Ante Cizmic / CROPIX
POZNAJE NIJEMCE U DUŠU

MALO JE TKO TOLIKO PUTA IZLETIO IZ HRVATSKE REPREZENTACIJE I VRAĆAO SE NAZAD, I ČERVAR JE OPET PROMIJENIO MIŠLJENJE 'Uvijek se nadam da će me pozvati'

Pivot Göppingena i povremeni hrvatski reprezentativac dobro je upoznat s glavnom snagom i najvećim slabostima predstojećeg suparnika Červarovih izabranika
Piše: Vedran BožičevićObjavljeno: 18. siječanj 2020. 13:15

Kad je reprezentacija u pitanju, karijera Krešimira Kozine (29) je kao na klackalici, malo je gore, malo dolje. Snažnog pivota tadašnji je izbornik Željko Babić vodio na Europsko prvenstvo u Poljskoj 2016. kada je Hrvatska osvojila posljednju medalju, bio je iste godine i na Olimpijskim igrama u Rio de Janeiru, a onda je uslijedila stanka.

Na Svjetskom prvenstvu u Francuskoj 2017. i Euru u Hrvatskoj godinu dana kasnije za njega nije bilo mjesta, da bi ponovno “uskrsnuo” u reprezentaciji na lanjskom SP-u u Njemačkoj i Danskoj. Za aktualni Euro izbornik Lino Červar opet je imao drugačiju viziju, Kozinu nije uvrstio ni na širi popis.

- Nadao sam se, uvijek se nadam, ali u Hrvatskoj je konkurencija velika, pogotovo na poziciji pivota. Imamo stvarno dobre pivote posvuda u Europi, još je tu puno dečki koji nisu pozvani. Kažem, uvijek se nadam, treniram i nikad se ne zna - javio se Kozina iz Njemačke gdje igra za već treći klub, nakon Flensburga i Füchsea, od 2017. je u Göppingenu.

Iako ga nema u Austriji, naravno da sve prati i zadovoljan je kako je hrvatska reprezentacija odradila posao u prvom krugu.

- Kad se gleda prvenstvo gleda u cijelosti, mnoge reprezentacije su gubile utakmice u kojima se očekivalo da će pobijediti. Mislim da ljudi dosta podcjenjuju neke tzv. slabije reprezentacije, a zapravo na ovom prvenstvu nema takvih, svaku treba pobijediti. I zato mislim da smo odigrali odlično prvi krug jer smo u sve tri utakmice pobijedili, a to je najvažnija stvar.

Elsa/Getty Images
Elsa Getty Images

I na račun svojih kolega na mjestu pivota ima samo pozitivne kritike.

- Dosad su vrlo dobro igrala sva trojica. Vidim da je Marino Marić nešto ozlijeđen, da ima problema s leđima, ali prvu je utakmicu odlično odigrao. Željko Musa je standardna stijena u obrani, a Marin Šipić u napadu radi svoj dio posla sjajno. Vjerujem da će sva trojica nastaviti tako i dalje.

U hrvatskoj reprezentaciji nitko ne skriva da je cilj doći do Stockholma i osvojiti medalju. Tko će nam na tom putu biti najveća konkurencija?

- Teško je to reći jer je prvenstvo zasad puno iznenađenja. Ali, zasad mi se u drugoj skupini najstabilnijima čine Norvežani, a u našoj će to biti standardna bitka s Nijemcima i Španjolcima za polufinale.

Kozina, dakako, prati i sve što se događa u redovima našeg predstojećeg suparnika Njemačke koja, najblaže rečeno, nije briljirala u prvom krugu. Uvjerljiv poraz od Španjolske (26:33) i teško izborenu pobjedu protiv Latvije (28:27) javnost je jako loše prihvatila.

- Pratim sve, čitam ovdašnje medije, i mogu reći da vlada dosta veliko razočaranje igrom reprezentacije. Pod velikim su pritiskom i stručni stožer i igrači. Moraju se trgnuti jer zasad igraju ispod svih očekivanja i nužno je napraviti neke promjene. Ima jako puno kritika na račun izbornika Christiana Prokopa, proglašen je glavnim krivcem za ovakvu igru i mislim da od toga može pobjeći samo kao uđe u polufinale, za što će vjerojatno morati pobijediti sve do kraja, uključujući i Hrvatsku.

Ako treba tražiti neku poziciju na kojoj su Nijemci sjajno pokriveni, onda je to upravo ona kružnog napadača. Patrick Wiencek (30) i Hendrik Pekeler (28) iz Kiela, te Jannik Kohlbacher (24) iz Rhein-Neckar Löwena u momčadi su od početka turnira, a jučer im je Prokop priključio i 22-godišnjeg Johannesa Gollu iz Flensburga.

- Njemačka stvarno ima izvanredne pivote, dečke koji igraju u oba smjera, ali najveći je problem u tome što nemaju vanjskih igrača koji znaju igrati s njima i zbog toga ne mogu koristiti sve svoje kvalitete do kraja. Mislim da će upravo ti pivoti biti bitni protiv hrvatske 5-1 obrane. Pitanje je samo tko će od njemačkih vanjskih igrača znati igrati protiv toga.

Kako će, dakle, Hrvatska proći sutra protiv takve Njemačke?

- Mislim da imamo odlične šanse, posebno nastavimo li igrati ovako dobro u obrani. Ovih 5-1 s Duvnjakom je nerješiva enigma za većinu ekipa na prvenstvu. Svi se nadamo da će Dule moći tako nastaviti igrati jer to sigurno crpi dosta snage. On i u Kielu igra cijelo vrijeme, sigurno je umoran. Samo da on izdrži, a onda u napadu Hrvatska ima puno snage i talenta da izgura utakmicu. Jasno, ne smijem zaboraviti ni odličnog Šegu koji će, ako ovako nastavi, sigurno biti najbolji golman turnira.

Linker
27. travanj 2024 20:45