Foto: Matija Djanjesic / CROPIX
REKORDNI TRANSFER LUTONA

JEDINI HRVATSKI VRATAR KOJI JE DO SADA USPIO NA OTOKU PORUČUJE 'Mislim da Sluga ima šanse uspjeti, kasnije i ostvariti transfer u Premiership'

IVAN KATALINIĆ Jedini hrvatski vratar koji je do sada uspio na Otoku
Piše: Vedran FilipovićObjavljeno: 09. kolovoz 2019. 16:14

U veljači 2018. godine, dok se još najavljivalo ukidanje radnih dozvola za hrvatske nogometaše na Otoku, pomoćnik sportskog direktora HNK Rijeka, iznio je stav koji se godinu i pol kasnije pokazao ispravnim, barem u kontekstu transfera Simona Sluge.

- Ako dođe do ukidanja moratorija, onda će hrvatskim igračima biti otvorena nova primamljiva destinacija, pri čemu u prvom redu mislim na Championship. To će klubovima dati šansu za dobar izlazni transfer i lakši život, a hrvatskom nogometu dodatno odnijeti kvalitetu - kazao je Ivan Mance u jednom tematskom razgovoru.

Riječki i reprezentativni 26-godišnji vratar otišao je u Luton Town kao neprijeporna prva opcija jer nijedan klub ne “troši” rekordan transfer da bi nekome doveo alternaciju. Dakle, svoju priliku u Engleskoj će definitivno imati što se, pak, ne može reći za prijašnje hrvatske golmane koji su bili ili su još uvijek pod okriljem Premiershipa (nitko nema nastup u najvišem rangu engleskog nogometa) ili Championshipa.

Zagreb, 190319.
Stadion Maksimir.
Trening hrvatske nogometne reprezentacije  pred utakmicu Europskih kvalifikacija s Azerbajdzanom.
Na fotografiji:   Simon Sluga.
Foto: Damir Krajac / CROPIX
Damir Krajac / CROPIX

Simon Sluga tek je peti hrvatski čuvar mreže na Otoku, trojica (Delač, Pletikosa, Kalinić) nisu imala uspješan period karijere (barem ne rezultatski, odnosno minutažom, samo se Ivan Katalinić kvalitetom svojedobno nametnuo kao prvi vratar Southamptona, sve dok Sveci nisu potpisali ugovor s Peterom Shiltonom.

- U moje vrijeme Luton je bio dobar klub, znam da su kasnije dosta vremena bili u nižim ligama. Vidio sam da su ušli iz treće u drugu ligu, a neću reći ništa novo ako kažem da je Championship izuzetno teška liga s 24 momčadi, 46 kola, pa čak i više, ako uzmemo u obzir play-off za plasman u viši rang. Odlazak u Luton Town dobar je za Slugu, držim da se radi o dobrom transferu iz igračke pozicije. Nije zanemarivo njegovo veliko iskustvo, već godinama je među boljim igračima Rijeke, sigurno mu je pomoglo igranje u Europskoj ligi - kaže šjor Katalinić o Simonu Slugi te dodaje:

- Nije sporno da je doveden kao prvi vratar, ali ako im ne bude odgovarao, dovest će oni drugoga već prvom prigodom. No, treba imati na umu da je Sluga u Luton došao kao reprezentativac, tako ga trebaju tretirati u klubu i neka se samo postavlja autoritativno. Mislim da ima šanse uspjeti, kasnije i ostvariti transfer u Premiership, zašto ne...

Drukčiji stil

Upitali smo bivšeg vratara koliko Slugine kvalitete odgovaraju specifičnom engleskom nogometu u kojemu se čuvar mreže ne štiti kao u većini Europe.

- Bitno je da brani ono što se može obraniti! A ako ga na korneru unesu u gol, to mu se neće zamjeriti, igrači svjesno stanu u blok vrataru da ne može izaći na centaršut. Bitno je, također, tko igra stopere, ako to budu Englezi, onda budite sigurni da će na loptu ići do kraja i da neće biti pametovanja. Da, u početku će mu biti teško, morat će se naviknuti na drugačiji stil... Nema vremena da se odmoriš, igra se drukčije, stalno gore-dolje i nije toliko bitno koliko kvalitetno igraš nogom nego kako ispucavaš loptu jer se često preskače igra. Kažem, došao je u iznimno natjecateljsku ligu gdje je svaki bod bitan, mislim da je to velika stvar za njega i da može biti standardan.

A standardan je bio upravo - Ivan Katalinić, i to u Southamptonu za kojeg je potpisao u veljači 1980. godine te ostao dvije i pol sezone nakon čega se vratio u Hajduk.

Delačev čudan put

Matej Delač otišao je na Stamford Bridge nakon 38 nastupa za zaprešićki Inter, u Bluesima je formalno proveo osam godina tijekom kojih je na posudbama (Vitesse, Češke Budejovice, Vitoria Giumaraes, Vojvodina, Sarajevo, Arles-Avignon, Mouscron) upoznao ljepote Europe “uzduž i poprijeko”. Nema dvojbe da je mnogo naučio uz Petra Čecha, pritom ostvarujući znatnu financijsku korist, međutim, za Chelsea je nastupao samo u prijateljskim utakmicama, ne i onim službenim natjecateljskim.

Kronološki treći vratar na Otoku bio je Stipe Pletikosa koji je u Tottenhamu proveo jednu sezonu (2010./11). Spursi su tada bili prava mala hrvatska kolonija u Londonu, uz tada 31-godišnjeg splitskog vratara u kadru su bili Luka Modrić, Niko Kranjčar i Vedran Ćorluka. Konkurenciju su mu predstavljali Heurelho Gomes, Carlo Cudicini te Ben Alnwick, pa je Pletikosa na White Hart Laneu upisao jedan nastup, i to u Liga kupu u utakmici u kojoj je primio četiri pogotka (1:4) od Arsenala (Lansbury, Nasri 2, Aršavin) nakon produžetaka.

Posljednji hrvatski vratar na Otoku je Lovre Kalinić, 29-godišnji Splićanin stigao je zimus u Aston Villu, klubu na čijoj je listi želja bio već neko vrijeme. Iako je stigao u statusu prve opcije, Kalinić je u prva dva susreta primio šest pogodaka (Swansea 3, Wigan 3), u preostalih šest još devet, pa je šansu dobio drugi vratar Jed Steer. Kasnije je hrvatski svjetski doprvak ozlijedio koljeno te nije branio do kraja sezone, uključujući playoff za Premiership. Teško je očekivati da će mu se u novoj sezoni popraviti status...

HRVATSKI VRATARSKI KVINTET NA OTOKU

Ivan Katalinić

(Southampton 1980. - 1983.)

54

nastupa

Matej Delač

(Chelsea 2010. - 2018.)

0

nastupa

Stipe Pletikosa

(Tottenham 2010. - 2011.)

1

nastup

Lovre Kalinić

(Aston Villa 2019. - ugovor do 2023.)

8

nastupa

Simon Sluga

(Luton 2019. - ugovor do 2022.)

1

nastup

Linker
29. svibanj 2024 13:04