Ante Čizmić/Cropix
NJEMAČKA NA VIDIKU

VIDEO: Hrvatska na korak do Eura! Vatreni slavili u Rigi, Dalić uveo debitante, peh za Pašalića

Majer i Kramarić osigurali su našoj reprezentaciji trijumf u Latviji
Piše: Dražen AntolićObjavljeno: 18. studeni 2023. 20:01

LATVIJA - HRVATSKA 0:2 (Majer 7., Kramarić 16.)

LATVIJA (4-2-3-1): Ozols - Savalnieks, Černomordijs, Balodis, Ciganiks - Tobers ?, Saveljevs ? - Jaunzems (od 89. Jurkovskis), J. Ikaunieks, Daškevičs (od 89. Zelenkovs) - Uldrikis (od 83. Krollis)

HRVATSKA (4-2-3-1): Livaković - Stanišić, Šutalo, Erlić, Gvardiol - Modrić (od 86. Baturina), Brozović - Majer⚽, Kramarić⚽ (od 80. Marco Pašalić), Ivanušec (od 61. Mario Pašalić) - Budimir

RIGA - stadion Skonto. Gledatelja: 6,747. Sudac: Urs Schnyder (Švicarska).

>>> Golove pogledajte ovdje. <<<


Jedan je dan sve promijenio, Hrvatska ima Euro u rukama i samo je pobjeda nad već eutanaziranom Armenijom, što se tiče ovih kvalifikacija, dijeli od osmog izravnog plasmana na veliko natjecanje, bez play-offa i drama... Nije nam onakav listopad trebao, ali neka sve sretno završi i bit će zaboravljen. Utakmica je prelomljena do 16. minute i drugog pogotka, iako nije zaključena s trećim, a zbog praznog hoda u nastavku izbornik Zlatko Dalić nije još više odmorio pojedine startere za Armeniju. Nije se želio igrati s vatrom jer trećeg gola nije bilo sve do kraja (2:0).

image

Statistika Latvija-Hrvatska

SOFASCORE

Luka Modrić ponovno je bio sjajan, Lovro Majer igra odluke, strijelac i asistent, Kramarić je zabio, Brozović bio dobar, a Šutalo i Erlić ponovno su odigrali stopere u tandemu skladno i uvjerljivo, što su i ranije radili protiv mnogo jačih igrača. Kao da su trenirani u kampovima za djelovanje u paru. U završnici debitirali su Marco Pašalić i Martin Baturina, Dinamov veznjak zamijenio je kapetana Modrića. Njegova će karijera pokazati koliko u tome ima simbolike...

image
ANTE CIZMIC Cropix

Latvijci su krenuli hrabro i agresivno, ali prva akcija bila je Kramarićev šut glavom koji je golman lako ukrotio, no već u sedmoj minuti Lovro Majer je na pas Luke Ivanušeca doveo Vatrene u vodstvo i priredio željeni uvod.

Hrvatska je pokazala razliku u klasi, prednjačila u posjedu, stizali su novi udarci, Majer je opet okušao šut... U 16. minuti Kramarić je drugim golom donio mir Vatrenima. Tada bi malo tko rekao da će na tome ostati...

image
ANTE CIZMIC Cropix

U 31. minuti Zlatko Dalić promijenio formaciju na obranu s trojicom stopera, gurnuo Josipa Stanišića prema naprijed na desni bok. To je brzo rezultiralo Stanišićevim ubačajem i Budimirovom udarcem glavom. Iako je špica Osasune trudila i ovaj put nije bilo dobrog "napajanja" za nju.Tako su igrali samo do kraja prvog poluvremena pa se vratili na klasiku s četvoricom u obrani.

Hrvatska pjesma odjekivala je stadionom, navijači nisu dali da ih studen svlada, iako je temperatura bila minus jedan Celzijev stupanj, a osjećaj kao da je minus tri. Vukovarski vodotoranj na slici na hrvatskoj tribini s porukom "Iz krvi i bola niknut će cvijeće", te latvijska zastava slobode s datumom proglašenja nezavisnosti 18. studeni 1918. godine obilježili su atmosferu na punom stadionu.

image
ANTE CIZMIC Cropix

Drugi dio otvorio je pokušaj Budimira, Latvijci su htjeli izbaciti glavu iznad vode pa su u nekoliko navrata dolazili do naših vrata, no obrane je ovaj put bila daleko sigurnija nego na posljednjim susretima. Iako bez većeg ofenzivnog učinka, što se i moglo pretpostaviti kad se znalo da su Stanišić i Gvardiol na bekovima.

