GORAN MEHKEK Cropix
UTAKMICA ZA PAMĆENJE

Košarkaške legende naklonile se Draženu, najdirljiviji trenutak večeri rasplakao pola dvorane

Reprezentacija Hrvatske poražena je od Teama Dražen sa 107:110
Piše: Hina, Vito TomasObjavljeno: 05. rujan 2024. 22:28

HRVATSKA - TEAM DRAŽEN 107:110

(25:28, 26:28, 32:22, 24:32)

HRVATSKA: Filipović 3p, 3a, Prkačin 6p, 5s, 3il, Krušlin 15p, 7a, Radovčić 2p, 3s, 4a, Hezonja 37p, 4s, 5a, 3ul, Branković 6p, 6s, M. Drežnjak 3, D. Drežnjak 16, Jordano 5, Junaković 5p, 7a, Ljubičić 4p, 3s, Nakić 5p, 4s.

IZBORNIK: Josip Sesar.

TEAM DRAŽEN: Bryant 7p, 7s, 4a, Dimitrijević 9p, 5s, 4a, Marinković 6p, 7s, 3a, Blažič 3, Musa 19p, 4s, 4a, Pierre 8p, 7s, 5a, Tavares 10p, 7s, Šengelia 13p, 8s, 7a, 3il, Lessort 13p, 7s, Obst 11, Marjanović 11.

TRENERI: Željko Obradović i Neven Spahija.

Arena Zagreb. Gledatelja 20.000. Suci: Krejić, Vulić i Jurčević.


Zagrebačka Arena bila je tijekom četvrtka poprište velikog košarkaškog spektakla, a sve u čast legendarnog hrvatskog košarkaša Dražena Petrovića koji bi ove godine slavio 60. rođendan.

Memorijalna utakmica u čast „košarkaškog Mozarta“, prerano preminulog u 28. godini, bila je razlog što su Zagreb posjetile brojne nekadašnje i sadašnje hrvatske, europske i svjetske košarkaške zvijezde. Pokrovitelj velikog sportskog spektakla bila je Vlada Republike Hrvatske, uz podršku Grada Zagreba i Hrvatskog košarkaškog saveza, pa je tako svemu svjedočio i hrvatski premijer Andrej Plenković.

Spektakl pred ispunjenom Arenom, odnosno 16.500 gledatelja, započeo je kratkim filmom o Draženu Petroviću i putu koji je krenuo u rodnom Šibeniku, a nastavljen je preko Cibone, madridskog Reala, Portlanda do New Jerseyja. Nezaobilazni su bili i trenuci s Olimpijskih igara u Barceloni 1992. godine kada je Hrvatska igrala finale i izgubila od američkog Dream Teama.

„Dražen bi volio igrati u ovakvom, predivnom ambijentu“, rekao je Aleksandar Petrović nakon čega su na centar parketa izašle dvije hrvatske NBA zvijezde Bojan Bogdanović i Dario Šarić te velika svjetska zvijezda, Slovenac Luka Dončić.

„Puno toga sam čuo o Draženu, od ljudi koji su s njima igrali i stvarno mi je čast što sam tu“, rekao je Luka Dončić, dok je Draženov sugrađanin Dario Šarić također naglasio čast zbog dolaska na ovaj spektakl.

image
GORAN MEHKEK Cropix

„Moj prvi klub se zvao Dražen Petrović. Jako lijepi utisak imam s tih početaka dok sam odrastao s pričama o Draženu. Čast mi je što smo iz istog grada i što sam u njegovoj akademiji napravio prve košarkaške korake“, izjavio je hrvatski reprezentativac Šarić.

Središnji događaj bila je revijalna utakmica između Hrvatske i tima Dražen kojeg su popunjavala brojna sadašnja euroligaška ugledna imena, a iz prvog reda sve su pratile brojne nekadašnje zvijezde ovog sporta. U pitanju su bili Draženovi suigrači iz hrvatske reprezentacije i generacije ’92. Svemu su svjedočili i suigrači Dražena iz reprezentacije bivše Jugoslavije te brojne druge nekadašnje košarkaške zvijezde iz svakog kutka svijeta.

