Luka Dončić je još jednom nadigrao Chrisa Paula

 RON JENKINS Afp
DVIJE UTAKMICE U NBA-U

Fenomenalni Luka Dončić razbio Phoenix za sedmu utakmicu, Butler izbacio Philadelphiju iz playoffa

Sedma utakmica između Dallasa i Phoenixa igrat će se u nedjelju.
Piše: Emir FulurijaObjavljeno: 13. svibanj 2022. 06:46

Jimmy Butler je odlučio uzeti stvar u svoje ruke. Najveća zvijezda Miami Heata ubacila je u veću brzinu u cijeloj seriji protiv Philadelphia 76ersa, a sinoć je odigrao ključnu ulogu u šestoj, pokazalo se i posljednjoj utakmici serije. Miami je u gostima pobijedio s 99:90 i izborio finale Istoka u kojem čeka boljeg iz ogleda Boston Celticsa i Milwaukee Bucksa.

"On je jeda od ultimativnih natjecatelja. Bio je sjajan cijelu seriju, a večeras je vidio priliku da završi ovu seriju i ne dopusti joj da ode u sedmu utakmicu", rekao je nakon utakmici trener Miamija Eric Spoelstra o Butleru koji je sinoć postigao 32 poena te imao 8 skokova, 4 asistencije, 2 blokade i 1 ukradenu loptu, sve to uz šut 13/29, odnosno 2/6 za tri poena.

Butler je seriju završio s prosjekom od 27,5 poena, 7,5 skokova i 5,5 asistencija, a u regularnom dijelu sezone je bio na 21,4 poena, 5,9 skokova i 5,5 asistencija. Najbolji kad je najteže, a to je pokazao i u sinoćnjoj utakmici kada je postigao 14 poena u trećoj četvrtini u kojoj je Miami napravio seriju 15:2 i odlučio utakmicu.

image

Joel Embiid bi volio igrati s Butlerom, a ne protiv njega

TIM NWACHUKWU Afp

"I dalje ne vjerujem da smo ga pustili da ode. Želio bih da sam i dalje u borbi s njim", riječi su Joela Embiida koji je aludirao na to da je Butler 2019. bio član Philadelphije, ali ga Sixersi nisu uspjeli zadržati te je on tog ljeta otišao u Miami s kojim je već igrao finale NBA lige prije dvije godine, a sada je u konferencijskom finalu. Gdje Embiid s Philadelphijom još nije bio.

Butler je sinoć dobio pomoć od Maxa Strusa koji je ubacio 20 poena te imao 11 skokova i 5 asistencija, a još su tri košarkaša Miamija ubacila dvoznamenkast broj poena - P.J.Tucker (12), Bam Adebayo (10) i Tyler Herro (10). U redovima Sixersa Embiid je ubacio 20 poena uz 12 skokova i 2 asistencije, Tyrese Maxey je dodao 20 poena, 4 asistencije i 3 skoka, a dvoznamenkasti su bili još i Shake Milton (15), Tobias Harris (14) i James Harden (11). Zanimljivo je da je 'Brada' u cijeloj utakmici uzeo samo 9 šuteva, pogodio ih 4 te uz 11 poena imao i 9 asistencija te 4 skoka, ali niti jedno slobodno bacanje. Sixersi su jednostavno trebali agresivnijeg Hardena da bi dobili ovu seriju.

image

Jimmy Butler je odigrao maestralno sinoćnju utakmicu

TIM NWACHUKWU Afp

Agresivnosti ne nedostaje Luki Dončiću koji je odveo Dallas u sedmu utakmicu serije protiv Phoenixa. Slovenski košarkaš je pred domaćim navijačima ubacio 33 poena te imao 11 skokova, 8 asistencija i 4 ukradene lopte u uvjerljivoj pobjedi svoje momčadi od 113:86.

Uz Dončićevu napadačku igru još jednom je važnu ulogu u utakmici odigrala obrana Dallasa koja je ostavila Phoenix bez iti jedne četvrtine s 30 poena. Sunsi nisu mogli doći do lakih poena, a posebno se to odnosilo na najboljeg strijelca Devina Bookera. Imao je on 19 poena uz 8 skokova i 3 asistencije, ali je izgubio loptu čak 8 puta te nije pogodio niti jednu tricu. Dallas mu je otežao dolaske do šuteva, a bez pravog Bookera očigledno Phoenix ne može do pobjede. Najefikasniji u redovima Sunsa je bio Deandre Ayton s 21 poenom uz 11 skokova dok je Chris Paul imao 13 poena, 4 asistencije, 2 skoka i 2 ukradene lopte.

Dončiću su odlično sekundirali Reggie Bullock (19 poena, 7 skokova), Jalen Brunson (18 poena, 3 ukradene lopte, 2 asistencije) i Spencer Dinwiddie (15 poena, 3 asistencije), a konačna odluka o pobjedniku ove serije past će u nedjelju.

Linker
26. travanj 2024 06:48