Foto: Goran Mehkek / CROPIX
PREDRAG JURIŠIĆ IZ BUDIMPEŠTE

DINAMOVCE NA JEDNOM OD NAJMODERNIJIH STADIONA EUROPE DOČEKALI TEMPERATURNI ŠOK, 'ČOVJEK KAMENA LICA'... Bjelica najavio pobjedu i prolaz!

BUDIMPEŠTANSKA RAZGLEDNICA Dinamovi su nogometaši večeras u večernjim satima isprobali savršeni travnjak na Groupama Areni, Nenad Bjelica uopće ne dvoji: 'Ostvarit ćemo ono po što smo i došli, pobjedu i prolaz'.
Piše: Predrag JurišićObjavljeno: 12. kolovoz 2019. 21:44

Meteorolozi ovaj put nisu "gatali" i nisu potvrdili glasine da su, nakon političara, najveći "lažljivci"! Paklena je sparina, naime, dočekala Dinamove nogometaše u ponedjeljak u dvomilijunskoj Budimpešti, 37 Celzijevih stupnjeva užarilo je mađarsku metropolu, nemoguće je bilo izbjeći taj najavljivani toplinski val. Dinamov je moderni autobus oko 14 sati, nakon otprilike pet sati ugodne vožnje, došao do centra grada, nisu Zagrepčani izbjegli uobičajenu gužvu oko Eržebet mosta, na ulazu u najuži dio grada.

Ali, ranije su krenuli iz Zagreba, pa nisu uletjeli u kolonu na graničnom prijelazu Goričan/Letenje, na kojem se oko 13 sati čekalo više od sat vremena za prijelaz granice i ulazak u Mađarsku. Brojni Mađari, Slovaci i Poljaci vraćaju se s ljetovanja i gužva je, po nesnosnoj sparini, bila iritantna...

Plavi su smješteni u luksuznom hotelu u Pešti, na lijevoj, istočnoj obali Dunava. Nakon ručka su se odmorili i potom su u 19 sati trenirali na Groupama Areni, stadionu koji je odavno rasprodan za utakmicu u utorak. Dan uoči utakmice nismo vidjeli Dinamove navijače na budimpeštanskim ulicama, očito je da će oko 1200 "drukera" iz Hrvatske u glavni mađarski grad doći na dan utakmice.

- Travnjak je u savršenom stanju i to nam svakako odgovara, postoje svi preduvjeti da odigramo dobru utakmicu. Iako nismo pobijedili u dvije posljednje utakmice, ozračje u svlačionici je sjajno i spremni smo za teški okršaj, Ferencvaros je u Zagrebu pokazao da je ozbiljna momčad. No, vjerujem da ćemo biti bolji nego na prvoj utakmici i da ćemo ostvariti ono po što smo i došli, pobjedu i prolaz - rekao je Nenad Bjelica nakon što je s igračima isprobao teren u Budimpešti.

Ronald Gorsic / CROPIX
CROPIX

Hrvatska je reprezentacija, podsjetimo, izgubila na Groupama Areni protiv Mađarske 1:2, nadajmo se da će Dinamo sad osvjetlati obraz hrvatskog nogometa i preskočiti mađarskog prvaka. Vozeći se do Groupama Arene, prošli smo kraj jednog stadiona za kojeg nas vežu lijepe uspomene - bio je to stadion MTK, na kojem je Dinamo prije 20 godina proslavio svoj drugi ulazak u Ligu prvaka.

No, kad je Dinamo tamo igrao, bilo je to oronulo zdanje pokraj kojeg su prolazili vlakovi, za onaj stadion MTK čak je i današnji Maksimir ultramoderna sportska arena! Ali, današnji je stadion MTK fantastičan, posve natkriven i da ne postoji ploča s natpisom da je to novi stadion MTK, ne bismo nikako mogli znati o kakvom je sportskom borilištu riječ. Mađarska je država, eto, uložila golemi novac u sport, poglavito u infrastrukturu i uistinu se može ponositi brojnim novoizgrađenim stadionima. A naša stadionska rana boli i boli...

Na poziciji lijevoga braniča opet će biti Marin Leovac, koji je na upit je li momčad spremna da u velikoj utakmici pokaže svoje najbolje lice, kratko i jasno odgovorio:

- Itekako!

I taj britki odgovor zapravo iskazuje svu odlučnost naših nogometaša da u Budimpešti svladaju domaćina i nastave plovidbu prema skupini Lige prvaka. Nema mjesta nikakvom kalkuliranju, zna se da Dinamo mora zabiti barem jedan pogodak i ta će spoznaja svakako usmjeriti utakmicu.

Iako Bjelica kaže:

- I mi, ali i Mađari, vrlo dobro znamo da pogodak odluke možemo zabiti i u prvoj, ali i u posljednjoj minuti! Stoga neću govoriti o tome hoćemo li odmah napasti ili ne, nego ću reći da će Dinamo biti samouvjeren, hrabar i odlučan da ostvari željeno! Naša je velika želja proći dalje i vjerujem da ćemo na kraju slaviti...

Zagreb, 060819.
Stadion u Maksimiru.
Utakmica 3. pretkola UEFA Lige prvaka izmedju GNK Dinamo i TC Ferencvaros.
Na fotografiji: Marin Leovac.
Foto: Boris Kovacev / CROPIX
CROPIX

Groupama Arena rasprodana je još prije zagrebačke utakmice i domaćini najavljuju vulkansko grotlo i pomoć Ferencvarosu 12. igrača s tribina. No, Bjelicu ne brinu te najave:

- Bilo je vatreno i u Lisabonu, Bernu, Astani, Beer-Shevi... Igralo se i pred većim brojem gledatelja. Pa smo bili dobri i nije nam to smetalo. Štoviše, volimo igrati pred punim tribinama, a moji igrači imaju dosta iskustva s takvim utakmicama i nemamo baš nikakvog razloga za strah - govorio je Bjelica.

I točno je to. Navijači mogu navijati, ali ne mogu zabiti golove. Golovi se zabijaju na terenu, a tamo je Dinamo ipak kvalitetniji i vjerujemo da će to potvrditi u utorak. Dodajmo da je Zagrepčane u ponedjeljak navečer u hotelu posjetio njihov bivši suigrač, Armin Hodžić, koji sad igra u Vidi MOL-u i poželio je Plavima mnogo sreće.

A trener Ferencvarosa Serhij Rebrov došao je u ponedjeljak popodne pred novinare i u 15-ak minuta druženja i odgovora na upite, pokušao je sakriti sve što se sakriti može! Istina, istaknuo je da će njegova momčad igrati drukčije nego u Zagrebu, ali na upit kako drukčije, stigao je odgovor:

- To vam neću i ne mogu reći!

A kakav Dinamo očekujete? Ofenzivan, ili...?

- Ne bavim se time. Dinamo nas može odmah napasti, ali može i čekati, pa nas onda pritisnuti u završnici. Moj je posao izgled moje momčadi. U ovih smo se tjedan dana pripremali za uzvrat i nadam se da su igrači spremni za sva iskušenja.

Kako komentirate odlazak Talijana Lanzafamea u Honved?

- Prijelazni je rok i to je razdoblje u kojem igrači prelaze iz kluba u klub...

Tako je, eto, govorio Rebrov. Čovjek "kamena lica", slavenska mu vruća emocija miruje negdje u dubini njegove osobnosti i čeka erupciju. Nadajmo se da se to neće dogoditi u danasm, u utorak...

Linker
26. svibanj 2024 18:49