Hrvatsku koju je vodio izbornik Josip Sesar predstavljali su Goran Filipović, Martin Junaković, Krešimir Radovčić, Antonio Jordano, Mateo Drežnjak, Filip Krušlin, Mario Hezonja, Dario Drežnjak, Toni Nakić, Krešimir Ljubičić, Roko Prkačin i Danko Branković, dok su za Tim Dražen igrali Marcelinho Huertas, Shane Larkin, Nenad Dimitrijević, Džanan Musa, Andre Obst, Vanja Marinković, Jaka Blažič, Tornike Šengelia, Dyshawn Pierre, Walter Tavares, Mathias Lessort i Boban Marjanović.

image
GORAN MEHKEK Cropix

Tim Dražen je izbornički vodio legendarni Željko Obradović uz prvu pomoć hrvatskog stratega Nevena Spahije.

Utakmica je bila isključivo revijalnog karaktera, a svaki prekid iskorišten je za prisjećanje na Draženov put pa je prvi prekid donio povratak u 1983. godinu kada je Dražen vodio Šibenku do naslova prvaka Jugoslavije, pobjedom u finalu protiv Bosne. U ime tadašnje generacije govorio je Predrag Šarić, a gledatelje su pozdravili i tadašnji treneri Šibenke Vlade Đurović i Zoran Slavnić.

Uslijedili su potom dolasci nekadašnjih generacija Cibone i madridskog Reala, dok je Portland predstavljao njegov legendarni igrač Terry Porter, a pred New Jersey, sadašnji Brooklyn, je stigao Kenny Anderson.

„Teško je uopće opisati kakav je Dražen bio košarkaš. Fenomenalan igrač i šuter“, rekao je Porter, dok se na njega nadovezao Anderson.

image
GORAN MEHKEK Cropix

„Dražen je bio čudesan. Ogroman šok je bila vijest o njemu, jer smo izgubili fantastičnog košarkaša, ali još boljeg čovjeka“.

Premda je rezultat bio u drugom planu Tim Dražen je pobijedio Hrvatsku 110-107 (28-25, 28-26, 22-32, 32-24), a prvi strijelac bio je Mario Hezonja s 37 poena.

Jedna od stanki je začinjena i natjecanjem u tricama gdje je pobijedio Hezonja koji je u dodatnom razigravanju bio bolji od suigrača iz Reala Muse.

Posebno emotivan bio je trenutak kada su na centar parketa izašli Draženovi suigrači iz hrvatske reprezentacije koja je na Igrama u Barceloni 1992. osvojila srebrnu medalju. Tu je generaciju predstavljala velika većina tadašnjih igrača, pred publiku su izašli Aramis Naglić, Dino Rađa, Alan Gregov, Stojko Vranković, Žan Tabak, Franjo Arapović, Vladan Alanović, Toni Kukoč i Danko Cvjetičanin, a virtualno se pojavio i sam Dražen Petrović. Pozdravio svoje nekadašnje suigrače, sve prisutne i - otišao.

image
GORAN MEHKEK Cropix

Događanje se polako privodi kraju, dvoranom još jednom odzvanja: "Kako je dobro vidjeti te opet..."

image
GORAN MEHKEK Cropix

Obratio se još jednom Aco Petrović: "Život leti kapetane!"

Uslijedit će istoimena pjesma klape Sebenico...

Kraj utakmice

107:110 Hezonja je pokušao tricom dvije sekunde prije kraja utakmicu odvesti u produžetke, no promašio je. Team Dražen odnio je u konačnici pobjedu.

107:108 Tridesetak je sekunda do kraja, imamo napetu završnicu.

Mjesto na tribinama pronašli su i Nikolina Brnjac, Andrej Plenković te Davor Božinović.

image
GORAN MEHKEK Cropix

101:97 Probili smo troznamenkastu granicu, do kraja je nešto više od tri minute. Utakmica je u relativnom egalu, tako da nas očekuje koliko toliko napeta završnica.