Hrvatski izbornik je nakon sat vremena igre izvukao Luku Ivanušeca da ga sačuva za utorak i poslao na teren Marija Pašalića. Josip Šutalo imao je šut glavom nakon slobodnog udarca kojeg je vratar Ozols izbacio preko grede.

image
ANTE CIZMIC Cropix

Na to je došao udarac Marija Pašalić i još jedna obrana vratara pa debitantski ulazak Marca Pašalića umjesto Kramarića u 80. minuti. Do kraja je još Majer pokušao iz okreta iznenaditi čuvare mreže, pa je Marco Pašalić pogodio vratnicu...

Latvija je apsolvirana sa sedam golova u dvije utakmice, to je po kvaliteti i realno, ali za to je trebao ozbiljan ulazak u susret koji se dogodio. Šteta što nije bilo rješenja da se i u drugiom dijelu učini više, ali po teškom terenu nije ni bilo lako igrati. Barem se Dalićevi momci nisu previše iscrpili. To moraju pokazati u utorak.

image
ANTE CIZMIC Cropix

Bravo, Vatreni! U utorak protiv Armenije (20.45, stadion Maksimir) treba samo ovjeriti ulaznicu za četvrto veliko natjecanje pod vodstvom Zlatka Dalića.

image
ANTE CIZMIC Cropix

KRAJ UTAKMICE!

Uspješno su izabranici Zlatka Dalića apsolvirali i ovu prepreku, dva gola u Rigi zalog su za potencijalno direktan plasman na Euro. Moguć je i idealan scenarij, onaj u kojemu bi Vatreni bili prvi u skupini, ali više o tome pročitajte OVDJE. Dalić je uveo i dvojicu debitanata, Marca Pašalića i Martina Baturinu, cilj je ispunjen, a sada slijedi - Armenija.

90.+1. ⚠ Kakav peh za Marca Pašalića!

Majer mu je sjajno 'podvalio' i gurnuo ga u šansu, a današnji debitant pogađa vratnicu! No, to nije sve... Lopta se od te vratnice šuljala tik uz aut-liniju, vratar Ozols već je bio svladan, no završilo je to naknadno u gol-autu! Bio bi ovo spektakularan debi da je ušlo...

90. ? Igrat će se tri minute sudačke nadoknade.

Pašalić se probio u šesnaesterac i poslao loptu paralelno uz suparnička vrata...

89. ⇔ Dvostruka zamjena kod Latvije - Jurkovskis i Zelenkovs umjesto Jaunzemsa i Daškevičsa.

Kapetan je svoj dio posla, kao i uvijek, odradio - kapetanski. Pokrenuo je akciju za prvi gol i time otključao obranu domaće momčadi, nakon čega je Hrvatska uključila autopilot prema pobjedi.

image
ANTE ČIZMIĆ/Cropix

86. ⇔ Uz 'standing ovation' izlazi čudesni kapetan Luka Modrić i predaje kapetansku vrpcu Marcelu Brozoviću. Zamijenit će ga još jedan debitant - potencijalni nasljednik Martin Baturina.

Prethodno je kod Latvije ušao Krollis umjesto Uldrikisa.

Pogotkom protiv Latvije, Andrej Kramarić nastavio je sjajnu formu. U posljednjih deset utakmica, u koje ulaze nastupi i za Hoffenheim, i za Vatrene, hrvatski napadač u osam je susreta sudjelovao u pogotku, pritom zabivši sedam golova i upisavši jednu asistenciju.

84. Modrićev centaršut ne dolazi do naših napadača, pravovremeno s crte izlazi Ozols.

82. Atrakcija Lovre Majera! Krasno je pokušao poluškaricama ugroziti latvijska vrata, međutim nije to bilo toliko opasno.

