RONALD GORSIC Cropix
KAKO DO PROLAZA?

Dvije utakmice dijele Modre od povijesti, a Hrvatsku od najboljih 8 u Europi. Evo što bi moglo biti odlučujuće

Pet kola prije kraja skupine LP Modri su na poziciji koja ih vodi u play-off za osminu finala
Piše: Dražen AntolićObjavljeno: 25. listopad 2024. 10:19

Dinamo s četiri boda stoji uz rame Stuttgarta, PSG-a, Celtica i praške Sparte te je ovog časa u objektivnoj borbi za prolaz među 24 i mjesto u eliminacijskoj fazi Lige prvaka, no kako su ispod crte Milan i Atletico Madrid, za koje bi se mnogi kladili da će otići dalje, a itekako treba respektirati izglede i Cluba Bruggea, PSV-a, Bologne, RB Leipziga... jasno je da Modre čeka ljutita bitka u kojoj će gostovanje kod Slovana u Bratislavu 5. studenoga biti jedna od glavnih stanica. Deset bodova je ciljana meta.

Vrlo male šanse imaju Slovan, Young Boys, RB Salzburg, Crvena zvezda i Sturm, što zbog nule na kontu, što na temelju teškog rasporeda za njihove sposobnosti. Međutim, to je tek pet klubova koji za koje očekujemo da će ostati ispod Dinama, a mora ih biti dvanaest. Na nuli je i RB Leipzig, po jedan bod imaju Bologna i Šahtar, ali prerano je za reći kako će dalje ići njihova priča. Na kraju sve bi moglo završiti na utrci Dinama sa Celticom, Spartom i Clubom Bruggeom za jedno mjesto među 24, a kako trenutačno stvari stoje, onaj tko u tome postane pobjednik mogao bi ujedno biti jedini u nokaut fazi izvan sedam najjačih liga.

Engleska, Španjolska, Italija, Njemačka, Francuska, Portugal i Nizozemska su prvenstva koja se vode kao Top 7, što se vidi i po tome da se u konkurenciji za Zlatnu kopačku, najboljeg strijelca nacionalnih liga, svaki pogodak igrača u njima množi s dva. Nisu male šanse da će u eliminacijskom dijelu Lige prvaka biti isključivo klubovi iz tih sedam država te, recimo, još jedan. Dinamo bi u tom slučaju plasmanom mogao upisati Hrvatsku u Top 8 zemalja Lige prvaka te HNL plasirati daleko iznad rejtinga koji ima na ljestvici UEFA-e.

Davna vremena

Ponekad se zna potegnuti paralela s nekim davnim vremenima, pogotovo to čine stariji, te će reći kako su prije tridesetak, četrdesetak ili pedesetak godina naši klubovi bili konkurentniji u Europi. No, UEFA-ina natjecanja tada i sada nije lako usporediti, to mogu samo najstručniji, ali jedna je računica vrlo jednostavna - ako bi Dinamo izborio nokaut fazu Lige prvaka i tamo se našao kao predstavnik jedne od samo osam država, jer svi ostali klubovi bili bi iz sedam najjačih liga, pa čak i da postoje jedna ili dvije iznimke, to bi rezultatski bio domet jači ili u najmanju ruku jednak nekadašnjem četvrtfinalu Kupa prvaka i Lige prvaka na počecima kad je svaka država imala samo jednog predstavnika. Uz klub koji je branio naslov prvaka Europe. Iako bi se sada radilo o međurundi za plasman u osminu finala.

image
RONALD GORSIC Cropix

U neka prijašnja vremena u četvrtfinalu je iz sedam najjačih liga moglo biti samo sedam klubova, osmi eventualno kao branitelj naslova, a ne 23 ili sva 24, kao što se može dogoditi sada. No, da se u četvrtfinalu doista nađu klubovi iz svih sedam u tom času najjačih liga to se u pravilu nije događalo. Dobrim dijelom i zbog otvorenog ždrijeba, bez nositelja, koji je primjerice 1987. Napoli Diega Maradone u prvom kolu odveo na Real Madrid. Dakle, kad se pogleda put koji treba proći za ulazak među 24 i kad se sagleda tko će biti u toj konkurenciji, to je razina jača od najjačih četvrtfinala iz nekadašnjim vremena, premda bi pretjerano bilo reći da je na nivou polufinala. Od hrvatskih klubova Hajduk je imao tri nastupa među osam. U Kupu prvaka 1976. i 1980. godine i Ligi prvaka 1995. godine.

Ima kvalitetu

Kako je u igri još pregršt bodova te budući da su teoretski svi i dalje u igri, rano je za detaljnije kalkulacije, no grubi pogled na ono što Dinamu slijedi sugerira da bi dvije pobjede nad Slovanom u gostima i Celticom doma riješile sve. Značile bi deset bodova, za koliko se vjeruje da će biti dovoljno. Dinamo ima kvalitetu, posebno u nekim igračima koji ga vuku, ali kako u Ligi prvaka nikad nije do kraja odradio posao, niti nakon jako dobrih startova, ne treba se previše zamarati kalkulacijama nego ići starom sportskom - utakmicu po utakmicu.

Primjerice, Celtic do kraja ima doma RB Leipzig i Club Brugge, vani Dinamo, te u siječnju kod kuće Young Boys i na gostovanju Aston Villu. Dinamo gostuje kod Slovana, dočekuje Borussiju i Celtic pa putuje kod Arsenala i doma ima Milan. Raspored također govori da bi za omjer Celtica i Modrih njihov međusoban susret mogao biti odlučujući. No, ako bi Dinamu krenulo pa uzme još neke bodove koji ovog časa nisu u temeljnim procjenama, zima bi u Maksimiru bila jako lijepa.

Raspored klubova koji gledaju u leđa Dinamu

23. Bayern 3

(BENFICA, PARIS SG, Šahtar, Feyenoord, SLOVAN)

24. Girona 3

(PSV Eindhoven, Sturm, LIVERPOOL, Milan, ARSENAL)

25. Milan 3

(Real Madrid, Slovan, CRVENA ZVEZDA, GIRONA, Dinamo)

26. Club Brugge 3

(ASTON VILLA, Celtic, SPORTING, JUVENTUS, Man. City)

27. Atletico 3

(Paris SG, Sparta Prag, SLOVAN, BAYER, RB Salzburg)

28. PSV Eindhoven 2

(GIRONA, ŠAHTAR, Brest, Crvena zvezda, LIVERPOOL)

29. Bologna 1

(MONACO, LILLE, Benfica, BORUSSIA D., Sporting)

30. Šahtar 1

(YOUNG BOYS, PSV Eindhoven, BAYERN, BREST, Borussia D.)

31. RB Leipzig 0

(Celtic, Inter, ASTON VILLA, SPORTING, Sturm)

32. Sturm 0

(Borussia D., GIRONA, Lille, Atalanta, RB LEIPZIG)

33. Crvena zvezda 0

(BARCELONA, STUTTGART, Milan, PSV EINDHOVEN, Young Boys)

34. RB Salzburg 0

(Feyenoord, Bayer, PARIS SG, Real Madrid, ATLETICO)

35. Young Boys 0

(Šahtar, ATALANTA, Stuttgart, Celtic, CRVENA ZVEZDA)

36. Slovan 0

(DINAMO, MILAN, Atletico, STUTTGART, Bayern)

Linker
25. listopad 2024 10:20