Hoće li čelnici hrvatskih klubova samo šutjeti u utorak?

 BOZIDAR VUKICEVIC Cropix
Tvrtko Puljić
RITAM SPORTA

Srbi žele zgrabiti najviše novca, a Hrvati se ne bune?! Oni su u ovoj ligi već dugo korisne budale

Minimum pristojnosti je očekivati od čelnika Cibone, Zadra i Splita (kad postane vlasnik) da štite hrvatske interese
Piše: Tvrtko PuljićObjavljeno: 11. ožujak 2024. 09:52

Ostoja Mijailović, predsjednik Partizana prije koji dan nije krio koje su pozicije njegovog kluba, doduše ne samo njegovog, ispostavit će se, čak i onog kojega njegovi navijači ne mogu smisliti. Govorio je o nadolazećoj sjednici skupštine ABA lige, zakazanoj za utorak u Zagrebu.

- Zastupat ću stav da Zvezda i Partizan koji su podigli ABA ligu, trebaju uzeti najviše novca od ulaska Dubaija. Mi smo ligu učinili popularnom, zato je to sad njima zanimljivo. Tu se ne smijemo svađati, trebamo doći do zajedničkog financiranja.

Nakon tih riječi, ne Nebojše Čovića, nego Ostoje Mijailovića, svi hrvatski klubovi su ostali nijemi. Nitko, baš nitko nije našao shodnim kazati, “vidi majstore, ohladi malo”, podsjetiti ga kako je Partizan tek jednom bio prvak Europe, a u Hrvatskoj Split i Cibona imaju pet kombiniranih naslova prvaka, recimo.

Iskreno, nisam niti očekivao da će se netko javiti. Hrvati su u toj ligi već dosta dugo korisne budale, a nema naznaka da će se nakon utorka i te sjednice skupštine u Zagrebu išta promijeniti.

A bit će to treća najvažnija strukturalna promjena Lige u gotovo četvrt stoljeća otkako se ona igra. Sjetite se kad je krenulo kako unutra uopće nije bilo srpskih klubova, jer da ih je bilo, Lige nikada ne bi bilo. Onda se ABA liga oduzela iz vlasništva klubova osnivača (tu nije bilo srpskih klubova) i nekoliko pojedinaca na širu bazu klubova, uključujući i srpske, da bi se sada pripremila promjena za sljedeće razdoblje.

Dubai domaćin u Beogradu

Kako se može doznati ABA liga će promijeniti pravni okvir u kojemu će vlasnici postati Borac, Studentski centar i Split. Na temelju toga će sva tri hrvatska kluba biti u statusu vlasnika. Nadalje, ABA liga bi u utorak trebala dopustiti Dubaiju ulazak u ABA ligu. Dubai ne ulazi u ABA ligu zbog Partizana i Zvezde, nego zbog toga što ga španjolski klubovi ne žele vidjeti u Euroligu ujesen 2025. a da pri tome taj klub ne igra neku ozbiljniju ligu preko vikenda. A nema igrati koju osim ABA lige.

Iako je postojala priča kako će Dubai snositi troškove puta i smještaja za utakmice u Dubaiju, od toga izgleda neće biti ništa, jer će po svemu sudeći Dubai igrati u sljedećoj sezoni svoje domaće utakmice u Beogradu. I u ABA ligi, ali i u Eurokupu. No, za to bi klubovi trebali biti nagrađeni određenim iznosom koji bi trebao biti ravnomjeran za sve, suprotno Mijailovićevim kriterijima. Spekulira se da bi generalni sponzor trebao biti Fly Dubai.

image

Hrvatski i srpski klubovi u ABA ligi nisu u ravnopravnoj poziciji

VOJKO BASIC Cropix

Pri tome će se morati odrediti kome će Liga prodati TV prava, jer istječe ugovor s Telekomom Srbija (Arena Sport), a slijedom tog ugovora je Zvezda prigrabila u proteklom razdoblju znatnu moć.

Sam ulazak Dubaija natjerat će čelnike klubova i na promjenu broja sudionika ABA lige. Prije toga srpski klubovi zahtijevaju skidanje nacionalnog ključa prema kojemu niti jedna država ne smije imati više od pet predstavnika. Srpskim klubovima je cilj imati već u sljedećoj sezoni čak sedam srpskih klubova. Liga bi se povećala s ulaskom Dubaija na 16 članova, a iz ABA 2 lige bi ušla dva kluba. Kako su tri najbogatija kluba u ABA 2 ligi, samim time i najbolja, Spartak, Vojvodina i Zlatibor, očekuje da iz tog kruga budu novi članovi ABA lige.

Osam srpskih klubova

Stoga bi ABA liga mogla sljedeće sezone imati čak osam srpskih klubova (jer tu je i Igokea), a kako će i Dubai igrati u Beogradu, a tu će biti trener i srpski izbornik Svetislav Pešić, pa i njega možemo prikloniti toj većini, ostaju još šest mjesta, vjerojatno za tri hrvatska, dva crnogorska i jedan slovenski klub. Ili, možemo to i ovako. Samo tri hrvatska kluba i Cedevita Olimpija dolazit će iz financijskih okvira EU, koja imaju posebna ograničenja i gdje država ne može lopatama gurati novac u klubove. Nismo, dakle, na istim polazišnim osnovama, jer i klubovi koji će doći iz ABA 2 lige imaju već sada dvostruko veće proračune do najbogatijeg hrvatskog kluba, Zadra.

Kako je u planu da od sezone 2025/26 ABA liga, sada već bez nacionalnog ključa, opet ode na 14 klubova, to znači da bi barem dva kluba trebala ispasti. Razmislite, tko će tu biti u najvećoj opasnosti? I kakva će to Liga biti kad od 14 klubova bude u njoj osam srpskih klubova, deveti Dubai, dva ili tri crnogorska, jedan slovenski te jedan ili dva naša.

Minimum pristojnosti je očekivati od čelnika Cibone, Zadra i Splita (kad postane vlasnik) da u utorak štite hrvatske interese. Jer imaju pravo veta.

Standings provided by SofaScore LiveScore
Linker
22. travanj 2024 07:40