DAMIR KRAJAČ/Cropix
OSVJEŽAVANJE MOMČADI

Jakirović sprema promjene, zvijezde će vjerojatno na klupu, evo i kad se vraćaju Bulat i Ogiwara

Trijumf nad Rijekom donio je satisfakciju i olakšanje treneru hrvatskog prvaka
Piše: Predrag JurišićObjavljeno: 27. veljača 2024. 09:21

Nakon Dinamove eliminacije protiv AEK-a u 3. kolu za ulazak u Ligu prvaka bio je smijenjen trener Igor Bišćan i za novog je trenera 21. kolovoza prošle godine ustoličen Sergej Jakirović. I u ovih nešto više od pola godine na plavoj klupi doživio je više šokova i stresa nego u dotadašnjoj trenerskoj karijeri, još kako je osjetio što znači biti Dinamov trener.

I sve je preživio, iako mu se stolac tresao u niz navrata. Od sredine jeseni praktički živi od utakmice do utakmice, svakih nekoliko dana postavljaju se upiti treba li Jakirovića smijeniti. Malo je koji trener u Maksimiru preživio takve igračke i rezultatske turbulencije kroz koje je Jakirović jedrio, mnogi su prije njega imali, spletom raznih okolnosti, kudikamo manje kredita i nije bilo strpljenja.

No, imao je Jakirović u najtežim trenucima potporu s najvažnijeg mjesta. Predsjednica Uprave, Vlatka Peras, stala je iza njega i otpuhnula je sve pokušaje za smjenom. Prolaz protiv Betisa, te definitivni povratak u vrh ljestvice pobjedom protiv Rijeke, sad su napokon dali Jakiroviću malo mira uoči završnice sezone, u kojoj tek slijede ona najveća i najteža iskušenja.

Izgubljeno je 17 bodova

Dinamo je još uvijek u igri u sva tri natjecanja, a osvrnut ćemo se na Jakirovićev prvenstveni učinak otkad je sjeo na plavu klupu. Dakle, preuzeo je momčad nakon nominalno pet odigranih kola, ali Plavi su već na samome startu sezone odgodili utakmice s Lokomotivom i Varaždinom i do njegova dolaska na klupu odigrali su samo tri dvoboja u HNL-u, upisavši po jednu pobjedu (Istra 3:0), jedan remi (Gorica 0:0) i jedan poraz (Hajduk 1:2).

Jakirović je debitirao protiv Sparte u Maksimiru, u prvoj utakmici doigravanja za Europsku ligu (3:1), a samo tri dana poslije, u nedjelju 28. kolovoza, prvi je put sjeo na Dinamovu klupu u HNL-u. Također u Maksimiru, i to baš protiv Rijeke, svoga bivšeg kluba! Plavi su pobijedili 2:1, bila je to ujedno i prva utakmica Željka Sopića na riječkoj klupi, zamijenio je Jakirovića...

image

Fran Brodić slavi gol protiv Rijeke

DAMIR KRAJAČ/Cropix

Od Rijeke u kolovozu, do Rijeke u veljači, Jakirović je s Dinamom prikupio 43 boda na 20 odigranih utakmica! I kad bi se napravila prvenstvena ljestvica od njegova dolaska u Maksimir, Plavi bi bili vodeća momčad lige. Osvojio je Dinamo s Jakirovićem, naime, dva boda više od Rijeke i čak šest više od Hajduka, koji je u međuvremenu promijenio trenera i Ivana Leku zamijenio je Mislav Karoglan.

U HNL-u su Plavi u tom razdoblju ostvarili 13 pobjeda, najviše od svih klubova, u četiri su navrata remizirali, a triput su bili poraženi (kao i Rijeka). Izgubljeno je (čak) 17 bodova, no i ostali su “kiksali”, pa je na toj ljestvici Dinamo na čelnom mjestu s najviše osvojenih bodova. A u posljednjih 14 utakmica u svim natjecanjima Plavi su ostvarili deset pobjeda, triput su remizirali i samo su jednom bili poraženi...

Naravno, pobjeda protiv Rijeke već je apsolvirana u Maksimiru, no tragovi su ostali. Energetska je potrošnja Dinamovih igrača bila na visokoj razini, a znamo li da su 66 sati ranije odigrali još i zahtjevnu utakmicu s Betisom, jasno je da su neki igrači posve iscrpljeni i umorni. Vidjelo se to i u nedjelju u maksimirskom derbiju, Petkovića je trener Sergej Jakirović zamijenio u 75. minuti, Ristovski je sam tražio izmjenu u 85. minuti, Perković je igrao pod virozom...

Bulat i Ogiwara u punom treningu idući tjedan

A već u srijedu na rasporedu je okršaj s Goricom u četvrtfinalu Kupa (Maksimir, 18 sati). Jasno je, dakle, da će biti promjena u momčadi, Jakirović će napraviti nekoliko rotacija, prilika je to za dokazivanje igračima koji su u posljednje vrijeme imali manju minutažu. Na vrata će se vratiti Zagorac, a logično je očekivati da neće biti Ristovskog, Petkovića, Baturine (dobio je protiv Rijeke udarac), uskočit će Pierre-Gabriel, Brodić, Halilović...

Odmorit će se i jedan od stopera, vjerojatno Bernauer, pa bi od početka opet trebao zaigrati Živković. Vjerojatno će trener Plavih rotirati i igrače krilnim pozicijama, u startnoj bi postavi tako mogli biti Špikić i Vidović. Dodajmo da su Bulat i Ogiwara i dalje izvan pogona, oporavljaju se od ozljeda gležnjeva, a povratak u puni trening ove dvojice igrača očekuje se krajem sljedećeg tjedna.

Standings provided by SofaScore LiveScore
Linker
27. srpanj 2024 02:26