FILIPPO RUBIN
KRAJ SJAJNE KARIJERE

'ODIGRALA BIH SVOJE JOŠ LANI ALI BILI SU UPORNI!' Naša odbojkašica izbjegla korona-ludilo: 'Zamislite, oni se ispričavaju jer nismo bolje plasirani'

KATARINA BARUN ŠUŠNJAR Oproštaj od uspješne sportske karijere na sjajan način i okretanje potpuno nove stranice u životu jedne od naših najboljih igračica
Piše: Zlatko KarloObjavljeno: 10. svibanj 2020. 17:28

Pa dobro Katarina, je l’ stvarno došlo vrijeme?

- Je, gotovo je, vrijeme je, treba znati stati na vrijeme.

Katarina je - Katarina Barun Šušnjar (36), jedna od naših najboljih odbojkašica, korektorica s reputacijom, hrvatska reprezentativka i sjajna djevojka, udana za košarkaša Martina, koji je svoju karijeru posvetio supruzi.

Priča u dvije uvodne rečenice, u dvije riječi - dosta je? E, neće moći. Katarina je, valjda da ne bi svima morala objašnjavati svoju odluku, odlučila na Instagramu napisati prilično emotivno pismo u kojem se oprostila od karijere i zahvalila svima na podršci. Neobičan način odlaska jedne takove zvijezde. Ali, nismo joj dozvolili da ode samo uz to svoje pismo, tražili smo, i dobili ipak nešto više, puno više...

View this post on Instagram

For the first time, after 23 seasons, I am not here to think about the future under the net, a new team, a new challenge, the next game to play. After more than twenty years, the time has come for me to leave my knee pads in the closet and prepare to start a new life. I was 14 when I first wore the Mladost Zagreb shirt, my first team....I was 36 when a few months ago, before the whole world devoted itself to a much more important and delicate challenge, I played the last game with my teammates from the Ageo Medics in Japan. Between 12 clubs and 6 different leagues, 6 Championships, 5 national cups and a Champions League....I lived every day with the same passion and determination, feelings that followed me in the most beautiful and most difficult moments. I gave my whole self to this sport which in return gave me a lot: friendships, deep ties and victories, formed me like a person and teach me technical skills. More than I could have imagined when I started. I am grateful for all the people who have accompanied me on this long journey and I hold in my heart the many emotions that I have been able to experience in these years. The same emotions that, at least in part, I hope to have given in return to all those who have followed me. For me a new path begins, far from the field but - I'm sure - not far from volleyball. The sport that today, as 23 years ago, I continue to love deeply. See you soon!

A post shared by Katarina Barun Susnjar (@13keti13) on

Uporni Japanci

- Ma znate i sami da već nekoliko sezona pričam o tome, čak sam i lani mislila prestati, ali su moji dragi Japanci bili toliko uporni da odigram još sezonu da sam ipak nekako pristala na kraju. I to samo zato što im je sezona bila jako kratka, tri mjeseca samo, jer su namjeravali rano okupiti svoju reprezentaciju zbog Olimpijskih igara.

Dakle, niste niti koronu tamo osjetili?

- Ne, jer nam je prvenstvo završilo još krajem siječnja, otišle smo na Final Four i na kraju zauzele treće mjesto, brončana medalja, što je za njih strašan uspjeh. No, kakvi već jesu, a znali su da mi je to posljednja sezona ugovora, bili su strašno tužni što mi nisu omogućili da osvojimo neku sjajniju medalju. Možete li zamisliti, oni se meni ispričavaju što nismo bolje plasirani. Sjajni su, tako dragi... Imali su toliko razumijevanja za mene, trener me nikad nije tjerao na dugotrajne treninge kakvi su kod njih česti, stalno je govorio, “ti si meni važna za utakmice”. Možda bih ja još i igrala da nema treninga, ali to me ubijalo, pogotovo jer sam korektorica po poziciji, i moje je samo udarati i skakati, a to jako troši. A bilo je i ozljeda kroz karijeru, teških...

Arhiva

I, što ćemo sada?

- Ništa, dosta je bilo treninga, utakmica i putovanja, muž je dosta trpio, red je sada da se više posvetim njemu.

Lani ste završili FIVB trenerski tečaj, znači li to da ćemo vas uskoro vidjeti uz teren?

- Stvarno ne znam, nisam još ništa planirala. I Martin je završio trenersku školu, ali on je baš zagrizao u to, puno više od mene, i vidi se baš u tom poslu. Sada će imati više vremena za to, jer je dugo izbivao izvan Hrvatske zbog moje karijere.

Oproštajno pismo je bila vaša ideja ili...?

Sve se poklopilo

- Tako je ispalo slučajno i spontano, nisam vam ja, znate i sami, od velikih riječi. I nisam nešto čak niti pretjerano aktivna na društvenim mrežama, no kako sam bila u ipak egzotičnom Japanu prijatelji su me tražili da im šaljem fotografije pa mi je nekako najjednostavnije onda bilo to stavljati na Instagram. Tako sam na kraju stavila i to pismo, koje je eto “kuhalo” u meni posljednja tri mjeseca otkako sam se vratila doma.

No, to nije sve, ima još nešto puno važnije, ekskluzivnije; u međuvremenu je Katarina - zatrudnjela!

- Negdje sam u četvrtom mjesecu trudnoće, po planu bih trebala roditi u listopadu. I nosim blizanke, cure najvjerojatnije.

Katarina, pa to je sjajna vijest, ispunjenje vaših želja!

- Ma je, baš se sve sjajno poklopilo. Odlučila sam se već na početku ove sezone da je to posljednja, osvojila sam broncu i oprostila se na pravi način, odmah zatrudnjela i - “dvojčeki”. A Martin i ja smo se baš uvijek zezali da bi sjajno bilo imati dvoje djece odjednom jer ionako “kasnije startamo” zbog moje karijere. I to nam se poklopilo, baš sam sretna. Sada doista okrećem novu stranicu i životu, i ono kako sam vam rekla u uvodu, muž je dosta trpio, red je sada da se više posvetim njemu i obitelji, jer uskoro će nas biti četvero!

Klubovi

2018-2020. Saitama Ageo Medics (Japan)

2017/18. River Volley (Italija)

2016/17 Igor Gorgonzola Novara (Italija)

2015/16. Zanetti Bergamo (Italija)

2014/15. Igor Gorgonzola Novara (Italija)

2013/14. Lokomotiv Baku (Azerbajdžan)

2012/13. Asystel MC Carnaghi (Italija)

2010-2012. Asystel Novara (Italija)

2009/10. Tomis Constanta (Rumunjska)

2008/09. CSU Belor Galați (Rumunjska)

2007/08. Pallavolo Chieri (Italija)

2006/07. Zanetti Bergamo (Italija)

2005/06. Karşıyaka (Turska)

2000-2004. Mladost Zagreb

Trofeji i nagrade

Prvakinja Hrvatske 2003/04. i 2004/05.

Prvakinja Rumunjske 2008/09.

Prvakinja Italije 2016/17.

Kup Rumunjske 2008/09.

Kup Italije 2014/15. i 2015/16.

CEV Liga prvakinja 2006/07.

MVP Kupa Italije 2015.

MVP Talijanske Serie A1 2017.

Linker
26. travanj 2024 15:53