LUKA GERLANC Cropix
NAGRADE REGIONALNE LIGE

Novo priznanje za Zadrovog majstora: Božić obranio titulu MVP-a ABA lige

Čak devet puta Božić je bio MVP kola, a ostvario je i dva "triple-doubla"
Piše: Val KraljevićObjavljeno: 12. travanj 2024. 14:11

Dok se čeka početak doigravanja ABA lige na red su došle nagrade. U moru skupih zvijezda pojavio se tračak nade koji je bar na tren podsjetio na bolje dane hrvatske košarke. Za to se pobrinuo Zadar. Luka Božić dobio je nagradu za najboljeg strijelca, a uz to je obranio titulu MVP-a lige, dok je trener Zadra, Danijel Jusup proglašen za trenera sezone u ABA ligi.

O Danijelu Jusupu i Luki Božiću sve je odavna ispričano. Od trnja do zvijezda, od odbačenih do slavljenih, do njihovog odnosa koji je kao između oca i sina. Velike stvari su napravili sa Zadrom u ove, skoro, dvije sezone te su vratili napaćenoj zadarskoj publici osmjeh na lice.

Trener Zadra, Danijel Jusup dobio je nagradu za trenera sezone u strašnoj konkurenciji. Spomenimo samo imena Željka Obradovića i Ioannisa Sfairopoulosa, dok je ove sezone vrhunski posao s Megom napravio i talentirani Marko Barać. Ova nagrada je i veća time što su u izboru sudjelovali treneri, sportski novinari, ali i navijači.

Nakon što je proglašen najboljim strijelcem ABA lige s 20,6 poena po utakmici, Luka Božić obranio je titulu MVP-a. Ove sezone imao je prosječnu valorizaciju od 29,2 te mu nitko nije bio ni blizu. Čak devet puta bio je MVP kola, a ostvario je i dva "triple-doubla". Nagrada za MVP-a od ove sezone nosit će ime, nedavno preminulog, Dejana Milojevića koji je bio MVP ABA lige čak triput. Božić bi se ovo nagradom izjednačio s njim da mu u sezoni 2018./2019. nije učinjena nepravda jer je upravo on statistički bio najkorisniji igrač lige, a ne Goga Bitadze. Ovako se Božić izjednačio sa imenjakom Lukom Žorićem koji je nagradu MVP-a osvajao također dva put.

image
JURE MISKOVIC Cropix

Plod je ovo mukotrpnog rada i puno odricanja ovog zadarskog omiljenog dvojca. Ne zna se što će biti sljedeće sezone. Božić gotovo sigurno odlazi, dok bi Jusup trebao ostati kormilar zadarskog broda te na postojeću posadu naći nekog novog "malog od palube" koji bi možda nastavio tamo gdje je Božić stao. Ako pak zagusti, Luki ili Zadru, Jusup ima Božićev broj na brzom biranju.

NAGRADE U ABA LIGI ZA SEZONU 2023/2024:

MVP - Luka Božić (Zadar)

Najbolji strijelac – Luka Božić (Zadar)

Najbolji obrambeni igrač – Branko Lazić (Crvena Zvezda)

Top prospect – Nikola Topić (Crvena Zvezda)

Najbolji trener – Danijel Jusup (Zadar)

Standings provided by SofaScore LiveScore
Linker
16. travanj 2024 13:28