Drago Sopta/CROPIX
POVRATAK U WARKU

Bilić: Italija je momčad po mom guštu, ali mi u četvrtak želimo osigurati četvrtfinale!

Kod Olića je situacija jasna; na temelju dijagnoze liječnika, zaključeno je da je sigurno izgubljen za prvi krug. Temeljio sam odluku i na razgovoru s Ivicom - kaže Bilić
Piše: Dražen KrušeljObjavljeno: 11. lipanj 2012. 17:15

Premda je već u tunelu džentlmenski čestitao kolegi, Giovanni Trapattoni je kasnije krivca za poraz u Poznanu pronašao u sucu. Irski izbornik žalio se na hrvatski gol iz zaleđa i nedosuđeni jedanaesterac na Keaneu.

- Bio sam daleko od mjesta na kojima su se odigravale te akcije pa ih ne želim previše komentirati. Meni se, recimo, činilo da su Irci izjednačili nakon što im je poklonjen nepostojeći slobodni udarac. Najlakše je sada prebaciti fokus na nešto drugo - rekao je Slaven Bilić.

U svoju bazu pored Warke “vatreni” su se vratili iscijeđeni i prebijeni. Na ozljede se žale Ćorluka, Pletikosa, Mandžukić i Jelavić.

- Nedostaje nam jedan dan. Ponedjeljak smo potrošili na let i vožnju autobusom od Varšave do baze. Utorak je jedini preostali dan prave pripreme za Talijane, jer već u srijedu ponovno putujemo prema Poznanu. Za emotivnu naciju poput naše još jedan dan za rekuperaciju bio bi kao naručen, ovaj je ritam prikladniji za Nijemce ili Skandinavce…

Upitan može li Hrvatska dodatno ispeglati formu za “azzurre”, Bilić odgovara:

- Teoretski se uvijek može 20 - 30 posto bolje, ali u praksi je teško odigrati bolje od ovoga. Stvarno mislim da smo bili odlični, nismo imali slabog mjesta na cijelom terenu. Sada znamo da se s pravom nadamo velikom rezultatu na Euru.

Premda kaže da momčad nije imala slabu točku, Bilić bi za sljedeću utakmicu ipak mogao posegnuti za nekim kadrovskim osvježenjima. Odlučit će nakon što pogleda DVD talijanske utakmice i konzultira se s Krunom Jurčićem koji je skautirao Prandellijevu momčad.

- Talijani su u rangu sa Španjolcima, u nekim segmentima igre meni čak i draži. Prandellijeva momčad može igrati i tika-taka nogomet, ali to nije njezino jedino opredjeljenje. Talijani znaju koristiti i dvojicu napadača okomitim loptama, uključuju bokove u fazi napada itd.

Bilić je prokomentirao i situaciju s Olićem.

- Kod njega je situacija jasna; na temelju dijagnoze liječnika, zaključeno je da je sigurno izgubljen za prvi krug. Temeljio sam odluku i na razgovoru s Olićem. Meni je najviše žao...

Darijo Srna stišavao je u ponedjeljak euforiju.

- Velika pobjeda, velika utakmica, ali polako. Pred nama su dvije meč-lopte i jednu ćemo valjda iskoristiti. Momčad je s ovim bodovima skinula veliki teret s leđa, osjećali smo pressing uoči dvoboja, pogotovo s novinarske strane. I Irci su nam se činili sve jačima i jačima kako se meč približavao. Nakon svega mogu reći da nisu bezazleni, ne treba ih unaprijed prekrižiti u sljedeće dvije utakmice - rekao je Srna.

Kapetan priznaje da je Mandžukić zaslužio nagradu za igrača utakmice, iako u prvi plan gura momčad.

- Mislim da smo bili ujednačeni, homogeni i opasni s oba boka. Odigrali smo neke vrhunske akcije. Trećem golu prethodila su dodavanja šestorice-sedmorice naših igrača.

Jeste li vidjeli talijansku predstavu u Gdanjsku?

- Dio prvog poluvremena. Igrali su 3-5-2, prema dotad viđenom bili su bolji suparnik. Respektiramo Talijane, kao što i oni respektiraju nas. Imaju neugodna iskustva s našom reprezentacijom…

Linker
06. svibanj 2024 16:19