Luka Ivanušec

 RONALD GORSIC Cropix
EKSKLUZIVNO

Luka Ivanušec za SN: ‘Dinamo će pobijediti i u Pragu! A ono skandiranje Maksimira zauvijek ću pamtiti‘

U prvom intervjuu za hrvatske medije od odlaska pojasnio je zašto je odabrao baš Feyenoord
Piše: Davorin OlivariObjavljeno: 27. kolovoz 2023. 14:40

Luka Ivanušec (24) jučer je odradio svoj prvi trening u novom klubu, nizozemskom prvaku Feyenoordu. Prvi dani u Rotterdamu su brzo prošli, tako to biva kod dolazaka na nove nogometne destinacije. Liječnički pregled, potpis ugovora, upoznavanje s ljudima iz klupske vrhuške, suigračima... Nije imao puno slobodnog vremena na startu svoje nove nogometne avanture. Pisali smo puno o tome, hrvatski reprezentativac je tražio novi izazov izvan HNL-a, veliku nogometnu scenu, a to je i dobio dolaskom u Eredivisie. Nije gledao na novac, već na svoj nogometni napredak, o tome smo dosta često s njim razgovarali, posljednji put u velikom intervjuu na ljetnim pripremama Modrih u Sloveniji. Također, svi smo vidjeli i njegov oproštajni razgovor na Dinamovom podcastu. Zato kad nam se jučer javio nakon što je odradio prvi trening sa svojim novim suigračima, nismo se vraćali u prošlost, već smo ga pitali o vremenu sadašnjem. A kad je to u pitanju, Luka nam ja ne startu kazao...

- Sve je super, sve je na visokoj razini. Feyenoord je ozbiljan, veliki klub. Jako se puno pozornosti posvećuje svakome ponaosob, stvarno mogu kazati da sam oduševljen.

Pričao nam je kako je bilo na prvom treningu Feyenoorda...

- Za početak malo sam trenirao s momčadi. Nakon toga sam radio sam. Zbog toga jer sam imao zaista veliku gužvu ova dva dana. Utakmica sa Spartom na Maksimiru, pa jutarnji let za Nizozemsku, liječnički, potpis ugovora, praktički nisam imao vremena za malo odmoriti. Zato nisam odmah s ostalima odradio puni trening.

Debi 3. rujna s Utrechtom

Pitali smo ga kad bi mogao konkurirati za momčad Feyenoorda, kad bi mogao imati svoju premijeru u dresu svog novog kluba?

- U nedjelju Feyenoord igra s Almere Cityjem prvenstvenu utakmicu, to sigurno neću igrati što je sasvim logično, tek sam stigao. Tako da bih mogao biti u konkurenciji u sljedećem kolu, 3. rujna kad igramo protiv Utrechta. Imao sam dosta utakmica od starta sezone u Dinamovom dresu, tako da po pitanju moje prezentacije ne bi trebalo biti nikakvih problema. Maksimalno sam spreman za igranje i svoj debi u dresu Feyenoorda.

image
FEYENOORD

Na kojoj poziciji ga vide u Feyenoordu, što kaže trener Arne Slot?

- Vide me na lijevom krilu, na poziciji koju sam igrao u Dinamu. No, isto tako me vide i na poziciji “desetke”. Vidjet ćemo koja mi pozicija bolje odgovara. Mnogo toga će se više znati kad me svi upoznaju, kad će biti više treninga i utakmica. Trener će onda odlučiti gdje im najviše odgovaram u njihovom sustavu igre.

Kakav je sustav igre Feyenoorda?

- Dosta je sličan Dinamovom. Jedina razlika što smo mi imali dva prednja vezna. Nego, upoznao sam se sa svim novim suigračima na prvom treningu, s nekima čak i jako dobro. Dali su mi neke ideje kad se radi o odabiru stanova i svega drugoga u vezi s Rotterdamom. Također, upoznao sam i ljude u klubu. A posebno sam oduševljen, to moram naglasiti, s time koliko su mi pozornosti poklonili.

Za sada živi u hotelu, početkom sljedećeg tjedna kreće u potragu za mjestom stanovanja.

- Zanima me koliko brzo se može pronaći stan, pa da se onda sve lagano smiri, da sve polako dođe na svoje mjesto, da znam gdje sam i što sam, da krenem s igrama. Sad je u ova dva dana zaista bilo dosta toga, ali to sam i očekivao. Kad se sve slegne, onda će biti lakše.

Gravitiranje europskom vrhu

Pitali smo ga iz kojeg razloga se odlučio za Feyenoord, za nizozemsku ligu?

- Držim da će mi ova liga odgovarati, da se ovdje igra nogomet koji je po mom ukusu, a nizozemska liga je iznimno jaka liga koja gravitira prema samom europskom vrhu. Naravno da me to privuklo. Feyenoord je prvak Nizozemske, igra u Ligi prvaka... Radi se o velikom klubu, koji će se i ove sezone boriti za naslov prvaka, koji će sigurno imati ulogu u Ligi prvaka, u kojoj će iduće sezone Nizozemska imati dva predstavnika koji ulaze izravno.

image
PRIVATNA ARHIVA

Dodao je još nešto...

- Osjetio sam koliko me Feyenoord želi, koliko me cijeni. Sad je na meni da sve to opravdam.

A zaista su ga Nizozemci željeli jako. I kad je Dinamo odugovlačio želeći da Luka što duže ostane u plavom dresu zbog klupskih europskih ambicija, Feyenoord nije odustajao. Čekao je Ivanušeca, znao je kakvog igrača dobiva, kakvo pojačanje. No isto tako i Luka je htio Feyenoord, tako da je to bila obostrana ljubav. Nego, vrlo brzo će se dogoditi jedan zanimljiv okršaj u Eredivisie. Ajax protiv Feyenoorda, dva bivša dinamovca jedan protiv drugoga, Josip Šutalo protiv Luke Ivanušeca. Taj je dvoboj za sada zakazan za 24. rujna na Areni Johana Cruyffa u Amsterdamu.

- Da, vrlo brzo je na programu ta utakmica s Ajaxom u koji je preselio Josip. Jedva čekam da se vidim s njim, a i jedva čekam da ga probam predriblati, ha, ha, ha...

Pobjeda i u Pragu

Rekli smo da nećemo o prošlosti, ali ipak smo malo dotakli tu temu. Jer njegov oproštaj od Dinama je bio sjajan. Modri su pobijedili, on je postigao pogodak, tribine su mu skandirale.

- Moj oproštaj je zaista ispao fantastično. Dinamo ima dva gola razlike pred uzvrat, ja sam uspio pogoditi mrežu, a doživio sam i nešto što će mi zauvijek ostati u srcu, ono skandiranje moga imena s tribina, zaista je bilo fenomenalno. Nisam mislio da će biti tako lijepo kako je bilo. Inače, mislim da će Dinamo proći Spartu i plasirati se u Europsku ligu, mislim da će pobijediti i u Pragu - zaključio je Ivanušec u svom prvom intervjuu za hrvatske medije nakon što je potpisao za Feyenoord.

Standings provided by SofaScore LiveScore
Linker
19. svibanj 2024 14:14