DUJE KLARIC/CROPIX Cropix
NIJE POKAZAO KLASU

Bliži se rastanak Hajduka s Tramezzanijem! Talijanovi izgledi za ostanak svedeni na teoriju, evo i zašto

Talijanski stručnjak još se jednom siromašnom partijom dodatno približio izlaznim vratima Poljuda
Piše: Jurica RadićObjavljeno: 27. travanj 2021. 08:04

Ništa novo, ništa neočekivano. Nažalost po Bijele, takav je epilog zagrebačkog derbija. Hajduk bez Livaje šaptom je pao na Maksimiru. Bez pravog otpora u igri bez rezultatskog naboja. Ali, što je najgore, realno je bilo očekivati takav rezultat. Nastavak je to niza travanjskih izdanja splitske momčadi, koja se uoči šest zadnjih utakmica sezone nalazi u velikom padu. Kako rezultatskom, tako i psihološkom, pa se Europa čini “dalje od Amerike”. Pet bodova u pet zadnjih utakmica skroman je doseg momčad koja pretendira hvatati četvrto, pa čak i treće mjesto.

Serija travanjskih utakmica bitno je kompromitirala europske ambicije Hajduka, ali kompromitirala je i šanse trenera Paola Tramezzanija glede nastavka mandata na klupi Hajduka. Svela ih je na puku teoriju jer uoči zadnjih šest dvoboja sezone teško je među navijačima, ali i stručnim promatračima, naći nekoga tko vjeruje da će Talijan i sljedeće sezone biti u Hajduku.

Sredinom siječnja Tramezzani je potpisao ugovor do kraja sezone s opcijom produljenja.

- Imamo ugovor, ali imamo i opcije za produljenje. Želimo trenera za dugoročnu suradnju, na tri-četiri godine - kazao je sportski direktor Mindaugas Nikoličius prilikom predstavljanja Tramezzanija na Poljudu sredinom siječnja.

Tri mjeseca kasnije Tramezzani se nije potvrdio kao dugoročno rješenje. Momčad je u dva početna mjeseca uspio stabilizirati, čak je stigao i do pozitivne serije od osam utakmica bez poraza, uzevši u tom nizu 20 od moguća 24 boda. Slutilo je na pozitivni rasplet, ali travanj je pokazao mogućnosti Hajduka. Jasno je da Tramezzani ima limitirani kadar, ali je isto tako jasno da je za proljeće dobio četiri stožerna igrača u Kaliniću, Livaji, Fossatiju i Kačanikliću. Trojica su se i potvrdila kao pojačanja, dok je Kačaniklić još uvijek u traženju vlastitog nogometnog izričaja. Istina, predugo za igrača koji u kolovozu puni 30 godina, a iza sebe ima Premiership, Le Championnat i švedsku reprezentaciju. Ali, na stranu Kačaniklić, pojačanjima i njihovom doprinosu bavit ćemo se na kraju sezone. Što je Tramezzani donio Hajduku i zašto je nakon derbija još jedan korak dalje od produljenja ugovora?

Čaša nezadovoljstva puni se već tjednima, čak i kada je pobjeđivao s prepoznatljivih 1:0 nije Tramezzanijeva nogometna postavka nikoga oduševljavala. Ali, rezultat je držao pozitivnu priču, grijao europsku nadu. Međutim, kada je rezultatski dio počeo zapinjati, gasila se polako i pozitivna priča. Hajduk je u pet posljednjih utakmica spretno uzeo bod Belupu u zadnjim sekundama poljudskog dvoboja (2:2), potom je uz osmijeh sreće ugurao loptu u mrežu za pobjedu u Puli. U Koprivnici je sačuvao bod ponovno protiv Belupa, dok je s Osijekom i Dinamom pokazao dva potpuno inferiorna izdanja. Frustrirajuće podređeni Hajduk u oba susreta, štoviše, na Poljudu s Osijekom i bez udarca prema vratima!? U travnju se Tramezzanijev Hajduk “slomio” na dva isključenja Mujakića i Todorovića protiv Belupa. U ta dva susreta je nastala rezultatska razlika u odnosu na ožujak kada je Hajduk nizao pobjede i skupljao bodove protiv slabije plasiranih suparnika. Jer, razlike nije bilo u susretima s Osijekom i Dinamom, dvjema utakmicama koje su Bijeli s Tramezzanijem odigrali gotovo identično prije dva i pol mjeseca kao i u travnju. Bezopasno, s izrazitom razlikom u klasi...

Tramezzanijeva obrambena utvrda držala se u ožujku, ali je popustila u travnju s naznakom da je u napadačkom dijelu Hajduk danas skroman kao i prije mjesec dana. Epilog svega je rezultatski pad u kojem bezlična izdanja na travnjaku dolaze u prvi plan. Dojam je da Tramezzani nema načina kako napraviti nadogradnju, kako iz čvrste obrane kreirati napadački iskorak. Sveukupno, Talijan izgleda kao trener koji je već dosegao svoj maksimum u Hajduku.

Za kraj ide i nespretan detalj Tramezzanija s dresom dinamovca Kastratija u rukama. Veliko razočaranje za navijače Hajduka, ali bilo bi golemo razočaranje za pristaše svakog kluba. Zamislite da Solskjaer poslije poraza na Anfieldu trči po dres Firmina i pritom se slatko smije. Kakvu bi reakciju navijača izazvao, nego bijesnu i frustrirajuću. Uz neobični potez uzimanja dresa suparničkog strijelca, slijedila je i nova izjava već viđenog sadržaja:

- Zadovoljan sam sa svime osim s rezultatom - poručio je Tramezzani nakon poraza u Maksimiru.

Identičnu izjavu smo čuli i nakon ispadanja u Kupu od Gorice (0:3). Malo samokritike dobro bi došlo Tramezzaniju, tim više što mu momčad, unatoč njegovom zadovoljstvu, nije napredovala od kup-poraza u Turopolju. Štoviše, krenula je evidentnom silaznom putanjom.

PET RAZLOGA ZAŠTO NIKOGA NIJE UVJERIO DA MU TREBA PRODUŽITI

1 . DEFENZIVNI GARD ne prolazi u Hajduku, na Poljudu se traži nogomet u kojem se stvaraju akcije, kreira dominacija, a ne izdanja bez udarca na suparnička vrata.

2. UKUPNA IGRA je bila tema kritičara i u trenucima pobjedničke serije jer Tramezzanijev Hajduk ne pokazuje igre koja bi nekoga privukle na tribine.

3. INFERIORNOST U DERBIJIMA je ipak prevelika, a Tramezzani izgleda kao trener koji se pomirio s tom podređenom ulogom u ogledima s Dinamom i Osijekom.

4. REZULTAT nije najslabiji dio trenerskog opusa Tramezzanija na Poljudu, dapače, ima iskorak u tom segmentu, ali ipak nedovoljan za Europu.

5. AFIRMACIJA IGRAČA je u drugom planu, bez obzira što je Biuk startao u derbiju, Tramezzani primarno vjeruje iskusnima, a mladi igraju kada iskusni nedostaju.

Standings provided by SofaScore LiveScore
Linker
22. travanj 2024 20:25