TOM DUBRAVEC/CROPIX
HRVATSKA ELITA

Nonsens na popisu Vatrenih iz HNL-a: Za Hrvatsku je igrao Ademi, a dvojice igrača nema nigdje

Jasno je i tko je najveći dobitnik, samo je jedan igrač iz HNL-a postao novi Vatreni ove sezone
Piše: Mladen BarišaObjavljeno: 15. veljača 2024. 22:09

Marko Rog nastavio je trend zabilježen među prvoligaškim klubovima, on je 13. igrač sa statusom reprezentativca (bivšeg ili sadašnjeg), koji se ove sezone vratio u HNL. Od ukupno dvadesetorice igrača koji su (barem jednom) nastupili za hrvatsku nacionalnu momčad.

Pogled na popis igrača iz HNL-a koji su nastupali za Hrvatsku naizgled nudi i jedan nonsens. Među bivšim hrvatskim reprezentativcima spominje se Arijan Ademi, a nema Nediljka Labrovića i Olivera Zelenike!? No Ademi je u izborničkoj eri Igora Štimca doista ostvario tri nastupa za hrvatsku A vrstu (nakon što je prethodno igrao za sve mlađe uzraste), u prijateljskim ogledima s Južnom Korejom (dvije utakmice) i Portugalom. Tek je nakon dolaska Nike Kovača za hrvatskog izbornika Ademi odlučio promijeniti nacionalni dres i prijeći u reprezentaciju Sjeverne Makedonije.

Za razliku od Ademija, Labrović je trenutačno treći vratar hrvatske reprezentacije, a Zelenika je čak bio i sudionikom Svjetskog prvenstva 2014. u Brazilu. Međutim, nijedan od njih nije upisao nastup za seniorsku reprezentaciju Hrvatske.

Oživljavanje karijere

Zašto se igrači (nekoć) reprezentativnog potencijala vraćaju u HNL? Nekoliko je (osnovnih) razloga: neki, poput Marka Pjace i Josipa Brekala, dolaze u okruženje hrvatskog klupskog nogometa kako bi reanimirali svoju karijeru i eventualno istaknuli kandidaturu za predstojeći Euro. Tu je i rekonvalescent Ivan Perišić, koji je razumno procijenio da će izazovom u HNL-u lakše doseći reprezentativnu formu nego u nesmiljenoj konkurenciji londonskog Tottenhama. Perišić je tek započeo s ozbiljnijim treninzima nakon operacije križnog ligamenta.

Svi hrvatski reprezentativci u HNL-u

Hajduk (7): Lovre Kalinić (19 nastupa), Filip Uremović (6), Dario Melnjak (8), Ivan Perišić (129; 33 gola), Josip Brekalo (35; 4 gola), Marko Livaja (21; 4 gola), Nikola Kalinić (42; 15 golova)

Dinamo (6): Dino Perić (2 nastupa), Josip Mišić (2), Marko Rog (21), Arijan Ademi (3), Martin Baturina (2), Bruno Petković (34; 10 golova)

Rijeka (3): Marko Pjaca (24 nastupa; 1 gol), Marco Pašalić (2), Mirko Marić (2).

Lokomotiva (3): Marin Leovac (5 nastupa), Karlo Bartolec (5), Duje Čop (14; 2 gola)

Rudeš (1): Ante Ćorić (3 nastupa)

Osijek (1): Kristijan Lovrić (1 nastup)

Gorica (1): Mario Maloča (1 nastup)

Varaždin (1): Ante Vukušić (1 nastup)

Slaven Belupo: nitko

Istra 1961: nitko

Sličan je slučaj i s Rogom. I on trenutačno prolazi fazu rehabilitacije nakon zahtjevne operacije križnih ligamenata. Rog će u Maksimiru nastupima za Dinamo nastojati vratiti samopouzdanje, formu, kao i već atrofirane reprezentativne ambicije.

U drugoj kategoriji povratnika su bivši reprezentativci, odnosno igrači koji su u jednom trenutku svoje karijere bili potencijalni kandidati za nacionalnu momčad. Radi se o nogometašima poput Ante Ćorića, Ante Vukušića, Filipa Uremovića, Mirka Marića..., čije su karijere krenule stranputicom, ili se naprosto nisu realizirale prema željama igrača. Oni HNL doživljavaju prije svega kao - novu priliku.

Postoji i skupina igrača, koji prema "godini proizvodnje" već spadaju u veteranski uzrast (preko 33). To su 34-godišnji Mario Maloča, njegov vršnjak Duje Čop, te dvije godine stariji Nikola Kalinić. Zanimljivo, Čop i Kalinić priključili su se Lokomotivi, odnosno Hajduku tijekom sezone. Čop je potpisao za Lokomotivu krajem rujna, a Kalinić se pojavio na Poljudu tek tijekom zimskog prijelaznog roka. Prije "oživljavanja karijere" Čop i Kalinić nisu imali alternativnih rješenja. Formalno su već bili - nogometni umirovljenici. Međutim, svojim su nastupima (i golovima) u nastavku sezone pokazali kako u HNL-u zapažene role mogu igrati i "dečki iz staračkog doma".

Mlada garda

Kao inverzija igračima "koji nigdje više ne nogu igrati, pa su odabrali HNL", skupina je mlađih i potentnih nogometaša. Oni su doživjeli HNL kao "dobru priču" za iskorak u svojim karijerama. Nekolicina ih je hrvatskim prvoligašima pristupila iz respektabilnih klubova - Bayerna (Gabriel Vidović), Borussije Dortmund (Marco Pašalić), Fiorentine (Toni Fruk), Augsburga (Franjo Ivanović), Stade Reimsa (Dario Marešić), Grasshoppera (Petar Pušić)...

Od avanture u HNL-u zacijelo je najviše profitirao Marco Pašalić. Igrač Rijeke, rođen u Njemačkoj (Karlsruhe), prošao je prije dolaska na Rujevicu nogometnu izobrazbu u čak četiri bundesligaška kluba (Hoffenheim, Karlsruher, Stuttgart i Borussia).

Dolaskom u Rijeku postao je hrvatskim reprezentativcem, kao jedini igrač HNL-a ove sezone.

Standings provided by SofaScore LiveScore
Linker
20. travanj 2024 09:41