OZAN KOSE Afp
Skupina A

VIDEO: Remi Škotske i Švicarske, pogledajte sjajan gol Shaqirija kojim je ispisao povijest

Utakmicu između Škotske i Švicarske pratimo i komentiramo iz minute u minutu
Piše: Mihael Farkaš, Ante ŠakićObjavljeno: 19. lipanj 2024. 23:08

Škotska - Švicarska 1:1 (Schar 13. (ag)/Shaqiri 26.)

Köln, RheinEnergieStadion

ŠKOTSKA: Gunn - Ralston, Hendry, Hanley, Tierney (od 61. McKenna🟨), Robertson - McTominay🟨, Gilmour (od 79. McLean), McGregor, McGinn (od 90. Christie)🟨 - Adams (od 90. Shankland)

ŠVICARSKA: Sommer - Schar , Akanji, Rodriguez🟨 - Widmer (od 86. Stergiou), Xhaka, Freuler (od 75. Sierro🟨), Shaqiri⚽(od 60. Embolo) - Aebischer, Vargas (od 75. Rieder) - Ndoye (od 86. Amdouni)

POGOTKE POGLEDAJTE OVDJE


Neriješen rezultat 1:1 Škotske i Švicarske nekorektno aludira da je drugi susret skupine A pružio manje atraktivnu utakmicu. Podjela bodova najpošteniji je epilog sjajne utakmice, izrazito ofenzivne i prave natjecateljske. Scott McTominay sjajnu je partiju okrunio udarcem koji od bloka završava u mreži, dok je Xherdan Shaqiri "eurogolom" postavio konačan rezultat.

Vidjelo se od početnog udarca da Škotska želi pritisnuti, imali nekoliko udaraca iz kuta na samom početku susreta i izgledali su motiviranije. Ipak, Švicarska je uživala u posjedu.

image
KIRILL KUDRYAVTSEV Afp

Međutim, većina tih dodavanja bila su prema natrag, dok je momčad s Otoka, predvođena veznjakom Manchester Uniteda Scottom McTominayem, pokušavala okomitije prema golu, preko kontri i polukontri.

Upravo je jednu takvu u 13. minuti započeo Andy Robertson koji ubacuje na Calluma McGregora. Kapetan Celtica pronalazi McTominaya, čijem udarcu u pokušaju blokade mijenja smjer Fabian Schär i lopta na svome putu "vara" Yanna Sommera za 1:0 kadra Steva Clarka.

image
ANGELOS TZORTZINIS Afp

Ali, Švicarska je dobro odgovorila. Škotska se morala povući, a izdržala bez većih problema do 26. minute. Anthony Ralston potpuno krivo odigrava jedno povratno dodavanje. Na loptu koja nije išla nikome, između obrambenog i veznog reda prvi naletava Xherdan Shaqiri. Ofenzivac prekrasnom završnicom iz prvog dodira, bez šanse vrataru pogađa uz spojku vratnice i grede za poravnanje rezultata. Njegovo šesto uzastopno veliko natjecanje na kojem se upisao u švicarske strijelce.

image
JAVIER SORIANO Afp

Nakon samo sedam minuta pomislili su Švicarci da su došli do potpunog preokreta, ali Dan Ndoye zatresao je mrežu iz nedozvoljene pozicije.

Nastavak su bolje počeli Škoti, gurali su naprijed, traži su pogodak koji im je potrebniji nego Švicaracima, a u tome su im veliki "vjetar u leđa". Trajalo je to dugo, gotovo pola sata. Pokušavali su ubačajima s boka, ali sve su Švicarci uspješno blokirali, dok nisu došli do "zraka" i između ostalog drugog poništenog pogotka, ovaj put Breela Embola.

image
KIRILL KUDRYAVTSEV Afp

Fantastičnu samu završnicu gledali su okupljenih nešto više od 39 tisuća na RheinEnergie stadionu. Oba sastava priuštila su potpuno otvorenom igrom nekoliko dobrih prilika protivniku, ali dojmom nekako ipak najpoštenije, na kraju podjela bodova.

Na kraju je završilo 1:1. Za izjednačenje je zabio Shaqiri i ispisao povijest. Postao je prvi igrač koji je zabio na posljednja tri europska i tri svjetska prvenstva.

Švicarci sada imaju četiri, a Škoti jedan bod.

KRAJ UTAKMICE

90. 🕖

Igrat će se četiri minute nadoknade.

image
KIRILL KUDRYAVTSEV Afp

90. Rieder je sjajno ubacio iz slobodnjaka s desnog krila, a Amdouni glavom tuče pored vrata.

86.

Dvostruka promjena kod Švicaraca.

Izašli su Ndoye i Widmer, a ušli Amdouni i Stergiou.

82.

Embolo je zabio, ali je u trenutku upućivanja lopte bio u zaleđu i ništa od pogotka za Švicarsku.

image
KIRILL KUDRYAVTSEV Afp

81. McTominay je dvaput rezonantno opalio volej prema golu Sommera, ali oba puta bez uspjeha.

78. Ndoye se sjurio s lijevog krila u kazneni prostor, ali pucao je visoko preko vrata Škotske.

image
ANGELOS TZORTZINIS Afp

75.

Dvostruka promjena u redovima Švicarske.

Izlaze Freuler i Vargas, a ulaze Sierro i Rieder.

67.

Kakav metež u kaznenom prostoru Švicarske!

