DAMIR KRAJAC/CROPIX Cropix
OCJENA IZ SNOVA

Najčvršća ‘desetka‘ jednog dinamovca ikad! Svaka čast Cvitanoviću, Prosinečkom i Sammiru, ali ovo...

Jedna stvar ipak daje posebnu težinu ovoj konstataciji, a to je ipak ime protivnika...
Piše: Davorin OlivariObjavljeno: 20. ožujak 2021. 08:22

Mislava Oršića ocijenili smo s čistom - desetkom! Kako i ne bi, sjajni Dinamov napadač postigao je hat-trick i srušio veliki Tottenham. Prvu "desetku" od zagrebačkih novinara dobio je Igor Cvitanović krajem rujna 1997. godine, kad je taj veliki napadač odigrao utakmicu karijere, u Zürichu je u 1. kolu Kupa UEFA-e zabio tri pogotka Grasshopperu u pobjedi Modrih s 5:0. Druga dva pogotka postigao je Robert Prosinečki. U prvoj utakmici u Zagrebu bilo je 4:4.

"Desetku" je dobio i Sammir, 17, kolovoza 2011, godine, u prvoj utakmici play-offa Lige prvaka, kad su Modri u Maksimiru pobijedili Molde s 4:1. Bila je to ključna Dinamova utakmica sezone. Popularni maksimirski Filho razigrao se u dvoboju koji je Plave nakon 12 godina vratio u skupinu Lige prvaka. Njihao je suparničku obranu kao na ljuljački i bio je glavni je kreator velike pobjede.

Kasnije je u uzvratu, doduše, bilo neizvjesno, ali Dinamo je ipak prošao jer Šveđani su pobijedili s 2:0, samo im je jedan pogodak nedostajao za potpuni preokret i ulazak u Ligu prvaka. No, u prvoj je utakmici goropadnom igrom, uz gromki huk maksimirske publike, uz atraktivan nogomet na Sammirov daljinski upravljač, igru začinjenom vickastim fintama, dojmljivim proigravanjima i pravom kanonadom prema švedskim vratima, maksimirska družina u velikom stilu odškrinula vrata Lige prvaka.

image
GORAN MEHKEK/CROPIX Cropix

Sammir je mrežu proparao već u četvrtoj minuti. Jerko Leko osvojio je loptu, ubacio s desne strane, suparnički branič odbio, a na nju natrčao Sammir i iz prve sa 14 metara zakucao u gol. Gosti su, doduše, ubrzo primirili ozračje na maksimirskim tribinama. Wilton Figueiredo dohvatio je loptu, a Agon Mehmeti u kontranapadu izbio sam pred Kelavu i izjednačio. No, brzopoteznom egzekucijom u razmaku od četiri minute, od 56. do 60. minute, Dinamo je sve riješio. Ibanez se sjurio lijevom stranom, zavrnuo loptu, a Ante Rukavina je nakon centaršuta skrenuo loptu u mrežu za 2:1.

Sammir je potom srušen u kaznenom prostoru nakon čega je sam namjestio loptu na bijelu točku i zabio. Četvrti je pogodak potpisao Fatos Beqiraj u 84. minuti nakon Sammirove asistencije. Ipak, ova "desetka" i igra Oršića je najjača "desetka" do sada, jer se radi o jednom od najvećih trijumfa u povijesti Modrih.

Linker
27. travanj 2024 06:28