Nenad Bjelica

 Beautiful Sports/luciano Lima/imago Sportfotodienst/profimedia
OPERACIJA SALZBURG

Dinamu stigla poruka iz Emirata: ‘Na stranu 150 milijuna eura, Bjelica je jači od tog čovjeka‘

"Monaco je u odnosu na ovaj Red Bull ipak neka druga razina", kaže Goran Tomić
Piše: Tomislav JuranovićObjavljeno: 22. listopad 2024. 06:10

Sjećam se utakmice otprije dvije godine, kada je Dinamo bio blizu, i mogu reći kako ovaj Red Bull nije više na toj razini, reći će s "pristojne" udaljenosti od nekoliko tisuća kilometara Goran Tomić, hrvatski trener koji danas vodi Al-Bataeh iz Emirata, no niti ta distanca ne muti pogled, s obzirom na to da prati HNL, ali i Red Bull, što je i logično, s obzirom na to da je upravo u Salzburgu savio obiteljsko gnijezdo...

- Bio sam prije nekih mjesec dana na više njihovih treninga, jer me zanimalo kako stvari slaže novi trener Pep Lijnders, dotadašnji Kloppov pomoćnik. Primarno, zamijetio sam promjenu sustava igre, što nikako nije obična promjena, s obzirom na to da je RB godinama gajio igru s rombom i dva napadača, bez krila, u formaciji 4-3-1-2. Lijnders je dolaskom optirao za 4-3-3, što je dovelo do dramatične promjene ideologije, ali i fizionomije igre - rekao je Tomić za Jutarnji.

Novi sustav uzima danak

Je li samo to razlog zamjetnog pada vrijednosti i kvalitete igre?

- Neporeciva je istina da taj taktički zaokret nije bezazlen, radi se o velikoj promjeni, s obzirom na to da su romb i dva napadača bili njihov "trademark", no istina je i da je, barem zasad, posustala proizvodnja visokokvalitetnog kadra, koji je funkcionirao kao "perpetuum mobile": Liefering kao druga momčad služila je poput filtera, iz kojega je RB svake godine dobivao barem dva prava igrača, koji bi mijenjali one koji se za velik novac prodaju u najveće lige Europe. Sada je došlo do zastoja, koji se osjeti na igri i rezultatima.

image

Pep Lijnders

MICHAL CIZEK Afp

Ako to stavimo na vagu s dvobojima u jesen 2022., onda jednadžba postaje jasnija...

- Sigurno je ovaj Red Bulla slabiji, bez dvojbe, iako ne treba to uzimati zdravo za gotovo te zaključiti kako je Dinamo favorit sutra u Salzburgu. Ova je momčad vrednija od Dinamove za gotovo 150 milijuna eura, odnosno tri je puta, kad je o tome riječ, "jača" od Dinama, međutim, ima prostora. Prije svega, Karim Konaté, 20-godišnji napadač Obale Bjelokosti, te također 20-godišnji izraelski veznjak Oscar Gloukh glavne su opasnosti koje prijete, i igrači čudesnog potencijala. Njima dodatnu snagu i sigurnost nude danski veznjak Kjaergaard te Argentinac Capaldo, a i oni nisu jedini. Međutim, dojma sam da su dosta izgubili odlaskom stopera Pavlovića u Milan, odnosno našeg Sučića u Real Sociedad. Oni su im bili ključni igrači, dok se novaci došli ovoga ljeta još nisu pokazali pojačanjima.

Pritom, pak, i RB ima problem s izostancima, pogotovo u navalnom dijelu, gdje neće biti Fernanda, Ratkova, Diakitéa, Yaa... Što uopće očekivati od RB-a nakon neočekivano slabog starta u sezonu i dna LP-a s dva poraza i razlikom pogodaka 0-7, te činjenice da i u Austriji više nisu dominantni, što, doduše, nije novost, jer i lani im je Sturm nakon deset uzastopnih naslova, "ukrao" titulu?

"Meki trbuh" Lige prvaka

- Promijenila se, dakle, formacija, ali pristup im je ostao isti, jer im je sada već utkan u DNA; naime, gledao sam utakmicu protiv Bresta, gdje su počeli visoko, s presingom, napadali su, a na kraju, eto, izgubili 0:4. Bez obzira na to, očekujem isti pristup i protiv Dinama, pogotovo jer čitajući tamošnje medije lako se dođe do zaključka kako ovu utakmicu vide, ako ne kao dvoboj sezone, onda barem kao prijelomnu točku dosadašnjeg dijela jeseni. Upravo stoga, sumnjam da će odustati od tog svog stila.

image

Petar Sučić

RANKO SUVAR Cropix

Kad je o Dinamu riječ, onda je situacija gotovo jednaka, barem kad je u pitanju Liga prvaka: naime, javnost, navijači, ali intimno i ljudi u klubu, Red Bull Arenu su detektirali kao "meki trbuh" elitnog natjecanja, to jest mjesto gdje se grade moguće ambicije prolaska u elitno proljeće...

- Gledao sam utakmicu s Monacom, i na temelju tog dvoboja, mogu kazati kako je Nenad Bjelica sjajno pripremio svoju momčad i nesretno ostao bez skalpa. A Monaco je, pritom, u odnosu na ovaj Red Bull ipak neka druga razina. Ako primiri utakmicu, uz dodavanja dođe u Salzburgov dio terena i tamo zadrži igru, "modri" sigurno nisu bez izgleda. Dapače, imaju i Baturinu i Sučića koji opasno nadiru, a pritom su puni i prekaljenih senatora s "tisuću" takvih utakmica. Ovo je "fifti-fifti" dvoboj, u kojem "modri" itekako imaju svoju priliku - zaključio je Tomić ovaj "dossier Red Bull".

Linker
22. listopad 2024 06:11