Nenad Bjelica 

 GORAN MEHKEK Cropix
DRUGA ERA NA MAKSIMIRU

Bjelica bi tek sada morao biti najbolji ikad. Europa je njegov forte, a evo što radi drukčije od Jakirovića

Donosimo pet ključnih dočaka Dinamovog uzleta pod novim/starim trenerom
Piše: Robert MatteoniObjavljeno: 25. listopad 2024. 06:43

Dinamo Zagreb dočekao je prvu gostujuću pobjedu nakon 26 godina. U Salzburgu ju je potpisao Nenad Bjelica, čovjek koji je prije mjesec dana zamijenio Sergeja Jakirovića, te donio četiri od mogućih šest bodova u Ligi prvaka protiv Monaca i Austrijanaca. Donosimo pet ključnih točaka Dinamovog uzleta pod Bjelicom;

Faktor iskustva

Jedan od najvažnijih saveznika treneru je iskustvo. Ukoliko ga se mudro iskorištava, svaki stručnjak je protokom vremena bolji. Bjelica je trener 17 godina, imao je raznih plus-minus verzija u radu, u više država i različitih razina nogometa. Naposljetku, s Dinamom ima jedno od najboljih mu iskustava. Uvjerljiv je dojam da je sva navedena iskustva iz Austrije, Italije, Poljske, Hrvatske, Turske, Njemačke, dobro analizirao te da je za ovaj iznimno važan mu (drugi) posao u Dinamu (nakon više otkaza) odmah spoznao koje pravce mora slijediti. Vidljivo je da djeluje samopouzdan, a činjenica da je već bio u Maksimiru olakšava mu faktor prilagodbe u hodu. S 53 godine ulazi u fazu karijere kad bi trebao pružati najbolje od sebe. To se vidi i na planu javne komunikacije, gdje vješto pristupa mikrofonima.

image

Nenad Bjelica

DAMIR SENCAR Afp

Gard igrača

Nastavno na faktor iskustva, prepoznaje se da je gard igrača pod vodstvom Bjelica uvjerljiviji nego pod Jakirovićem. Potonji je imao grupu senatora kojima je maksimalno vjerovao, ali negdje je u tome nešto propustio jer ukupno mu momčad u Europi nije djelovala kompaktno. Za razliku od domaćeg terena, pogotovo u proljeću dominacije lige. Gard igrača protiv Monaca i u Salzburgu bio je značajno drugačiji. No, ne samo kod tzv. senatora, nego ukupno je modra momčad djelovala kompaktno. Bjelica isto ima respekt prema “glavnima”, ali je kod njega primjetno da se iznad jedne granice statusne posebnosti ne ide. Štoviše, od glavnih (naj)više očekuje i na planu igre i na planu primjerene radne i motivacijske etike.

image

Sergej Jakirović

GORAN MEHKEK Cropix

Taktički pristup

Pogledamo li unatrag, primijetit će se da je i prije, i sada, bilo i igre s 3 i 4 u obrani, ovisno o procjeni trenera što je u danom trenutku (i suparniku) najpogodnije. Možda je najveća razlika u odnosu na prije manje oslonca na krila. Jakirović voli brze bočne igrače i fokus momčadi na (polu)kontre. Bjeličin nogomet je također (Europa) prioritetno tranzicijski, ali je skloniji temeljiti ga na čvrstini srednjeg reda (i bloka) te više kroz igru graditi tu tranziciju. Zato mu je Petković od prvog dana libling kao “sidrun” razigravač, uz motoričnije suigrače koji će iskorištavati prostore iza njega. Do sada je trener (Monaco, RB) u dvije verzije izazova pokazao kako u pripremi prepoznaje što je potrebno za kojeg suparnika, te se tome brzo prilagodi izborom taktike i igrača.

image

Bruno Petković

GORAN MEHKEK Cropix

Natjecateljski stav

Neovisno o ružnom (nerealnom) rezultatu u Münchenu, Modri su tamo djelovali neorganizirani za takvu vrstu izazova. Bez agresivnosti, bez kompaktnosti i potpuno bez vjere da se nešto može (bolje) učiniti. U prošle dvije utakmice LP-a Modri su na tom planu samopouzdanja djelovali kao sasvim druga momčad. Logično je vjerovati da je tome pridonio psihološki pristup trenera, koji je kako smo naveli, vrlo iskusan, općenito i s maksimirskim ambijentom. Kad se jednom digne natjecateljsko samopouzdanje (Monaco) onda igrači sljedećim izazovima lakše i bez posebne pripreme pristupe vjerom u sebe. Bjelica u tom natjecateljskom pristupu u Europi ima svoj forte. U SHNL-u, dok je LP u điru, natjecateljski pristup će biti čisti pragmatizam.

image

Bayern - Dinamo

ALEXANDRA BEIER Afp

Forma Modrih

Igrači su protiv Monaca i Red Bulla pokazali sve što treba, i agresivnost, i taktičku disciplinu, i zrelost promišljanja igre, a uza sve to i raskoš talenta svojih mlađahnih vedeta. Činjenica da to sada više pokazuju nego prije (ne samo München nego i prošle posrtaje u Pragu, Prištini, Solunu) kod prethodnog trenera, ukazuje da i oni snose dobar dio krivice za te posrtaje. Jer taktički se može pogriješiti (trener) i izabrati krive postave, ali to nije prepreka igračima da pokažu barem “agresivan gard i motivaciju”. Sada to pokazuju na početku druge ere Bjelice. Osim što ih je drugačije posložio i motivira ih da pruže maksimum, očito znaju da kod njega neće biti popusta za ikoga, odnosno da stalno treba potvrđivati status. Svakako je forma momčadi važan pokazatelj svih navedenih faktora promjene Modrih ritmova.

image

Slavlje Dinama

RONALD GORSIC Cropix

Linker
25. listopad 2024 06:43