ANDREAS GORA Dpa Picture-alliance Via Afp
NAVIJAČI SU STRPLJIVI

Ove sezone još nitko nije pobijedio Apotekare, sada Bjelica ima veliku priliku: ‘Stvarno želimo biti prvi‘

‘Znam da je teško igrati protiv njih, moraš biti koncentriran svih 100 minuta i više‘
Piše: Slaven KižlinObjavljeno: 06. travanj 2024. 08:40

Serija je očekivano nastavljena i u polufinalu Kupa, 40. puta ove sezone s terena su izašli neporaženi, Fortuna nije imala ni promil šanse na BayAreni i 25. svibnja Apotekari će biti u prigodi osvojiti po drugi puta trofej u Kupu i to nakon 31 godine čekanja. Suparnik je drugoligaš Kaiserslautern i svaki drugi ishod osim pobjede Bayer Leverkusena bio bi prvorazredno iznenađenje. U međuvremenu momčad koju vodi Xabi Alonso treba odraditi i Bundesligu, natjecanje koje do sada nisu osvajali, ali situacija na ljestvici sugerira da će se to uskoro promijeniti, no Bask na klupi Apotekara poziva na oprez.

- Nemamo još razloga za proslaviti bilo što, znaju to i navijači koji se dobro sjećaju Unterhachinga i 2000. godine - kaže Alonso podsjećajući na tužnu epizodu Apotekara.

image

Xabi Alonso

INA FASSBENDER Afp

Tada su, naime, u predgrađu Münchena trebali bod za potvrdu titule prvaka, no izgubili su, a da stvar bude još gora, Michael Ballack je autogolom usmjerio utakmicu u krivom smjeru. Bayern je doma svladao Werder 3:0 i na osnovu bolje gol-razlike osvojio titulu prvaka.

- Navijači su strpljivi. Želimo slaviti kad će biti razloga za slavlje. Sada nije vrijeme, još je prerano. Zato još ne pričamo o prvenstvu, nego pričamo o sljedećem protivniku - nastavio je Xabi Alonso, koji je proteklog tjedna objavio da će i sljedeće sezone sjediti na klupi Bayera.

Sljedeći suparnik njegovim trupama u subotu je Union u Berlinu. Momčad Nenada Bjelice odmaknula je od začelja i sada više ne igra pod velikim pritiskom i to bi mogao biti vrlo zanimljiv dvoboj, izazovan za vodeću momčad lige.

- Čeka nas sjajan suparnik, igraju odličan nogomet i nadasve rezultatski uspješan. Gotovo da im možemo čestitati na tituli, ali mi smo spremni, veselimo se našem rasprodanom stadionu na kojem ćemo učiniti sve da im nanesemo prvi poraz - najavio je današnji dvoboj Nenad Bjelica, kojeg, nakon početnih kritika, njemački mediji sve više hvale.

image

Nenad Bjelica

FRANK HOERMANN/SVEN SIMON/IMAGO SPORTFOTODIENST/PROFIMEDIA Frank Hoermann/sven Simon/imago Sportfotodienst/profimedia

- Stvarno želimo biti prvi koji će ih pobijediti, igramo doma, a pokazali smo da nam je naš teren velika prednost, nadam se da će Bayer to osjetiti. Trebaju nam ta tri boda kako bismo definitivno osigurali ostanak. Znam da je teško igrati protiv njih, moraš biti koncentriran svih 100 minuta i više, vidjeli ste koliko su puta okretali utakmice u nadoknadi - zaključio je Bjelica.

S druge strane, Alonso se više fokusirao na činjenicu da su ih već svi proglasili prvacima, pa čak je i Thomas Tuchel nakon prošlosubotnjeg poraza od Borussije Dortmund rekao da je prvenstvo riješeno.

- Trenutačna situacija je vrlo dobra, imamo velike šanse, možemo ove sezone ostvariti velike ciljeve u svim natjecanjima, ali... Nije gotovo dok nije i teoretski gotovo, u nogometu se može svašta dogoditi - dodaje Alonso.

image
INA FASSBENDER Afp

Nakon Uniona, Bayer igra prvu utakmicu četvrtfinala Europske lige protiv West Hama. Dvoboj se igra u Leverkusenu, gdje će iduće nedjelje stići i Werder, na tom dvoboju Apotekari čak mogu i teoretski potvrditi titulu prvaka ako u subotu dobiju Union, a Bayern izgubi od Heidenheima.

Premda je jasno zašto se Xabi Alonso ne želi opustiti, jasno je i da ove sezone neće završiti sezonu bez trofeja. Bundesliga je 99 % osigurana, a već smo rekli da u Kupu imaju ulogu ogromnog favorita. Ostaje još Europa, ni tu nisu bez izgleda, prođu li Čekićare, čeka ih bolji iz dvoboja Milan - Roma. U ovakvoj formi sigurno mogu doći do finala EL koje se igra 22. svibnja u Dublinu.

Linker
06. travanj 2024 08:40