89:82 Razmahao se Drežnjak sada i ubacio tricu.

image
GORAN MEHKEK Cropix

Predivne scene iz Arene, cijela dvorana u glas pjeva "Kako je dobro vidjeti te opet...", dok Luka Dončić, Aco Petrović i brojne druge legende brišu suze s lica...

Suze su obuzele Arenu, Dražen se u vidu holograma pojavio još jednom i pozdravio cijelu dvoranu. Najmeotivniji trenutak večeri...

Na terenu je sada legendarna hrvatska generacija iz Barcelone 1992. Srebreni olimpijci zaradili su dosada vjerojatno najveći pljesak, nedostajali su tek Perasović i Komazec... Ipak, kada je došao red na broj četiri zanijemila je cijela dvorana.

83:78 Završila je treća četvrtina, sa sjajnom igrom nastavio je večeras izrazito rapoloženi Mario Hezonja koji sada broji 27 poena kraj svoga imena.

81:73 Iako mu to zasigurno nitko neće zamjeriti, Mathias Lessort sada se propisno osramotio promašivši neometan zakucati loptu...

72:71 Vodstvo je nakon duže vremena preuzela hrvatska reprezentacija.

image
GORAN MEHKEK Cropix

Osvrnuli smo se i na Draženove dane provedene u dresu New Jersey Netsa. Njegov tadašnji suigrač Kenny Anderson emotivno se prisjetio Dražena.

- Bilo je teško izgubiti takvog igrača, a još više tako velikog čovjeka.

Sljedeća stepenica Draženove karijere bio je NBA. Prvi Draženov klub u američkoj franšizi bili su Portland Trail Blazersi, a Areni se shodno tomu obratio njihov predstavnik Terry Porter.

67:71 Obrane su gotovo nepostajane, utakmica je preuzela potpuno revijalni ton.

57:59 Započelo je drugo poluvrijeme, vidjeli smo sada nekoliko trica u nizu.

image
GORAN MEHKEK Cropix

Od ostalih legendi Žarko Paspalj i Predrag Danilović dobili su velike aplauze, dok je govor Vlade Divca popraćen s određenim brojem zvižduka...

Brojne košarkaške legende sada su uzele mikrofon u ruke i pozdravile prerano preminulog Dražena... Posebne riječi hvale poslao je i Nikos Galis, veliki Petrovićev rival iz tog vremena.

Trailer za film o Draženu Petroviću najavljuje film kao "priču o običnom dječaku, rođenom da bude velik", a gledatelje vodi kroz Draženov život, od njegovih ranih dana u Šibeniku do tragične smrti 1993. godine.

Opširnije pročitajte OVDJE.

Veliki pljesak su dobili treneri Ataman i Pešić. Obojica su održali dirljive govore, Ataman mu se zahvalio u ime cijele države, a Pešić je istaknuo da mu se čini kao da je i dalje tu.

Svoj 'trenutak' dobio je i film o Draženu Petroviću koji bi ove jeseni, odnosno 22. listopada, trebao izaći u kina. Na parketu su, između ostalih, i glumci koji će 'ući u tijelo' najbitnijih figura iz Draženova života.

51:56 Kraj je druge četvrtine, igrači će na kratki predah prije no što se ponovno vrate na parket za drugio dio.

image
GORAN MEHKEK Cropix

48:52 Nakon niza lakih poena, Hezonja je oduzeo jednu loptu, sjurio se put protivničkog koša i atraktivno zakucao loptu.

Novi time-out poslužio je za novi isječak o Draženu, sada smo se prisjetili njegovih godina u dresu Real Madrida.

Ubrzo su na parket pristigli i predstavnici 'Kraljevskog kluba', između ostalog i Enrique Villalobos koji je jasno poručio:

- Dražen je bio jedan od najboljih igrača u Europi u to vrijeme.

image
GORAN MEHKEK Cropix

Uz sam parket mjesto u prvim redovima zauzimaju Luka Dončić, Dario Šarić i Bojan Bogdanović.

image
GORAN MEHKEK Cropix

37:44 Poeni padaju kao na traci, a s posebnim se zanimanjem prati svaki potez Bobana Marjanovića. Srpski košarkaš sada je ubacio tricu i zaradio veliki pljesak, isto je pokušao i u idućem napadu, tad lopta nije prošla kroz obruč, međutim Marjanović je svejedno dobio pljesak.

