2024 07:39