HALLDOR KOLBEINS/AFP/PROFIMEDIA Halldor Kolbeins/afp/profimedia
KVALIFIKACIJE ZA EURO

VIDEO: Srbija se izvukla u 96. minuti, Ronaldo se upisao u povijest i zabio za slavlje u zadnjim trenucima

Činilo se da će Srbi izgubiti u Bugarskoj, kao i da Portugal neće do bodova na Islandu
Piše: HINAObjavljeno: 20. lipanj 2023. 23:07

Nogometna reprezentacija Luksemburga priredila je iznenađenje pobijedivši u susretu 4. kola skupine J kvalifikacija za EURO 2024. u Zenici Bosnu i Hercegovinu sa 2-0.

U drugom susretu skupine Portugal je na krilima "slavljenika" Cristiana Ronalda na gostovanju pobijedio Island sa 1-0.

Pogodak odluke zabio je 89. minuti susreta, a bio je to njegov 123. gol u 200. nastupu za nacionalnu vrstu. CR7 je time postao prvi nogometaš u povijesti koju je za jednu reprezentaciju zaigrao 200 puta. Bivši napadač Manchester Uniteda i Real madrida, koji trenutačno nosi dres saudijskog kluba Al-Nassra za reprezentaciju je debitirao u kolovozu 2003. u susretu protiv Kazahstana ušavši u igru umjesto Luisa Figa.

>>> GOL RONALDA S UTAKMICE ISLAND-PORTUGAL POGLEDAJTE OVDJE <<<

Island je od 81. minute igrao s igračem manje nakon što je isključen Willum Thor Willumsson.

Identičnim rezultatom je Slovačka na gostovanju pobijedila Lihtenštajn, a gol odluke zabio je Denis Vavro u 45. minuti.

Portugal s maksimalnih 12 bodova vodi na ljestvici, Slovačka je druga sa 10 bodova, dok Luksemburg ima sedam. BiH i Island imaju po tri boda, a Lihtenštajn je na "nuli".

Standings provided by Sofascore

Iznenađenje je priredila je i Moldavija u skupini E nakon što je gubila 0-2 protiv Poljske, no u nastavku je kreirala senzaciju postigavši tri gola u nizu.

Poljaci su u režiji "Lewandowski - Milik" nakon prvog poluvremena vodili sa 2-0. Gosti su poveli u 12. minuti golom Arkadiusza Milika kojem je asistirao Robert Lewandowski. U 34. minuti su zamijenili uloge. Napadač Juventusa je postao asistent, a napadač Barcelone je zabio gol za sigurnih 2-0.

No, u nastavku je uslijedio preokret. Domaćin je u 48. minuti smanjio golom Iona Nicolaescua, a isti je igrač zatresao poljsku mrežu i u 64. minuti, no pogodak je poništen zbog prekršaja u napadu. Međutim, deset minuta prije kraja najbolji moldavski igrač je uspio izjednačiti na 2-2. Moldavija na tome nije stala, Vladislav Baboglo je u 85. zabio za 3-2 i veliku pobjedu domaćina.

Albanija je na gostovanju porazila Farske otoke sa 3-1 prelomivši susret u drugom dijelu.

Gosti su poveli u 20. minuti golom veznjaka Sassuola Nedima Bajramija, a u 32. minuti su mogli i povećati prednost, međutim Sokol Cikalleshi nije realizirao jedanaesterac. U posljednjim trenucima prvog dijela Odmar Faero je izjednačio. Albanija je ipak u nastavku golovima Kristjana Asllanija (51) i Ernesta Mucija (90+2) stigla do tri boda.

Nakon tri kola vode Česi sa sedam bodova, Albanija ima šest, Moldavija pet, a Poljska tri boda. Posljednji su Farski otoci s bodom.