I evo ga, prvi put nakon pet godina Hrvatska na terenu ima dvojicu prezimenjaka. Posljednji su to bili Lovre i Nikola Kalinić, prije nego je potonji napustio reprezentaciju, a sada imamo dvojicu Pašalića: iskusnijeg Marija i debitanta Marca.

image

Mario Pašalić

Ante Čizmić/Cropix

80. ⇔ Ulazi Marco Pašalić, a uz ovacije će na klupu strijelac Andrej Kramarić. Na dresu s brojem 22 stoji "M. Pašalić", dok je onom 'starom', Mariju Pašaliću, istaknuto samo prezime bez početnog inicijala.

75. Čini se da je spreman i Marco Pašalić za svoj debi u reprezentaciji. Zanimljivo, latvijski izbornik nije napravio još nijednu zamjenu.

72. Lijepo si je Pašalić otvorio prostor za šut i gađao suprotan kut, da bi se Ozols sada proslavio krasnom paradom.

Budimir večeras nije zabio, ali se nudi suigračima, pokretljiv je, kruži oko kaznenog prostora i ne da mira svojim čuvarima.

image
ANTE ČIZMIĆ/Cropix

70. Majer izvodi taj slobodnjak i prebacuje čitav gol. Šteta, bila je ovo prilika za novi njegov pogodak.

69. Balodis ruši Kramarića u zoni udarca. Ovo bi moglo biti opasno po Latvijce...

Posjed lopte je 70 % - 30 % u korist Hrvatske, a u rubrici 'Korneri' stoji čak 9-1 za Modrića i društvo.

Luka Modrić ne prestaje fascinirati nogometne fanove diljem planeta. Večerašnja utakmica samo je još jedan dokaz njegove dugovječnosti.

66. Šansa Vatrenih! Modrić ubacuje iz slobodnjaka koji je izborio spomenuti Brozović, a Šutalo glavom šalje neugodnu 'svijeću' koju s mnogo muke uspijeva u korner izbaciti vratar Ozols.

65. ? Novi prekršaj na Brozoviću za žuti karton, ovog puta krivac je Saveljevs.

61. Prvi potez radi Zlatko Dalić. Ulazi Mario Pašalić umjesto Luke Ivanušeca.

image
ANTE ČIZMIĆ/Cropix

59. Savalnieks nakratko unosi pomutnju u šesnaestercu Vatrenih, ali bez većeg uspjeha, Erlić efikasno rješava taj problem.

Naš fotograf Ante Čizmić zabilježio je još jednu posvetu vukovarskim herojima.

image
ANTE ČIZMIĆ/Cropix

57. Ciganiksov udarac pokazuje svu nemoć Latvijaca. Opalio je iz daljine u nedostatku boljih rješenja, otišlo je to daleko od Livakovića. I jedan i drugi izbornik šalju igrače na zagrijavanje.

Situacija je za Hrvatsku i dalje kristalno jasna. S ovim rezultatom i pobjedom protiv Armenije u utorak, izabranici Zlatka Dalića izravno će se plasirati na Euro, neovisno o drugim rezultatima.

Standings provided by Sofascore

55. Černomordijs ometa, i to podosta grubo, Andreja Kramarića prilikom izvođenja auta, a sudac Schnyder iz nekog razloga ne pokazuje Latvijcu žuti karton.

50. Još je jednom Budimir uspio nadvisiti svog čuvara i gađati glavom, no zasad ne uspijeva pogoditi mrežu. Svejedno, očigledna je velika želja za postizanjem novog pogotka za Vatrene.

Trenutak straha iz prvog poluvremena, kad je Modrić dobio nezgodan udarac u potkoljenicu. Švicarski sudac je tada odlučio zažmiriti, ali je ubrzo nakon toga sankcionirao Tobersa zbog prekršaja na Brozoviću.

image
Ante Čizmić/Cropix

46. ? Vraćamo se na stadion Skonto. Ni izbornik Dalić ni njegov kolega Dainis Kazakevič nisu ništa mijenjali.

? Vatreni sigurno plove prema pobjedi i miru uoči zadnje utakmice kvalifikacija za Euro (Armenija u utorak), a kakve su vaše impresije nakon prvih 45 minuta?