Na parket su izašli Draženovi suigrači iz Cibone, između ostalog i Mihovil Nakić, član šampionske Cibone koja se 1985. i 1986. okrunila titulama europskih prvaka.

image
GORAN MEHKEK Cropix

Vrijeme je za novi time-out, odnosno novi isječak iz Draženove karijere. Ovoga puta u fokusu su njegove godine iz Cibone (1984.-1988.)

27:34 Počela je druga četvrtina, Team Dražen odvojio se na vodstvo do sedam poena.

Izrazito su raspoloženi Hezonja i Musa na večerašnjem natjecanju trica. Hrvatski košarkaš u konanici je odnio pobjedu s jednom više (17) tricom ubačenom od bh. košarkaša.

image
GORAN MEHKEK Cropix

Detalj sa zagrijavanja: Toni Kukoč ležerno je uzeo loptu, namjestio se na tricu i mrtav-hladan pogodio.

"Pink Panter" je i dalje lagan...

U tijeku je natjecanje u ubacivanju trica, Hezonja je kod Hrvatske ubacio 15 puta, dok je kod Teama Dražen Andreas Obst ubacio njih 13.

Sada će se s tri poena okušati i Antonio Jordano te Džanan Musa.

25:28 Završila je prva četvrtina, kod Teama Dražen najefikasniji je Musa s osam poena, dok su kod Hrvatske Krušlin i Hezonja ubacili po šest.

Tik uz teren su brojne košarkaške legende, između ostalog i Aramis Naglić i Toni Kukoč.

image
GORAN MEHKEK Cropix

Na terenu su članovi šampionske ekipe Šibenke iz sezone 1982./1983. Pridružila im se i Biserka Petrović koja im je uručila medalje s likom Dražena Petrovića.

image
GORAN MEHKEK Cropix

Prvi time-out iskorišten je za prikazivanje 'filmića' o početcima karijere Dražena Petrovića, odnosno njegovih dana iz Šibenke.

17:17 Evo i prvog zakucavanja, atraktivno je završio napad Mathias Lessort.

17:13 Iako su mnogi priželjkivali da će utakmica zauzeti natjecateljski ton, čini se da će onaj revijalni ipak prevladati. Napadi se redaju jedan za drugim, šutevi su uzimaju nakon maksimalno deset sekunda napada...

5:4 Evo i prve trice, za Hrvatsku ju je zabio Mario Drežnjak.

2:2 Za Team Dražen prve poene je ubacio Edy Tavares.

0:2 Prve poene nakon sjajnog prodora ubacuje Mario Hezonja.

Počela je utakmica!

Iščekuje se početak...

image
GORAN MEHKEK Cropix

20.18 Na parketu su predstavljene reprezentacija Hrvatske i Team Dražen. Daleko najveći pljesak dobili su srpska NBA zvijezda Boban Marjanović i trener Partizana Željko Obradović.

Sve je spremno za početak utakmice!

20.10 Na terenu su sada Luka Dončić, Bojan Bogdanović i Dario Šarić. Hrvatske i slovenske NBA zvijezde izrazile su zahvalnost na pozivu i čast što mogu prisustvovati događaju u čast veličini kao što je Dražen Petrović.

20.05 Nakon kratkog videa s isječcima iz Draženove karijer, mikrofon je na terenu preuzeo Aco Petrović i održao, kako on kaže, "najkraći njegov govor".

- Hvala svima što ste došli u ovakvom broju, Dražen bi volio igrati u ovakvom ambijentu. Moram zahavaliti Vladi RH, gradu Zagrebu i sponzorima što su omogućili ovo događanje. Nadam se da ćete uživati! Hvala posebno svim ljudima u prvom redu, od Barcelone 1992., Draženovih suigrača, trenera, klubova, institucija... Dražen nas je okupio, a ovim ljudima još jedno vleiko hvala!

image
GORAN MEHKEK Cropix

19.55 Arena je ispunjena do zadnjeg mjesta, sve je spremno za početak pravog košarkaškog spektakla!

Košarkaška elita, ali i brojne poznate osobe s estrade još su se sinoć okupile u zagrebačkom Westinu. Kako je to izgledalo pogledajte OVDJE.