Standings provided by Sofascore

U Skupini A Norveška je porazila Cipar sa 3-1. Domaćin je u poveo u 12. minuti golom Ole Solbakkena, a u nastavku je proradio Erling Haaland postigavši dva brza gola. U 56. minuti je realizirao jedanaesterac, a četiri minute kasnije još jednom svladao ciparskog vratara Joela Malla. Konačnih 3-1 postavio je Grigoris Kastanos u sudačkoj nadoknadi.

U susretu četvrtog kola A skupine kvalifikacija za EURO 2024. reprezentacija Škotske je u Glasgowu pobijedila Gruziju sa 2-0 upisavši i četvrtu pobjedu u skupini.

U ovoj skupini je i Španjolska koja je zbog nastupa na Final Fouru Lige nacija bila slobodna.

Standings provided by Sofascore

U skupini F Austrija je pobijedila Švedsku sa 2-0, a junak je bio dvostruki strijelac Christoph Baumgartner (81, 89).

Belgija je na gostovanju u Estoniji slavila sa 3-0 uz dva gola Romelua Lukakua (37, 40). Napadač Intera je nakon posljednjih silnih promašaja u dresu "Crvenih vragova" i Intera ipak našao žrtvu. Konačnih 3-0 postavio je Johan Bakayoko u sudačkoj nadoknadi.

Austrija vodi sa 10 bodova ispred Belgije sa sedam. Treća je Švedska s tri boda.

Standings provided by Sofascore

U skupini G Bugarska i Srbija su remizirale 1-1. Kiril Despodov je u 47. minuti zabio za 1-0, a izjednačio je Darko Lazović u sedmoj minuti nadoknade.

>>> GOLOVE S UTAKMICE BUGARSKA-SRBIJA POGLEDAJTE OVDJE <<<

Mađarska je sa 2-0 porazila Litvu. Barnabas Varga je u 32. minuti doveo Mađarsku u vodstvo na asistenciju Rolanda Sallaija koji je u 83. postavio konačnih 2-0.

Mađarska i Srbia vode sa po sedam bodova, a Crna Gora je treća sa četiri boda.

Standings provided by Sofascore

Cristiano Ronaldo ušao u povijest

Legendarni portugalski napadač Cristiano Ronaldo (38) ušao je u povijest kao prvi nogometaš koji je upisao 200 nastupa za reprezentaciju.

Ronaldo je jubilarni 200-ti susret u portugalskom dresu upisao u utorak na gostovanju na Islandu u susretu kvalifikacija za EURO 2024.

Bivši napadač Manchester Uniteda i Real Madrida, koji trenutačno nosi dres saudijskog kluba Al-Nassra, za reprezentaciju je debitirao u kolovozu 2003. u susretu protiv Kazahstana ušavši u igru umjesto Luisa Figa.

U 200 nastupa za Portugal postigao je 122 gola.

Ronaldo je rekorder postao još u ožujku kada je zabilježio 197. susret za Portugal, skinuvši s trona kuvajtskog nogometaša Badera Al-Mutawa koji ima 196 reprezentativnih nastupa.

Na trećem mjestu je Malezijac Soh Chin Ann sa 195 nastupa, a u Top 5 su i Egipćanin Ahmed Hassan (184) i Omanac Ahmed Mubarak (183).

Dodajmo kako je kapetan hrvatske reprezentacije Luka Modrić na 18. poziciji sa 166 nastupa u dresu "Vatrenih".

IGRAČI S NAJVIŠE NASTUPA U REPREZENTACIJI
1. Cristiano Ronaldo (Por) 200
2. Bader Al-Mutawa (Kuv) 196
3. Soh Chin Ann (Mal) 195
4. Ahmed Hassan (Egi) 184
5. Ahmed Mubarak (Oma) 183
6. Sergio Ramos (Špa) 180
7. Andrés Guardado (Mek) 179
8. Mohamed Al-Deayea (SA) 178
9. Claudio Suarez (Mek) 177
10. Gianluigi Buffon (Ita) 176
18. LUKA MODRIĆ (HRV) 166...

Linker
02. svibanj 2024 18:22