Vladimir Dugandzic / CROPIX
'HAJDUK ĆE PROĆI, ALI...'

LEGENDA HAJDUKA BEZ DLAKE NA JEZIKU: RAZOČARALI SU ME HAJDUKOVCI! 'Slavija je zaista skromna momčad. Ekipa sitnih igrača koja se ne ističe...'

Piše: Jurica RadićObjavljeno: 02. kolovoz 2018. 16:54

Zlatko Vujović najbolji je strijelac Hajduka u europskim natjecanjima. Odavno drži tu titulu i ostat će u tom statusu jako dugo. Jer, osim Žungula, nema nijednog igrača Hajduka koji je zabio dvoznamenkasti broj zgoditaka u europskim utakmicama Bijelih. A Žungul je otišao još prije MIS-a, prije negoli je izgrađen Poljud...

Mogli bismo još o prošlosti pisati, ali zadatak je surova svakodnevnica. Hajduk večeras gostuje u Sofiji, igra uzvrat sa Slavijom, i društvene mreže već najavljuju da Nadzorni odbor odlazi ako se izgubi. Ali ne treba se baviti onime što će biti u slučaju lošeg raspletu, nego time kako doći do pozitivnog ishoda. Kako eliminirati Slaviju?

"Pobjedom!", jasno će odgovoriti Zlatko Vujović.

"Moram reći da je Hajduk bio slab na otvaranju sezone, prva utakmica sa Slavijom nije ogledalo snage i vrijednosti Bijelih. Razočarali su me hajdukovci, posebno angažmanom, i zato se još nadam da mogu više i bolje. Jer Slavija je zaista skromna momčad. Ekipa sitnih igrača koja se ne ističe ni tjelesnim predispozicijama ni brzinom, premda je u prvom poluvremenu splitskog dvoboja izgledalo kao da Bijelima svaki protivnik može pobjeći. Ali vjerujem da će uzvrat u Sofiji biti druga priča. Hajduk u prvoj utakmici nije oduševio, ali je ipak mogao pobijediti s većom prednošću. Šteta što se to nije dogodilo, međutim, ne vidim uzvrat kao dramatičnu utakmicu, bez obzira na izostanke koji su oslabili Hajduk."

S tri napadača

Uoči Sofije Hajduk je oslabljen u obrambenoj liniji, a treba li shodno tome pojačati vezni red ili ostati s trojicom u napadu? Za Vujovića nema dvojbe:

"Ostati s tri napadača. Nema smisla pojačavati sredinu terena, treba ostati pri napadačkom opredjeljenju, tim više što će uzvrat biti susret u kojem će i Slavija preuzeti više rizika."

Ali, bez obzira na optimizam glede uzvrata, Zlatko Vujović smatra da Hajduk ne izgleda dobro.

"Momčad je slabija nego prošle godine, to je ono što me brine. Umjesto da napredujemo, mi smo slabiji. Ivanovski se nije snašao, Tudor prima loptu okrenut leđima, promašuju se šanse s metar-dva. Igra ne ulijeva povjerenje, moramo biti bolji. Za Hajduk uvijek kažem ‘mi’ jer živim za rezultate kluba. Jako mi je stalo da Hajduk prođe u sljedeće pretkolo, ali moraju Bijeli znati da se od utakmice s Lokomotivom okreće stranica. Slijedi serija bitno jačih utakmica, dolaze protivnici s kojima se mora ići u kost, pružiti puno više", kazat će Zlatko Vujović u jednom dahu i emotivno nastaviti:

Ne znaju što znače

"Na prvu utakmicu dođe 26.000 ljudi, a oni ponude malo i ništa. Igrače Hajduka navijači su dočekali kao da su veličine, kao da su prave klase, a oni odigraju kao da gledam Lavčević. Rijetki su klubovi koji na takve prosječne utakmice, da ne kažem obične europske, privuku skoro 30.000 navijača. To je fantastično, ali oni toga nisu svjesni. Ne znaju koliko ljudi drže do njih, koliko im vjeruju. E, radi tih ljudi, radi tolike vojske navijača, moraju proći dalje. Zaslužio je Split najmanje još jedan europski spektakl na Poljudu. Neću uopće razmišljati o drukčijem raspletu, pa Slavija nije u Europi bila 22 godine, u Bugarskoj ih nema na mapi. Sedmi su bili prošle godine, ali još je važnije istaknuti da ničime nisu impresionirali na Poljudu. Hajduk će proći u Sofiji, i to s pobjedom", zaključio je Vujović.

Malo im ne odgovara bunker, malo im ne odgovara agresija...

Pokazalo se da agresivni protivnici ne odgovaraju Bijelima.

"Ne odgovaraju im momčadi u bunkeru orijentirani na kontre, ne odgovaraju im momčadi koje igraju agresivno. Ne možeš birati suparnike ni njihov pristup, ali moraš uzvratiti kvalitetom i agresijom."

Linker
26. travanj 2024 21:09