19.30 Evo kako izgleda Arena pola sata prije spektakla, naša reprezentacija izišla je na parket i krenula sa zagrijavanjem.

image
Privatna Arhiva

Na događaju se radilo mjesecima, svoj obol ostavilo je i deset šlepera, 100 tona opreme, 250 ljudi... Utakmici u čast Dražena Petrovića prethodio je bogat program, a više o svemu pročitajte OVDJE.

Najavu piše: Tvrtko Puljić

Kao rijetko kada, posebno ako govorimo o košarci, u Zagrebu vlada poseban ugođaj. Ulaznica za Arenu, koja će biti domaćin Draženovog memorijala i u kojoj će od 20 sati u četvrtak krenuti poseban program garniran utakmicom reprezentacije Hrvatske i Teama Dražen, odavno nema.

Zagreb je, k tome, pun posebnih gostiju, ljudi koji su obilježili Draženovu karijeru, bilo kao suigrači, bilo kao suparnici, bilo kao trener ili kao oni na čije je karijere, a neke od njih i danas traju utjecao šibenski virtuoz, posljednji sportaš kojega su Zagrepčani nosili na rukama do stana u kojemu je živio na Trešnjevci.

Kao što je već poznato zaigrat će i hrvatska reprezentaciju koju je skupio Josip Sesar i koja će se učili zvijezdama europske košarke. Sesar je u neprestanom kontaktu sa svim reprezentativcima i ovo su njegovi posljednji dojmovi uoči utakmice u četvrtak.

- Prije svega želio bih se zahvaliti klubovi iz čijih nam redova stižu reprezentativci. U situaciji u kojoj se pripremaju nove klupske sezone nikome nije bilo lako odvojiti ovo vrijeme, iako se radi o dva, tri dana. Međutim, neki su igrači u novom klubovima, pa se tu baš u ovom vremenu žele nametnuti, jer ovo je vrijeme kad se love pozicije i minutaža s kojom će se započeti sezona. Hvala i trenerima koji su nam izašli ususret, a dosta njih sam razgovarao i gotovo do jednog su me zamolili da ne raubam igrače, da raspodijelim minutažu. I to mi je namjera, jer najvažnije je da momke vratimo zdrave u klubove, bez ikakvih posljednica.

Aco Petrović, pak, od Sesara, ali i trenera suparničke momčadi zahtjeva natjecateljsku utakmicu, jer Dražen nije volio revijalne utakmice. Kako pomiriti te dvije krajnosti?

- Naravno je da će svi oni koji budu na terenu biti ozbiljni i željeti se predstaviti u što boljem svijetlu, ali mislim da rezultat ovdje nije primaran. Primarno je obilježiti na najbolji mogući način taj Draženov dan. Važno je da ljudi vide, posebno oni mlađ koji su nisu bili svjedoci vremena, što je Dražen značio, ap i što znači još uvijek. Uostalom, dovoljno je samo pogledati kakva će se krema okupiti u četvrtak uz parket, kakvi će to biti superstarovi. A i oni koji će biti na parketu moraju odigrati maksimalno ozbiljno, jer ako se uđe neozbiljno, tako se lakše ozlijediti, što nitko ne želi.

Iako je od Draženove tragične pogibije protekla 31 godina, a sam Dražen živio je kraće, 28 godina, on i danas, kao što je bilo za vrijeme njegove karijere, sada svojom ostavštinom pomaže hrvatsku košarku.

- To je najbolji pokazatelj koliko je Dražen bio velik kao osoba. I kakav je trag ostavio, ne samo u našoj, nego u europskoj, ali i svjetskoj košarci. Ova utakmica je, stoga, velika stvar i na nas u Hrvatskoj. Košarka nam nije, i s tim nismo zadovoljni, na zavidnim razinama, ali ovo je prilika da se podsjetimo što je sve košarka nekada bila, da svatko osjeti kako je dio spektakla, bez obzira bio u dvorani ili uz televizijske ekrane.

