Sve je sremno za nogometni spektakl u Jarmini, samo da loše vrijeme i kiša ne pokvare ugođaj za pamćenje

 NK Borinci/Facebook
1/16 FINALA HR KUPA

Groznica trese Jarminu, u slavonsko selo stiže Dinamo: ‘Samo da nas ne nakantaju, sve ispod 10 golova je dobro‘

U Jarmini, selu na istoku Slavonije, danas u 1/16 finala Hrvatskog nogometnog kupa gostuje Dinamo
Piše: Damir BegovićObjavljeno: 27. rujan 2022. 14:09

Nogometna groznica trese Jarminu! Nikada u povijesti ovoga sela nije odigrana nogometna utakmica koja je izazivala i približan interes. Jarminačkim Zelenima na noge stižu zagrebački Modri i to u okviru 1/16 finala Kupa Hrvatske, što predstavlja najveći uspjeh otkako se na brijegu pokraj Vinkovaca igra organizirani nogomet. To je, pak, od 1949. kada je osnovan NK Ivančica, koji je 1955. preimenovan u NK Partizan, a od 1960. godine ponos Jarmine nosi ime NK Borinci. Po obližnjem plantažnom voćnjaku, nekoć i sponzoru kluba, koji je danas uglavnom “naslonjen” na Općinu Jarmina.

Koliki interes vlada za ovu utakmicu najslikovitije govori podatak o tome da su ulaznice, a tiskano ih je 2.000, razgrabljene praktički u danu. Neki smatraju kako je cijena od 70 kuna previsoka, ali u NK Borinci dobro su procijenili tržište...

- Interes je takav da bismo prodali i triput više ulaznica, ali imamo problem s kapacitetom - kaže klupski predsjednik Mario Rožić.

Mjesto gdje se čuje ‘kaj’

Kapacitet igrališta u Jarmini je i višestruko manji od spomenutih 2.000, no dodatnim intervencijama “nabildan” je na navedenu brojku. U pomoć su Jarminčanima priskočile neke prijateljske općine i gradovi koji su za ovu prigodu posudili montažne tribine. Infrastruktura je velik problem jarminačkog nogometa. Travnjak je, doduše, jedan od boljih u Vukovarsko-srijemskoj županiji, a i reflektori su izvrsni. Postavljeni su zahvaljujući donaciji Zdravka Mamića, koji je u Jarminu često i rado svraćao na druženje s prijateljima nakon brojnih ročišta na Županijskom sudu u Osijeku. No, svlačionice su prilično “stisnute”, a ni navijači ne mogu baš uživati u komforu jer nijedno jedino mjesto nije natkriveno. Stoga su pogledi danas uprti u nebo - valjda ne bu padalo...

image

Nk Borinci Jarmina

FACEBOOK

Da, Jarmina je znamenita i po tome što se na njenim ulicama može čuti izvorni “kaj”. Naime, ovo mjesto 40-ih godina prošloga stoljeća naseljeno je koloniziranim žiteljima Hrvatskog zagorja. Vjerojatno nimalo slučajno i klupska boja je zelena, kao zagorski bregi. Zbog svega toga Jarminu nazivaju “najistočnijom općinom Krapinsko-zagorske županije”.

Inače, nakon što je utakmica s prvotnog termina (19. listopada) zbog Dinamovim europskih obveza prebačena na ovaj utorak, u Jarmini su se našli u svojevrsnom vremenskom tjesnacu. Jer, trebalo je kvalitetno pripremiti utakmicu, prije svega ušminkati dotrajali kompleks kako bi dostojno dočekali Dinamo, baš kako i priliči aktualnom prvaku Hrvatske i sudioniku Lige prvaka.

