Cibona drži treće mjesto, a Zadrani čuvaju prvo

 BOZIDAR VUKICEVIC Cropix
BORBA DO ZADNJEG KOLA

Slijedi rasplet i hvatanje pozicija: Aktualni prvaci imaju prednost, ali ne smiju dozvoliti niti jedan kiks

Do konca osnovnog dijela sezone ima se za odigrati još šest kola
Piše: Tvrtko PuljićObjavljeno: 02. travanj 2024. 08:07

Ostalo je za odigrati još šest kola do konca trokružnog modela Favbet Premijer lige, šest kola uoči početka doigravanja. Uoči Uskrsa i odmah nakon njega odigrat će dva kola, na to će nadovezati i 29. kolo koje na rasporedu odmah za vikend.
U takvom ubrzanom ritmu - barem se to tako za sada pokazuje - bolje se snalaze momčadi koje su naučile kroz sezonu igrati u kratkom razdoblju više utakmica. Stoga su bez većih problema svoja iskušenja u 27. kolu odradili Zadar na gostovanju u Šibeniku, Split kod Dubrovnika i Cibona protiv Dinama. Naime, 27. kolo je moglo biti ono u kojem će tri najbolja kluba naletjeti na mine, ali to se nije dogodilo.

U posljednjih šest kola nećemo imati neku dramu oko ostanka u ligi, jer je posve jasno da će ispasti Bosco, dok DepoLink Škrljevo samo čudo može odvojiti od 11. mjesta. Izgledno je kako će Škrljevo u neizvjesne kvalifikacije za ostanak u društvu najboljih kontra finalista Prve lige.

Cibona će ostati treća?

Sve ostalo tek treba utvrditi. Zadar ima pobjedu više od Splita i utaban put do “jedinice”, jer će u 32. kolu ugostiti prateći Split na Višnjiku. Prije toga Žuti će se nadati kiksu Zadra, a on se može dogoditi - barem to tako izgleda prema rasporedu - samo pod Tornjem. Naime, Zadar će morati u Draženovu dvoranu na dva gostovanja. Prvo s Dinamom za vikend, onda i sa Cibonom, koja će već tada biti s mislima i potrošnjom samo u Favbet Premijer ligi, dok će Zadar čekati i “post sezona” u ABA ligi.

Opet, Zadar drži sve u svojim rukama, a da Danijel Jusup nije želio ništa prepustiti slučaju sugerira i činjenica kako je na Baldekin, još jednu potencijalnu minu, poslao sve svoje snage nakon samo 48 sati od poraza od FMP-a u ABA lige.
Split, pak, ima tri ogleda u kojima ne smije kiksati. Čekaju Dinamo i Cibonu te idu u goste Cedeviti Junior.

image
PR

Cibona će po svoj prilici ostati treća. Ona ima zalihu od dvije pobjede viška u odnosu na Cedevitu, ali će do konca osnovnog dijela sezone morati u goste Splitu, kao i Šibenki u zaostaloj utakmici te će čekati Zadar. Nemaju lak raspored, dok će Cedevita već danas u međusobnoj utakmici protiv Cibone pokušati ostati u utrci za trećim mjestom.

Dinamo je po svoj zgodi izgubio utrku za četvrtim mjestom, pa se doima kako će mu fokus do doigravanja biti baš ovaj tjedan kada će pokušati skinuti prvi veliki skalp ove sezone, jer gostuju na Gripama u utorak, onda za vikend čekaju Zadar.

Škrljevo u kvalifikacije

Zabok najbolje stoji u borbi za šesto mjesto, Dubrovnik mu prijeti, ali Šibenka je konačno kompletirala svoje redove i bit će vrlo neugodna do konca sezone, posebno na svom parketu. Dubrava je, pak, stigla na samo pobjedu razlike u odnosu na Šibenku koja zaključuje putnike u doigravanje. Kako se i Dubrava oporavila, a i pojačana je uoči trećeg kruga, tu treba očekivati napad na Šibenku. Kao što bi Alkar mogao do konca sezone nekome zaprijetiti i pokvariti planove, kad već to nije uspio u posljednjem kolu u domaćoj utakmici s Dubravom.

Na koncu, treba dodati da će se Favbet Premijer liga, njezin osnovni dio zaključiti do konca travnja, kada nas čeka doigravanje za prvaka. Usput, u Prvoj ligi ostalo je za odigrati samo posljednje kolo uoči doigravanja, Kvarner 2010 i Vrijednosnice Osijek dva su prva favorita, pa se očekuje da jedan od njih uskoči umjesto u Bosca u Favbet Premijer ligu, a onaj lošiji zaigra kvalifikacije za elitu protiv DepoLink Škrljeva.

Standings provided by SofaScore LiveScore
Linker
22. travanj 2024 01:05