TOM DUBRAVEC Cropix
FINALE KOŠARKAŠA

Trener Splita u problemima zbog pravila koje ga limitira, protiv Zadra će trebati baš svakog igrača na vrhuncu

Čeka se početak dalmatinskog finala između Zadra i Splita, koje starta u petak na Višnjiku
Piše: Frane MaršićObjavljeno: 20. svibanj 2024. 12:13

Košarkaška Favbet Premijer liga došla je do posljednje faze. Knjiga je spala na dva slova. Čeka se početak dalmatinskog finala između Zadra i Splita, koje starta u petak na Višnjiku. Još jedan dokaz da su posljednje dvije sezone ova dva kluba uvjerljivo ispred konkurencije u Hrvatskoj.

Međutim, isto tako je Zadar u posljednje dvije sezone daleko ispred Splita, s obzirom da momčad Danijela Jusupa u finalnu seriju ulazi s nizom od osam pobjeda iz posljednjih devet utakmica sa Žutima koji su pak u određenim problemima....

Dobar posao protiv Cibone

Kada se prije nekih dva tjedna Split preko Dubrovnika plasirao u polufinale i saznao da je prst ozlijedio Tonko Vuko koji je svojim igrama u toj seriji doveo Žute među četiri najbolja kluba u državi, nije na Gripama nikome bilo ugodno. Postavljalo se pitanje što će smisliti Slaven Rimac koji u PH nailazi na problem limita stranaca. Shannon Shorter mu je glavna vedeta, dok onda mora birati između Sullivana i Funderburka. Inače je na “četvorci”, uz DJ Funderburka, startao Vuko, dok je njega protiv Cibone u polufinalu zamijenio Boris Tišma koji pokriva pozicije “tri” i “četiri”. I reagirao je odlično, posebno u drugoj utakmici kada je sam načeo i dokrajčio Cibonu. Sa svojih 205 centimetara Tišma može bez problema odgovoriti izazovima “četvorke”. Tako je protiv Cibone prijetio i prodorom i šutom za tri. Nije zanemariv ni angažman u obrani, gdje ga Rimac može koristiti u branjenju protivničkih bekova. Dugim rukama i pokretljivošću pokriva velik dio terena i uvelike otežava posao napadačima.
Kad Rimac pak osjeti da Tišmi pada, na parket šalje Lovru Runjića, igrača slične konstitucije i načina igre. S druge stramne, Runjić je obrambeni specijalac koji konstantno vrši pritisak na protivničke igrače na lopti. Tako je pak ukočio Krešu Radovčića pa i Aranitovića i u tom dijelu, uz Matu Kalajžića, napravio velik posao. Kako je kod cibosa silom prilika na “četvorci” igrao Perasović, Tišma i Runjić nisu bili fizički deficitarni u tom matchupu.

Spomenuti dvojac je u polufinalnoj seriji imao veliku minutažu, Rimac je tako odgovorio Ciboninoj petorci s pet malih igrača. Adaptacija je upalila. Ni Runjić, ni Tišma inače nisu igrači čiji će se doprinos na terenu vidjeti kroz statistiku. Oni odrađuju prljavi posao, igrači su zadatka. Pričao je nedavno Rimac da on od svojih mladih igrača - u tu skupinu ubraja Runjića i Tišmu - traži prvenstveno angažman u obrani. Taj dio ovog puta su odradili izvrsno pa im se posljedično otvorilo i napadački. Runjić je dočekao svojih pet minuta kroz prodore i zakucavanja, dok je Tišma stavljao otvorene trice.

Veliki je ovo dobitak za za Rimca prije finalne serije sa Zadrom u kojoj će spomenuti dvojac također trebati dati svoj učinak na oba kraja terena. Glavni igrači su pak isporučili svoje protiv Cibo e i nagovijestili da se dižu uoči finala. Tišma i Runjić doboro su zamijenili Vuku na poziciji četiri i pokazali da itekako znaju košarku.

Igrači Splita u dobrom ritmu

Splitu će u seriji protiv Zadra trebati svaki igrač na svom vrhuncu. To će biti malo drugačiji individualni okršaji jer Zadrani igraju s petorkom u kojoj je svaki igrač na minimalno dva metra visine. Bit će zanimljivo vidjeti kako će Rimac u miksati igrače, ali je sigurno da će ovakve Runjića i Tišmu itekako moći koristiti. Perković i Shorter će morati biti izrazito precizni za tri poena. U reketu će pomoći gorostasni Krešimir Ljubičić, no na kraju je sve stvar Rimčevog osjećaja i izbora.

Svi igrači Splita su uhvatili dobar ritam, što je zalog za optimizam protiv ekipe koju je Split ove sezone pobijedio tek jednom. Prošlogodišnje finale se ponavlja, na Gripama se nadaju s drugačijim ishodom...

Raspored finalne serije

Petak, 24. V.

Zadar - Split (20.00)

Nedjelja, 26. V.

Zadar - Split (20.00)

Srijeda, 29. V.

Split - Zadar (20.00)

Napomena: Termini eventualnih četvrte i pete objavit će se naknadno, dok sve utakmice prenose MAXSport i SPTV.

Linker
08. rujan 2024 01:28