Gregor Hrovat i Klemen Prepelič
 ARIS MESSINIS Afp
O TOME SE PRIČA

Tragičar otkrio što se dogodilo nakon Dončićevog dodavanja: ‘On me zaustavio, ta mi je stotinka falila!‘

Iako nije bio planiran za druženje s novinarima, slovenski tragičar želio je doći pred novinare
Piše: Tvrtko PuljićObjavljeno: 06. kolovoz 2021. 19:28

Nakon što je loptu za finale sa SAD-om, loptu na desnom ziceru Klemena Prepeliča blokirao Nicolas Batum, slovenski novinari u Tokiju dobili su poziv za presicu uoči meča za broncu kontra Australije. Na njoj su trebali biti izbornik Aleksander Sekulić i Mike Tobey.
- Želim ići i ja.


Klemen Prepelič, taj tragičar, čovjek koji je blokiran na zadnjem ulazu, želio je biti ispred javnosti. Bio je hrabar u četvrtak u završnici polufinala, hrabar je bio i u petak kad je sve trebalo objasniti.


Teško da je spavao, ali je smogao snage.
- Košarkaš sam i osoba koja se ne skriva. Ne bježim pred odgovornošću - kazao je u početku i nastavio.
- Svi smo zajedno pali. Izgubila se bitka, ali se nije izgubio rat.


Klemen Prepelič zna da imaju ispred još 40 minuta boja za medalju. Zna i ovo:
- Da nam je netko rekao 10. lipnja kad smo se okupili kako ćemo igrati polufinale Igara, imali loptu za plasman u finale i na koncu borbu za broncu, mislim da bi svatko od nas taj rasplet odmah potpisao. Mislim da to mišljenje dijele i svi naši navijači. I možemo biti ponosni na sve što smo napravili ovoga ljeta. Međutim, s time se ne mirimo i mislimo stati. Ispred nas je još jedan meč za medalju.


Naravno, vrtio je film tog posljednjeg prodora, te zadnje lopte koja je mogla kreirati jednu veliku senzaciju. I teško je sklopio oči, tek nakon što su suze prestale teći, tek nakon što su ga smirili suigrači. Analize svojih postupaka su u sportu uvijek najteže. Nešto je o tome pričala i Sandra Perković na ovim Igrama.
- Ništa drugačije ne bih sada napravio. Od svih igrača jedino su dvojica mogli zaustaviti tu loptu, samo Rudy Gobert i Nicolas Batum. Batum je jedan od najboljih obrambenih igrača na svijetu. Nakon utakmice priznao je da je puno puta pao u ovakvim situacija i ostavio zemljake na cjedilu. I treba mu skinuti šešir, čestitati mu za taj potez.

image
THOMAS COEX Afp


No, Prepelič je svjestan kako se mnogi pitaju zašto, kvragu Dončić nije uzeo loptu odluke?
- Što reći o igraču koji ima u polufinalu 18 asista i samo jednu izgubljenu loptu? On nas je doveo do svih ovih uspjeha. I nitko od nas bez njega i Gorana Dragića ne bi bio tu gdje smo danas.


Kako je on vidio te odlučujuće trenutke?
- Luka nije imao mogućnost probijanja te je odigrao dodavanje na mene. s tom loptom sam dobio stanovitu prednost, ali na pomoći je bio Luwawu-Cabarrot. Zaustavio me stotinku sekunde, a ta mi je stotinka sekunde kasnije jako falila. No, sve je to sport. Jednom ti da, drugi put ti uzme. Meni je u četvrtak uzelo, ali vjerujem da će se nama u subotu sve to vratiti.


Želio je reći i ovo.
- Hvala svima koji su stali iza mene. Dobio sam ogromni broj poruka, od vrhunskih sportaša, bivših suigrača, prijatelja, obitelji...


Na kraju, slijedi Australija, zadnji meč, zadnja šansa. Slovenci u priprema za utakmicu strahuju od australske tranzicije i Pattyja Millsa.
- Njima je po polufinalnom porazu od SAD-a bilo vjerojatno lakše nego nama. Ali, naša je želja veća. Mi želimo medalju - zaključio je Klemen Prepelič.


Međutim, jednako je žele i Australci. Oni, naime, nemaju niti jednu medalju s velikih natjecanja. Drvenih, oni za četvrto mjesto, koliko ti srce želi. Uključujući posljednje dvije. Australci su bili četvrti i u Rio de Janieru, ali i u Pekingu prije dvije godine na SP. Prije pet godina sredili su ih Španjolci u meču za broncu, prije dvije godine Francuzi. Sada prijete Slovenci.


Obje reprezentacije traže sveti gral, traže olimpijsku medalju, a to nemaju. Pitanje je i hoće li ikada više biti šanse. OK, Luka Dončić ima tek 22 godine, svo vrijeme svijeta je pred njim, valjda i pred Slovencima. Ali, najbolja prilika, uvijek je to tako, jest ona koja prva dolazi.


​Jer, tko zna hoće li biti one sljedeće...

Linker
20. listopad 2024 05:51