CHRISTOPHER HOOK/ICON SPORTSWIRE/NEWSCOM/PROFIMEDIA Christopher Hook/icon Sportswire/newscom/profimedia
TUŽNA VIJEST

Preminuo bivši legendarni NBA košarkaš: ‘Bio je jedinstven, među 50 najboljih igrača u povijesti lige‘

Dvaput je osvajao Prsten, primljen je u Kuću slavnih, a nakon igračke karijere okrenuo se komentiranju
Piše: SNObjavljeno: 27. svibanj 2024. 20:16

Preminuo je bivši legendarni NBA košarkaš Bill Walton (71) nakon dugotrajne borbe s rakom. Dvaput je osvajao Prsten, primljen je u Kuću slavnih, a nakon igračke karijere okrenuo se prijenosu utakmica.

Komesar NBA lige Adam Silver oprostio se od legendarnog košarkaša.

- Bio je doista jedinstven. Kao igrač Kuće slavnih, redefinirao je poziciju centra. Njegove jedinstvene svestrane vještine učinile su ga dominantnom silom na UCLA-i i dovele do MVP-a regularne sezone i finala NBA lige, dva naslova prvaka NBA lige i uvrstile su ga među 50 najboljih igrača u povijesti lige.

Walton je karijeru započeo u Portland Trail Blazersima koji su ga 1974. izabrali kao prvi pick na draftu. Osim za Portland, koji je umirovio njegov dres s brojem 32, Walton je igrao i za Los Angeles Clipperse te Boston Celticse tijekom svoje 10-godišnje karijere.

Kontroverzu je Walton izazvao 1972. godine kada je bio pozvan u momčad SAD-a za Olimpijske igre u Münchenu, ali odlučio je odbiti poziv. Špekuliralo se da je to zbog njegovog protivljenja ratu u Vijetnamu, međutim nekoliko godina kasnije Walton je priznao da je u nacionalnoj selekciji imao neugodno iskustvo te da su ga kritike i uvrede od strane trenera i igrača nagnale na to da više ne igra za SAD.

Linker
29. rujan 2024 01:06