"5:0 i fajrunt." (Dejan Durtović)

"Bolja atmosfera u Latviji nego doma u Osijeku na novom stadionu." (Simsir Pašić)

"Naši španaju k'o stršljenovi." (Zlatko Vrebac)

"Koliko je Gvardiol krivih dodavanja imao?" (Dubravko Subotičanec)

Kramarić je postigao peti pogodak u kvalifikacijama za Euro 2024., time se izjednačio na ljestvici strijelaca s Aleksandrom Mitrovićem, Brunom Fernandesom i Giorgosom Masourasom. Vrh drže Cristiano Ronaldo i Romelu Lukaku s deset pogodaka.

image
Ante Čizmić/Cropix

Evo prosječnih ocjena igrača nakon prvih 45 minuta:

image
SOFASCORE

KRAJ PRVOGA POLUVREMENA!

Priželjkivani je rezultat realiziran, momčad funkcionira besprijekorno i na Dalićevom je stožeru samo da tako i ostane u idućih 45 minuta. Golovima Majera i Kramarića držimo prednost nad Latvijom te unatoč hladnom vremenu i teškim uvjetima uspijevamo dominirati u Rigi. Srećom, Armenija je 'otela' bodove Walesu pa je sad opet sve u rukama Vatrenih.

45. ? Nema nadoknade vremena i švicarski sudac šalje igrače na predah.

Navijači su se dobro pripremili za zimske uvjete u Rigi.

image
Ante Čizmić/Cropix

43. Trudi se Daškevičs ubačajima razigrati svoje suigrače, ali ništa ne prolazi pored naše obrambene linije, na veliko razočaranje domaćih navijača.

Modrićeve lopte koje prkose gravitaciji prilično zbunjuju latvijske braniče. Jedna takva otključala je vrata za prvi gol Lovre Majera.

image
Ante Čizmić/Cropix

40. Bez većih uzbuđenja u drugoj polovici, Modrić i društvo staloženo i rutinirano privode poluvrijeme kraju. Nema srljanja ni nepotrebnog rizika, a Livaković je apsolutno besposlen u dosadašnjem tijeku susreta. Neka tako i ostane.

Danas se obilježava Dan sjećanja na žrtve Domovinskog rata i Dan sjećanja na žrtvu Vukovara i Škabrnje, a hrvatski navijači braniteljima su se poklonili na poseban način.

Više pročitajte ovdje.

Ovako trenutačno izgleda situacija u skupini D:

Standings provided by Sofascore

33. Nova prilika Hrvatske! Stanišićev ubačaj dočekao je Ante Budimir i glavom gađao preko gola.

30. ? Maloprije je 'lišo' prošao Saveljevs nakon prekršaja nad Modrićem, a sada je švicarski sudac odlučio pokazati prvu javnu opomenu kapetanu Tobersu zbog faula na Brozoviću.

27. Šansa Vatrenih! Pogriješio je domaći vratar Ozols i loše ispucao, prihvatio je njegovo neoprezno dodavanje Andrej Kramarić i gađao ljevicom s više od 30 metara, ipak tu nije bilo preciznosti...

25. Primirio se tempo na stadionu Skonto, barem što se travnjaka tiče... Na tribinama hrvatski navijači skandiraju 'Vukovar, Vukovar', na što domaća publika kontrira novim povicima: 'Latvija, Latvija!'.

Zlatko Dalić pozdravlja navijače. Kako je krenulo, izborniku će se večeras naglo popraviti raspoloženje.

image
Ante Čizmić/Cropix

21. Stidljiv pokušaj Latvijaca lakoćom je neutralizirala naša obrana, a opasnost otklonio Livaković.

Hrvatski navijači posvetili su veliki transparent Vukovaru: "Iz krvi i bola niknut će cvijeće."

image
ANTE ČIZMIĆ/Cropix

Zabivši za podebljanje prednosti u Rigi, Andrej Kramarić upisao je 27. pogodak za Vatrene. Topnik Hoffenheima i dalje drži peto mjesto na ljestvici najboljih strijelaca u povijesti reprezentacije, a ovim je golom napravio dodatan odmak od prvog pratitelja, Luke Modrića (24), ali se i približio četvrtom na toj ljestvici, Eduardu da Silvi, koji je zabio 29.

image
Ante Čizmić/Cropix

16.⚽ GOOOL!

