RONALD GORSIC/CROPIX Cropix
OVO SU MOGUĆI SCENARIJI

Pobjeda protiv Rapida je nužnost za Dinamo, svaki drugi ishod Modrima stvara goleme probleme

Svakakvi su raspleti skupine mogući,kako povoljni, tako i nepovoljni...
Piše: Tomo NičotaObjavljeno: 04. studeni 2021. 12:11


West Ham na vrhu s devet bodova, Dinamo, Rapid i Genk s po tri boda. U tom krugu je Dinamo, zahvaljujući onih velikih 3:0 iz Genka, trenutno u najboljoj poziciji, kad bi sad završila Europska liga, Modri bi bili drugi i prošli skupinu, igrali bi i na proljeće u Europskoj ligi.

Međutim, nije gotovo, tek se zahuktava, svakakvi su raspleti mogući, kako oni povoljni, tako i oni nepovoljni za Dinamo.

Ono što je dobro, Dinamo ima sve u svojim rukama. Dvije utakmice u Maksimiru, prvo Rapid, onda i Genk, u kojima bi ipak trebao imati prednost. Pogotovo protiv Bečana, koji su na europskim gostovanjima vrlo skromni, sasvim su drugačija momčad pred svojom publikom u vlastitom ambijentu.

Pobjeda je u ovoj utakmici nužnost. Jer, svaki drugi ishod gurnuo bi Dinamo u situaciju da više ne ovisi sam o sebi, već da se mora uzdati u pozitivne rasplete ostalih utakmica u skupini. S remijem protiv Rapida, Modri i Bečani bili bi poravnati, ali bi Rapid bio bolji u međusobnom odnosu. A u slučaju poraza, san o drugom mjestu u skupini bivao bi sve dalji. Ne bi bio nemoguća misija, ali bi Dinamu tada trebala barem četiri boda iz preostale dvije utakmice, a da Rapid ne osvoji nijedan. Ili u boljoj varijanti pobjeda protiv Genka u Maksimiru pa onda i kod West Hama u Londonu. Zato, poraz protiv Rapida nije opcija, bio bi to svakako najlošiji scenarij.

Utješna nagrada

Ne treba, naravno, kalkulirati niti sa svih šest West Hamovih pobjeda. Londončani su krenuli uistinu furiozno, s tri uvjerljive pobjede, no, sad kad je jasno da će proći skupinu, vrlo vjerojatno s prvog mjesta, moguće je da će David Moyes Europsku ligu do proljeća ipak gurnuti u drugi plan.

Primjerice, pobijede li Čekićari u Genku, u zadnja dva kola mogli bi malo smanjiti gas. Što je možda dobra vijest za Modre, ali još bolja za Rapid, kojemu West Ham dolazi na prepuni Weststadion.

Ako, pak, Genk uspije zaustaviti Engleze u četvrtak, to je samo po sebi loša vijest, svaki bod protiv West Hama nekome od tri konkurenta za drugo mjesto daje dodanu vrijednost i povećava izglede.

Zato je za Dinamo najbolje pobijediti Rapid i Genk, otići na devet bodova i bilo bi to, vrlo izvjesno, dovoljno za drugo mjesto, odnosno, ne bi jedino ako bi Rapid slavio protiv West Hama i Genka, tada bi Bečani po nekim kriterijima mogli preskočiti Modre, ali doista bi se puno toga moralo poklopiti (Rapidu bi u takvom raspletu odgovarali večerašnji porazi od 2:3, 3:4, 4:5...). U slučaju jednakog broja bodova s Genkom, tada bi Dinamo ipak bio ispred zbog boljeg međusobnog omjera.

Naravno, matematički još postoji i šansa za prvo mjesto u grupi, no o tome sad ne treba lamentirati, cilj je uhvatiti barem drugu poziciju, treća bi bila - utješna nagrada.

TRI REALNA SCENARIJA

Dvije pobjede za prolaz skupine

Ako u iduće dvije utakmice u Maksimiru modra momčad dobije Rapid i Genk, s devet bi bodova bila na korak do prolaska skupine, tada bi ih jedino u ludom matematičkom raspletu mogao skinuti Rapid.

Remi udaljava od drugog mjesta

Ostane li Dinamo i u Maksimiru bez pobjede protiv Bečana, dodatno bi si zakomplicirao situaciju za drugo mjesto. Ne bi još bilo sve izgubljeno, ali bi Modri ovisili i o raspoloženju West Hama u dvobojima s Rapidom i Genkom.

Poraz znači borbu za treće mjesto

Ako, pak, Dinamo izgubi, vrlo teško bi više došao do drugog mjesta, morao bi se boriti za treće. Naravno, moguće su kombinacije i krugovi u kojima bi Dinamo prošao i tim ishodom, ali bi se štošta moralo poklopiti.

ZAGREPČANI među najvećim favoritima četvrtog kola

Sudeći po kladionicama, Dinamo je veliki favorit protiv Rapida u četvrtak. Koeficijent na pobjedu Modrih kreće se oko 1,70, neriješeno je 3,80, a trijumf Rapida 4,30. Veći favoriti od Dinama po koeficijentima su Lyon protiv Sparte (1,40), Sociedad protiv Sturma (1,20), Braga protiv Ludogoreca (1,35) i Leicester protiv Spartaka (1,30).

Gledajući izglede za prolaz skupine, kladionice tu također nemaju dvojbe. Koeficijent da će grupu osvojiti West Ham jest oko 1,05, na Dinamo 15,00, dok se Genk i Rapid kreću oko 26,00.

Linker
05. svibanj 2024 02:49