Nakon ubačaja iz slobodnog udarca, Hanley je glavom pogodio vratnicu, lopta se odbila do McTominaya, ali na kraju su Švicarci nekako otklonili opasnost.

61.

Loše vijesti za Škote. Tierney se ozlijedio i u suzama je na nosilima iznesen s terena.

Zamijenio ga je McKenna.

image
KIRILL KUDRYAVTSEV Afp

60.

Prva promjena u Švicarskoj.

Izašao je strijelac Shaqiri, a ušao Embolo.

58.

Kakva prilika za Švicarsku!

Ndoye je izbio pred Gunna i pucao, ali promašio je zicer, lopta je otišla pored vrata.

56. Vargas je potegnuo s vrha kaznenog prostora, ali ravno u Gunna.

image
KIRILL KUDRYAVTSEV Afp

53. Škoti su ti koji su preuzeli inicijativu na početku drugog dijela.

46. 🕖

Počelo je drugo poluvrijeme.

Škotska je sjajno krenula u utakmicu te joj se to isplatilo jer je povela u 13. minuti, ali onda je Švicarska dodala gas.

Sjajan pogodak Shaqirija u 26. minuti doveo je do poravnanja te u potpunosti otvorio utakmicu. Drugo poluvrijeme moglo bi biti vatreno...

image
KIRILL KUDRYAVTSEV Afp

KRAJ PRVOG POLUVREMENA

45. 🕖

Igrat će se tri minute nadoknade.

41. Škoti su imali udarac iz kuta s lijeve strane, ubačaj je išao na drugu vratnicu, lopta je došla do Adamsa koji je pucao u vratara Sommera.

Nakon što su Škoti ekspresno poveli, Švicarci su ubacili u brzinu više. Sada su oni ti koji dominiraju na terenu...

image
KENZO TRIBOUILLARD Afp

33.

Ndoye je zabio nakon kornera, ali podignuta je zastavica. VAR je to potvrdio, tako da ništa od ekspresnog preokreta Švicarske.

32.

Kakva prilika za Švicarsku!

Sjajno se Vargas izbacio na lijevu nogu, pucao s vrh peterca, ali Gunn brani vršcima prstiju.

28. Švicarci su krenuli furiozno.

Sada je Widmer pokušao s nekih 15 metara iskosa, ali preko vrata.

Ralston je pogriješio i poslao riskantnu loptu unazad, a Shaqiri je iz prve s nešto manje od 20 metara potenguo i rasparao mrežu Gunna.

26.GOOOL!

Kakav projektil Shaqirija, 1:1 je u Kölnu!

22. Škoti su puno bolje otvorili utakmicu i ekspresno poveli.

Može li se Švicarska vratiti?

image
OZAN KOSE Afp

Sjajan kontranapad Škotske rezultirao je vodstvom. Na kraju se Scharu piše autogol nakon što je nes(p)retno skrenuo udarac McTominaya poslije povratne lopte.

13.GOOOL!

Škoti vode 1:0!

9. Widmer se sjurio po desnom krilu, ali nije uspio iskontrolirati loptu koja je otišla u gol aut.

5. Miran početak utakmice u Kölnu.

image
ANGELOS TZORTZINIS Afp

1. 🕖

Počela je utakmica u Kölnu.

20.55 U tijeku je intoniranje himni.

20.45 Švicarski navijači uoči utakmice

image
KENZO TRIBOUILLARD Afp

20.30 Ostalo je pola sata do početka utakmice.

Ako Švicarska pobijedi, osigurat će prolazak u drugi krug te će se u zadnjem kolu boriti s Nijemcima za prvo mjesto u skupini A.

Najavu piše: Marko Crnjak

Nogometni program srijede zatvaraju Škotska i Švicarska u Kölnu. Otočka reprezentacija stiže na zapad nakon najtežeg poraza (1:5 s Nijemcima) na otvorenju Europskog prvenstva otkad je takvih smotri, dok Švicarci poslije 3:1 pobjede nad Mađarima raširenih krila vrebaju novo slavlje.

- Važno je da smo pobijedili u prvoj utakmici jer to će nam donijeti dodatno samopouzdanje, ali nisam zadovoljan drugim poluvremenom. Protiv Škotske moramo odigrati bolje i ne smije nas zavarati njihov loš provod s Nijemcima. Nije lako otvoriti prvenstvo kao gostujuća momčad, i to protiv fantastične ekipe kao što je Njemačka - kazao je švicarski izbornik Murat Yakin, koji u posljednjih 15 utakmica na čelu reprezentacije pamti tek jedan poraz.

S druge strane, izabranici Stevea Clarkea u posljednjih su 10 ogleda upisali tek jednu pobjedu (protiv Gibraltara) i nemaju se čime dičiti, a dodatna negativna okolnost je suspenzija stopera Ryana Porteusa, za kojeg crveni karton iz prošlog susreta znači pauzu od dvije utakmice.

- Iznevjerili smo čitavu naciju, ali i same sebe. To nas boli više od poraza. Znam da imam kvalitetne igrače, nismo to pokazali u prvoj utakmici pa ćemo pokušati u drugoj. Naravno da smo razočarani i da moramo ispraviti stvari, ali imamo jaku svlačionicu snažnog karaktera, to su vrline koje moramo pokazati u srijedu navečer. Mogao bih reći da je sami plasman na Euro uspjeh, ali to nije naš stav i ne skrivamo se od zacrtanog cilja, a to je nokaut faza - poručio je Clarke.

Linker
19. lipanj 2024 23:10