Prije neki dan razgovarao sam s Krešimirom Radovčićem, koji je Šibenčanin, ali i kapetan Cibone, u kojoj je već pet godina. Radovčić će u četvrtak biti u reprezentaciji Hrvatske i bit će mu to prvi susret sa sportom u Areni. Do sada je Arenu posjećivao samo na koncertima. I odmah debi s loptom u rukama, pred 15.000 gledatelja.

- Ova utakmica je velika stvar za sve te momke. Ovdje neće zaigrati neki koji su izrazili veliku želju, ali nije bilo načina da zaigraju zbog klupskih obveza. Ne na parketu, ali uz parket bit će i naši NBA igrači, a ja sam uvjeren da bi Dario Šarić, Ivica Zubac i Bojan Bogdanović, da je postojala šansa, bili presretni da mogu barem malo odigrati. Kažem, nadam se da će svi koji će igrati iz ovog spektakla izvući nešto dobro za svoje karijere, i štos e tiče daljnje motivacije, ali i kvalitete. Možda im se pokaže i na čemu trebaju raditi da bi bili još bolji.

Jer, protivnik će s druge strane biti jak i ozbiljan. Uzmite samo da Team Dražen imati u svojem rosteru Tavaresa od 221 cm, ali i Marjanovića koji ima 224 cm. S tim će se trebati nositi...

- To je ustvari reprezentacija svijeta, a ne Europe. Naravno, mogla je ta selekcija biti još jača, ali ovo je termin koji je jako nezgodan za sve. Kako bilo, skupljena je respektabilna momčad, koju će voditi vrhunski treneri. Znam i kako se neke stvari drže u tajnosti, ali neke sam doznao i sasvim sam siguran da ćemo svi skupa uživati u spektaklu.

Josip Sesar je bio dio onih Ciboninih generacija koji su tjedna u tjedan punili do krova Draženov dom. Kad je igrao te utakmice je li uopće mogao zamisliti da toga neće biti, da ćemo utakmicu poput ove jedva čekati kako bi imali neki doticaj s velikom i ozbiljnom košarkom?

- To je zapravo nevjerojatna situacija. Živimo pad koji traje dugo. Uostalom, i kada je Zagreb igrao Euroligu, u Areni nije bilo baš sve krcato. Cibona je posljednja uspjela puniti redovno dvoranu, igrati utakmice u kojima su ljudi ostajali izvan dvorane, jer unutra više nitko nije stao. Meni čudna situacija u kojoj Zagreb nema barem momčad za Eurokup, ako to već nije Euroliga. I mogu se jedino nadati da će se ta vremena opet vratiti.

Na popisu Josipa Sesara nalazi se onih 12 igrača koje je prvotno objavio.

- U jednom sam trenutku mislio čak pozvati 15 igrača, kao bih što više dobilo priliku doživjeti nešto ovako, ali bilo bi to previše, pa smo ostali na 12 ljudi.

A njih 12 će uz teren gledati i najveća generacija hrvatske košarke, ljudi koji su, zajedno s Draženom osvojili srebro 1992. na Igrama u Barcelonom, odigrali nezaboravno finale s Dream Teamom.

- Oni će izaći na teren, bit će predstavljani, biti dio te priče o Draženu. Znam da ćemo se sjetiti i nekih utakmica, Draženovih poteza, a cijela ta ostavština, uvjeren am, bit će pogonsko gorivo ne samo za sportaše, nego za sve ljude koji to gledati.

Nema dvojbe, Josip Sesar je u pravu. Dražen je bio više od košarke, on je više od sporta, on je, kako sam to ovih dana negdje čuo, “nacionalno blago, naša povijesna baština”.

I to ne bi uspio postići neki tek obični sportaš. Uostalom, provjeriti u četvrtak navečer. I pokušajte ne zaplakati...

Linker
06. rujan 2024 12:30