- Ponosan sam na naše mještane koji su nam priskočili u pomoć i bez suvišnih pitanja i potpitanja zasukali rukave. Lijepo je vidjeti to zajedništvo, radilo se zadnjih dana punom parom. Nadam se samo da nam kiša neće pokvariti ugođaj, prognoza je dosta sumnjiva. No, nadamo se najboljem, prije svega dobroj utakmici u kojoj će i naši dečki pokazati da nisu slučajno među 32 ekipe u Kupu Hrvatske - poručio je Goran Ileković, načelnik Općine Jarmina, koja je značajno i u svakom smislu podržala lokalni klub u organizaciji utakmice.

Uzgred, na uređenju terena i pratećih objekata aktivno su sudjelovali i igrači Borinaca. Nisu se ustručavali uzeti u ruke lopate i grablje, škare za lim, aparate za zavarivanje... Sukladno potrebama i vještinama.

Pet TV kamera

Inače, kako bi se što bolje pripremili za današnji ogled Jarminčani su otkazali nedjeljnu utakmicu protiv Jedinstva, pri čemu zahvaljuju na suglasnosti klubu iz Donjeg Miholjca s kojim će utakmicu 7. kola MŽNL Osijek-Vinkovci odigrati 5. listopada.

- Treba biti realan, naši izgledi manji su od promila. Probat ćemo da nas ne “nakantaju”, a dečkima sam rekao da se danas bore i pritom uživaju u svakoj sekundi na terenu. Za nas je ova utakmica Liga prvaka i to finale! Ovakva prilika pruža se jednom u životu - kaže Saša Šest, koji ove sezone ima dvostruku ulogu u klubu; unatoč veteranskim godinama (37) i ponekom kilogramu viška još uvijek predvodi napad Borinaca, ali je ujedno i trener.

Šest je jedan od dvojice igrača iz aktualnog sastava Borinaca koji je već igrao protiv Dinama (drugi je Ivan Koledić koji je za Cibaliju čak i zabio Modrima u vinkovačkom remiju 2:2 koji datira iz 2011. godine, no Kole je ozlijeđen i danas neće imati prigodu za reprizu); na Maksimiru, u dresu Kamena Ingrada. Zanimljivo, baš u Kamenu Ingradu aktualnom treneru Borinaca trener je svojevremeno bio aktualni šef Dinamove struke Ante Čačić!

- Ne, ne bojimo se katastrofe. Zapravo, koliko god dobijemo, nije katastrofa. Iako bismo voljeli inkasirati manje od deset. Uostalom, Dinamo je Hajduku sprašio četiri komada, a Belupu pet - dodao je na kraju Šest u nadi da njegovi dečki neće biti odveć impresionirani veličinom suparnika, ali i TV prijenosom (s pet kamera!) na MAXSportu 1!

Poveznica Borinaca i Dinama je Petar Bručić

Najveća poveznica između današnjih suparnika je Petar Bručić, Jarminčanin koji je u nogometnu orbitu lansiran upravo iz NK Borinci. Kasnije je igrao i za vinkovački Dinamo, pa za zagrebački s kojim je 1982. godine osvojio naslov prvaka Jugoslavije, a riznicu uspjeha upotpunio je trofejima osvojenim za bečki Rapid s kojim je 1985. dogurao do finala Kupa pobjednika kupova. No, u finalu protiv Evertona (1:3) nije igrao zbog žutog kartona dobivenog u polufinalu kontra moskovskog Dinama. Član aktualne momčadi Borinaca njegov je nećak Mihael, bratov sin.

Pola srca kuca za Borince, pola za Dinamo

Dinamo u Jarmini ima mnogo poklonika, pa i fanatičnih navijača koji rijetko propuštaju domaće utakmice, a europske nikako! Kodno im je ime Tuljani, a riječ je o kvartetu koji sačinjavaju Mario Culi, Dalibor Bela, Goran Knežević i Tomo Klarić. Kvartet katkad postane kvintet, kad i ako im se priključi i osječki prijatelj Mario Marić.

- Pola srca kuca nam za Borince, a pola za Dinamo. Današnji pobjednik je izvjestan, ali mislim da nitko neće igralište napustiti razočaran - kaže nam Mario Culi.

Linker
26. travanj 2024 13:11