Josip Mišić i Stipe Biuk

 MARKO TODOROV/CROPIX Cropix
SVI PO 40?

HNL ne pamti ovakvu situaciju! Pogledajte što se može dogoditi, ovaj scenarij uopće nije nerealan...

Nevjerojatne stvari događaju se ove jeseni. Kakav će to biti ludi završni vikend...
Piše: Tomo NičotaObjavljeno: 16. prosinac 2021. 09:02

Dinamo je u zaostaloj utakmici četvrtog prvenstvenog kola pobijedio u Puli (0:2), u dvoboju koji će se više pamtiti po crvenim kartonima nego igri i golovima. O drugom žutom kartonu Brune Petkovića zbog načina na koji je izveo kazneni udarac dugo će se pričati, bila je to nesvakidašnja odluka, ali za koju je sudac Duje Strukan pronašao temelj u nogometnim pravilima. No, dok čekamo eksperte da kažu svoje mišljenje, ta odluka ipak nije utjecala na konačan ishod, Dinamo je uzeo tri boda i uoči zadnjeg kola zasjeo na drugo mjesto s 37 bodova koliko ima i Rijeka, Osijek ima 39, a Hajduk je četvrti s 34 boda. Dinamo i Hajduk, još uvijek imaju međusobnu utakmicu manje, odgođeni derbi za koji se još ne zna datum odigravanja.

U vikendu pred nama čeka nas završni čin borbe za 'jesenskog prvaka', naslova koji ima važnost poput prolaznog vremena u skijanju, dakle, ne znači previše, osim nekog prestiža, ugodnijih blagdana i uživanja u pogledu na ljestvicu, naravno, uvijek je bolje na zimsku stanku otići s prvog nego s, recimo, trećeg ili četvrtog mjesta. Brojni su bili primjeri i u HNL-u gdje jesenski naslov nije značio i konačan trijumf, uostalom, baš je Osijek koji u zadnje jesensko kolo ulazi s prvog mjesta prije 21 godine bio uvjerljivi jesenski prvak, s utakmicom manje, a na kraju je završio tek treći, te je zime iz Gradskog vrta otišao Nenad Bjelica.

image
CROPIX Cropix

Ali, ta borba za taj tzv. naslov jesenskog prvaka mogla bi ovog vikenda donijeti bodovni zaplet kakav još nikad nismo imali u HNL-u. Naime, može se dogoditi da na zimski odmor čak tri momčadi odu s istim brojem bodova. A nije nerealan takav scenarij.

Znači, Rijeka bi u subotu na Rujevici trebala pobijediti Istru, Dinamo u nedjelju Hrvatski dragovoljac u Kranjčevićevoj, a u derbiju na Poljudu Hajduk i Osijek trebali bi remizirati. Tada bi Dinamo, Osijek i Rijeka imali po 40 bodova, Dinamo bi formalno bio na čelu ljestvice, a Hajduk bi tada zaostajao pet bodova za vodećim trojcem. Pogledali smo u 'HNL retrovizor', doista, rijetke su bile sezone kad je bilo tako uzbudljivo na vrhu nakon polovice prvenstva, a u ovom slučaju odigrano je i više od pola prvoligaške sezone. Recimo, u sezoni 1993./94. na zimskoj stanci nakon 17 kola poredak je bio ovakav: Zagreb 26 bodova, Hajduk 25 bodova, Varteks 25 bodova. Kako je tada pobjeda vrijedila dva boda, ako bismo preračunali u današnja mjerila, Zagreb i Hajduk imali bi po 36, Varteks 35 bodova. Uzbudljivo je bilo godinu kasnije, kad je pauza došla nakon 15 kola, na vrhu je bio Dinamo s 31 bodom, Hajduk je imao 29, Osijek i Zagreb po 28. U oba slučaja Hajduk je bio prvak, što zorno pokazuje kako nije toliko bitno tko je prvi u prosincu. Ali, ako doista tri momčadi krenu u proljeće potpuno poravnati, e, to bi baš bio raritet.

Naravno, kako god završilo to zadnje kolo, na proljeće nas čeka uzbudljiva utrka. Jer, može jesenski rasplet, odnosno zaplet, biti svakojak. Dinamo, čini se, ima najlakši zadatak, sve osim pobjede nad HD-om bila bi senzacija, ako Modri upišu ta tri boda, dočekat će pauzu na vrhu u slučaju da Osijek ne pobijedi u Splitu. Rijeka može do vodstva, ako svlada Istru, Dinamo ne pobijedi Sigećane, a Osijek ne slavi u Splitu, Hajduk ne može biti prvi, ali bi se pobjedom sasvim priključio vodećem trojcu, tada bi Dinamo i Rijeka u slučaju svojih pobjeda imali po 40 bodova, Osijek 39, Hajduk 37. Splićane bi zato poraz udaljio od samog vrha, zaostajali bi osam bodova za 'jesenskim prvakom' Osijekom, to je najveća moguća razlika koja može biti između prvog i četvrtog uoči pauze. A niti ona nije nedostižna...

Standings provided by SofaScore LiveScore
Linker
07. svibanj 2024 20:28