Foto: Damir Krajač
ZAOKRET U 365 DANA

KAKO JE EUROPSKI USPJEH POTPUNO PROMIJENIO DINAMO! Cijela momčad u godinu je dana postala tri puta skuplja, pogledajte čije su cijene otišle u nebo

Piše: Tomo NičotaObjavljeno: 27. kolovoz 2019. 18:18

Kad su prije 364 dana protiv Young Boysa ganjali ulazak u Ligu prvaka i na kraju nisu uspjeli, Dinamovi nogometaši sigurno nisu očekivali da će godinu dana kasnije novi pokušaj za proboj u elitu dočekati u sasvim drugačijim statusima, da će se nogometni život mnogima od njih okrenuti za 360 stupnjeva.

Recimo, tada je Bruno Petković bio na tribini, nije bio ni u kadru za utakmicu sa Švicarcima. Tek je stigao iz Italije sa stigmom napadača koji dvije godine nije zabio gol. Ovaj je play-off dočekao kao prvi Dinamov napadač, igrač od kojega Norvežani najviše strepe. I k tome je reprezentativac, sad već u stalnom postavu Dalićeve vrste. Do izbornikova popisa stigao je u godinu dana i Mislav Oršić. Zabio je gol u prvoj utakmici s Young Boysima, u Bernu, tada skrenuo pažnju na sebe, ali tko bi tada mislio da će dogurati toliko daleko. Iz utakmice u utakmicu na europskoj sceni pokazivao je kvalitetu, napredovao, razigrao se. I danas je i on jaka Dinamova europska karika, jedan od trojice hrvatskih reprezentativaca.

Uz Petkovića i njega to je, naravno, Dominik Livaković. Koji se protiv Švicaraca lani još uvijek odmarao od Rusije i velikih emocija, polako ulazio u formu, prepuštajući mjesto na startu sezonu Danijelu Zagorcu. Za Livija smo znali da će biti jedinica Modrih u nastavku sezone, međutim, da će tako brzo postati jedinica svjetskih doprvaka, to nije mislio ni on. Splet okolnosti, Subašićev oproštaj pa lošija forma Lovre Kalinića, ali i njegova sjajna izdanja u Europskoj ligi otvorili su mu i ta vrata. Čvrsto drži uzde, ne pušta. Reprezentativac BiH postao je Amer Gojak, a Dani Olmo vratio se u krug mladih španjolskih reprezentativaca. Da bi nakon sjajnog U-21 Eura stigao i pretpoziv u A reprezentaciju Furije.

Olmo je i igrač kojemu je najviše skočila cijena na Transfermarktu - s 3,5 na 15 milijuna eura, a tu je jako napredovao i Arijan Ademi: s 850 tisuća eura, koliko je “vrijedio” nakon suspenzije, došao je na šest milijuna! Dino Perić, kako li se tek njemu sve izokrenulo, pa i Dilaveru, koji je također na pragu reprezentacije BiH čim se riješe papiri.

Eto, to je Dinamovim nogometašima donijela Europska liga i povijesni uspjeh, europsko proljeće. Što bi tek donio plasman u Ligu prvaka, da ne govorimo i neki zamjetniji uspjeh u tom natjecanju.

Linker
17. svibanj 2024 12:27