MATTHIAS KOCH/IMAGO SPORTFOTODIENST/PROFIMEDIA
NEPROMIŠLJENO

Ispisao povijest na Euru pa izveo zabranjeni potez! Turčin izazvao golemi skandal, Uefa pokrenula istragu

To je u Austriji zabranjeno od 2019., a u Njemačkoj se također već godinama govori o zabrani
Piše: SNObjavljeno: 03. srpanj 2024. 11:43

Najzaslužnijem čovjeku za prolaz Turske u četvrtfinale Eura, Merihu Demiralu, prijeti suspenzija Uefe, a sve zbog kontroverzne proslave pogotka.

Naime, turski stoper koji je ispisao povijest zabivši dva pogotka Austriji napravio je kontroverznu gestu; objema rukama je pokazao simbol "Sivih vukova", rasističke, ksenofobne, nacionalističke krajnje desničarske paravojne organizacije koja korijene vuče upravo iz Turske, piše Mundo Deportivo.

Španjolski list navodi kako je gesta 26-godišnjeg nogometaša iznervirala brojne obožavatelje. Inače, u Austriji su znakovi "Sivi vukovi" i "pozdrav vuka" zabranjeni od ožujka 2019., a u Njemačkoj se također već godinama govori o njihovoj zabrani.

Međutim, to ne dira Demirala koji se očito ne libi iskazati svoje stavove, no "dotaknulo" je Uefu koja ne trpi političke poruke na nogometnim travnjacima i koja je već pokrenula istragu protiv turskog reprezentativca.

"U vezi s utakmicom osmine finala UEFA Europskog prvenstva 2024. između Austrije i Turske odigrane 2. srpnja 2024. u Leipzigu u Njemačkoj, otvorena je istraga u skladu s člankom 31. stavkom 4. Disciplinskog pravilnika UEFA-e u vezi s navodnim neprimjerenim ponašanjem igrača Turskog nogometnog saveza Meriha Demirala," stoji u objavi na službenoj stranici krovne europske nogometne organizacije.

Linker
31. kolovoz 2024 16:38