Andrej Kramarić povećava vodstvo!

Stanišić se priključio napadu i pronašao Majera koji ostavlja za Kramarića, a povratnik nakon ozljede zabija za 2:0!!!

Skočio je Modrić od veselja, laknulo je i Vatrenima i cijeloj klupi na čelu s izbornikom Dalićem...

Naš vječni dječak Luka Modrić večeras je 171. put odjenuo hrvatski dres. Ujedno, napravio i skok od jednog mjesta na vječnoj ljestvici nogometaša po broju nastupa za reprezentaciju, a sada na toj listi zauzima 14. mjesto. Prvi je Cristiano Ronaldo s 204 nastupa za Portugal.

image
ANTE ČIZMIĆ/Cropix

15. Raspoložen je Ivanušec danas, krasno si je otvorio prostor za udarac, no uspjeli su ga blokirati latvijski braniči.

12. Novi Majerov pokušaj ovog puta prolazi pored gola.

10. Stadionom odzvanja 'Latvija, Latvija', trude se domaći navijači dati vjetar u leđa svojim pulenima. Međutim, hrvatski su nogometaši odavno naviknuli igrati pod pritiskom i zasad smireno kontroliraju stanje na travnjaku.

Lovro Majer okrunio je 26. nastup za Vatrene s petim pogotkom u kockastom dresu. Prije Latvije, plemeniti veznjak zabijao je Malti (dvaput), Danskoj i Kanadi.

image
Jean Catuffe/dppi/zuma Press/profimedia

7. ⚽ GOOOL!

Majer je probio Latviju za 1:0!

Luka, Luka pa Lovro! Modrić je sve započeo i pronašao Ivanušeca koji daje povratnu za Majera, a veznjak Wolfsburga ubacuje se iz drugog plana i pogađa 'malu mrežicu' za vodstvo Vatrenih!

5. I dalje traje inicijativa Vatrenih. Sada je Modrićevo 'podvaljivanje' za Kramarića presjekla latvijska obrana.

3. Evo i prvog uzbuđenja pred latvijskim vratima, Ivanušec je centaršutom tražio povratnika u momčad Andreja Kramarića čiji pokušaj glavom lakoćom hvata vratar Ozols.

S tribina se odmah u prvim minutama utakmice zaorilo "Vukovar, Vukovar". Lijepu podršku imaju Dalićevi izabranici u Rigi.

image
ANTE ČIZMIĆ/Cropix

? Počela je utakmica u Rigi! Ajmooooo, Vatreni!!!

Vatreni su pratili tijek zbivanja na utakmici Armenije i Walesa, napeta je bila završnica jer obje momčadi su trebale pobjedu. Hrvatska reprezentacija je tijekom drugog dijela toga susreta stigla na stadion Skonto, igrači su bili u svlačionici ili prošetali terenom, kako u koje doba, a izbornik Dalić se šetao po drugom terenu, s umjetnom travom u dvorani, možda i malo nervozan iščekujući kraj u Erevanu.

Išao je sam sa svojim mislima prema centru igrališta kad mu je Dražen Ladić, koji je sjedio na travi kraj ograde, rekao da je završilo 1:1. U isto doba čulo se odobravanje iz kuta u kojem su bili ljudi iz HNS-a.

Hrvatska je tako u Erevanu dobila rezultat koji je htjela, a Dalić je odmah pohitao u svlačionicu na završni govor igračima pred susret s Latvijom.

Sad čekamo Vatrene da odrade svoj dio posla... (da)

17.55 Igrači su izašli na teren, intoniraju se himne i sve je spremno za početak na stadionu Skonto!

17.50 Deset minuta ostalo je do početka utakmice. Vatreni će se odmah nakon "kick-offa" morati dobro zagrijati, jer u Rigi je večeras hladno, a osjet temperature zbog vjetra je još niži. Evo što kažu popularni Norvežani:

image
YR.NO

17.47 Može li Luka Sučić u budućnosti za Hrvatsku biti ono što su danas Luka Modrić, Mateo Kovačić i Marcelo Brozović?

"Danas-sutra može ih nadomjestiti, ima za to potencijal", kaže Goran Tomić.

Opširnije pročitajte ovdje.

