Arne Slot (desno) u prvom je kolu dobio i Gennara Gattusa, trenera Napolija
 FILIPPO MONTEFORTE/AFP
PRESRETNI STRATEG

Nizozemski trener: ‘Kada je Rijeka zabila, pomislio sam: Pa neće valjda opet to prokletstvo...‘

‘Tih nas pet uzastopnih prvenstvenih remiji proganjaju poput noćne more, jednostavno vam uđu u glaVU‘
Piše: Predrag JurišićObjavljeno: 30. listopad 2020. 17:34

Širok je osmijeh bio na licima nogometaša Alkmaara nakon uvjerljive 4:1 pobjede protiv Rijeke. Nizozemski je sastav iskoristio sve riječke darove i napunio Nevistićevu mrežu, pa tako nakon dva odigrana kola u skupini F Europske lige, AZ ima svih šest bodova (osim protiv Rijeke, slavio je i protiv Napolija u Napulju) i drži čelnu poziciju na ljestvici. Zanimljivo je da Alkmaaru osjetno bolje ide u Europi, nego u domaćoj ligi, u kojoj je nanizao čak pet remija...

Prekinuto prokletstvo

- Tako se, eto, poklopilo. U prvenstvu smo u tri navrata imali rezultatsku prednost, ali nismo je sačuvali i dopustili smo suparniku da dohvati remi. Znate, kad je Rijeka postigla pogodak za 4:1, u sljedećih mi je nekoliko sekundi prošlo kroz glavu “pa neće valjda opet?!”. I odmah nakon tog pogotka, imali su gosti još jednu opasnu situaciju, ali obranili smo se i potom smo iznova uspostavili kontrolu igre. Ti nas remiji proganjaju poput noćne more, jednostavno vam uđu u glavu i muče vas. Nadam se da je to prokletstvo sad prekinuto - rekao je Arne Slot, trener Alkmaara, dodavši i ovo:

- Konačni rezultat govori da je to bila lagana pobjeda. Ali, nije to bilo baš tako, trebali smo odigrati dobru utakmicu kako bismo ostvarili takav rezultat. I stvarno smo bili dobri, nadigrali smo hrvatsku momčad koju sam gledao protiv Reala Sociedada, nisu tada suparniku dopustili stvaranje previše prilika. A mi smo zabili čak četiri pogotka i imali smo još nekoliko šansi. To valjda najbolje kazuje koliko smo bili igrački dobri. Ali i psihološki jaki, nakon svih tih prvenstvenih remija - kaže Slot.

Slotove pohvale

Nizozemski je trener posebno nahvalio dvostrukog strijelca, islandskog napadača Alberta Gudmundssona...

- Već tri godine radim s njim i znam koliko dobar može biti. Ali, gdjekad mu nedostaje samopouzdanja, gdjekad zna biti flegmatičan. A napadač ne smije biti takav, napadač uvijek mora biti gladan pogodaka i uvijek mora “stiskati” i tražiti pogodak. Protiv Rijeke je bio izvrstan, nadam se da su mu ovi zgodici podarili samouvjerenost - nada se Slot.

Riječane je, iz kaznenog udarca, načeo kapetan Alkmaara Teun Koopmeiners, kasnije je sjajno centrirao za četvrti pogodak Gudmundssonu. Nakon dvoboja je nasmijan došao pred kamere nizozemske TV postaje FOX sport i rekao:

Nije bilo rizično

- Bila je ovo prekrasna večer. Predvidjeli smo kako će Rijeka igrati i dobro smo se pripremili. Možda smo ih probili čak i lakše nego što smo očekivali, a vodstvo 2:0 koje smo dohvatili već nakon 20 minuta, svakako nam je olakšalo posao - rekao je Koopmeiners i pojasnio zašto je iz kaznenog udarca tukao po sredini vrata...

- Nije to bilo nimalo rizično. Jer, na ovakvim, emotivno vrućim utakmicama, vratar uvijek “zaroni” na jednu stranu. I onda pucate po sredini gola i zabijete govorio je kapetan domaćina.

Spomenimo da je za Alkmaar debitirao Maxim Gullit (19), sin nekad proslavljenog nizozemskog reprezentativca Ruuda Gullita! Ušao je u igru u 89. minuti umjesto Martinsa Indija... “Čestitam, sine! Jako sam ponosan”, napisao je na Instagramu tata Ruud nakon utakmice, a Maxim je za klupsku TV postaju rekao:

- Super, presretan sam. Ovo su trenuci koje ću zauvijek pamtiti - blistao je nadareni srednji branič.

Linker
24. travanj 2024 07:34