17.09 Sjajne vijesti za Hrvatsku stižu iz Erevana. Nakon remija Armenije i Walesa (1:1), Vatreni uoči posljednje dvije utakmice ponovno imaju sve u svojim rukama.

Više pročitajte OVDJE.

17.00 Vatreni su stigli na stadion! Do početka utakmice ostalo je još točno sat vremena.

16.55 Potvrđeni su sastavi za utakmicu! Evo za kojih se 11 odlučio Zlatko Dalić.

16.45 Utakmicu će suditi 37-godišnji Urs Schnyder. Švicarskom sucu ovo će biti prva utakmica između reprezentacija u sudačkoj karijeri. Inače, tekuća sezona švicarskog prvenstva njemu je premijerna na sudačkoj sceni, a nedavno je okusio i suđenje u grupnoj fazi europskih klupskih natjecanja. Početkom listopada sudio je dvoboj između Aston Ville i Zrinjskog u Konferencijskoj ligi, a nedavno je debitirao i u Europskoj ligi na utakmici Moldea i Häckena.

image
GARETH EVANS/ZUMA PRESS/PROFIMEDIA

16.35 S obzirom na to kako je Riga sat vremena "u plusu", utakmica će početi u 19 sati po lokalnom vremenu. I to u neugodnim uvjetima. U Rigi je trenutačno minus jedan Celzijev stupanj, a stvarni osjećaj je čak minus četiri. Kako se utakmica bude bližila kraju, očekuje se i zahlađenje...

16.25 Utakmica Latvije i Hrvatske igrat će se na stadionu Skonto, na kojemu su Vatreni i odigrali jedini prijašnji susret u Latviji. Bilo je to 3. rujna 2010., kada su izabranici Slavena Bilića protutnjali kroz Rigu s 3:0, a strijelci su bili Mladen Petrić, Ivica Olić i Darijo Srna.

image
ANTE CIZMIC/CROPIX

Pogledajte trenutno stanje na tablici:

Standings provided by Sofascore

>>> Loše vijesti za Hrvatsku. Wales je upravo izjednačio, i to u sudačkoj nadoknadi prvoga poluvremena. Strijelac je Joe Rodon. Ispravak, pogodak se upisuje kao autogol Naira Tiknizijana.

GOL ZA IZJEDNAČENJE POGLEDAJTE OVDJE.

image

David Brooks i Nair Tiknizijan

KAREN MINASYAN Afp

>>> Hrvati jednim okom budno prate i situaciju na utakmici Armenija - Wales.
Armenija trenutno vodi 1:0 pogotkom Zelarajana iz pete minute.

GOL POGLEDAJTE OVDJE.

To je rezultat koji itekako odgovara Vatrenima koji bi, u slučaju da Wales ne uspije pobijediti na tome gostovanju, imali šanse doći do drugoga mjesta koje vodi izravno na Euro 2024.

Svi u stožeru hrvatske reprezentacije također trenutno prate zbivanje s utakmice u Erevanu, glavnome gradu
Armenije.

15.30 Na gostovanje u Rigi stiglo je oko tisuću i sto hrvatskih navijača, od kojih će njih osamsto zasjesti na navijačku tribinu, a preostalih tristotinjak predstavlja se kao goste Hrvatskog nogometnog saveza.

VIŠE O TOME PROČITAJTE OVDJE.

image
ANTE CIZMIC Cropix

image
ANTE CIZMIC Cropix

15.00 Doznali smo sastav Vatrenih! Budimir kreće od prve minute u napadu, Gvardiol prema najavama igra lijevog beka, a Majer je dobio prednost ispred Marija Pašalića.

Ovako bi to trebalo izgledati:

HRVATSKA: Livaković - Stanišić, Šutalo, Erlić, Gvardiol - Modrić, Brozović - Majer, Kramarić, Ivanušec - Budimir

14.00 Doznajemo kako se jučer Marko Pjaca na treningu požalio se na bol u mišiću. Pregled je odmah napravljen i nije uočeno nikakvo oštećenje, no ostaje otvoreno pitanje hoće li ga Zlatko Dalić koristiti u današnjoj utakmici.

image
ANTE CIZMIC Cropix

Linker
25. travanj 2024 18:36