Bruno Petković

 PROFIMEDIA, CROPIX, SN
TROFEJ NOGOMETAŠ

Petković proglašen najboljim igračem hrvatske lige: Bez njega je Dinamo bio u slijepoj ulici

Bio je igrač odluke u većini utakmica Modrih i zabijao više nego ikad
Piše: Robert ŠolaObjavljeno: 26. svibanj 2024. 11:19

Malo je igrača koji će navijače oduševiti ili razljutiti kao što to može Bruno Petković. Ne moraš biti poseban nogometni stručnjak da u njemu odmah uočiš izvanserijski nogometni talent. Petković je igrač koji u tehničkoj izvedbi nema slabu točku. Njegovo baratanje loptom, driblinzi, dodavanja, rješenja u igri, golovi, dueli i igra glavom su na jako visokoj razini. Europski visokoj.

I zato nema sumnje da je Bruno Petković najbolji igrač naše lige, da je on taj kojeg se najviše pita na utakmicama. I kad Petković odluči pokazati što zna, tada boljeg nema.

Dinamo u svlačionici ima nisku izvrsnih igrača. Međutim, kad je Petković jesenas bio izvan stroja zbog ozljede, Dinamo je bio u slijepoj ulici, bez igre s kojom bi mogao dobiti utakmicu. Ne derbi, nego bilo koju utakmicu u ligi. Tada je i onima koji najviše kritiziraju Petkovića bilo jasno koliko je on dobar i važan, te koliko su njegovi suigrači bolji kad je on uz njih. A samo istinske klase mogu na takav način suigrače činiti boljima.

Petkoviću je ovo treći osvojeni Trofej Nogometaš. Bio je najbolji 2020. i 2021., da bi sljedeće dvije godine naslov išao u ruke Marka Livaje. Nisu igrači u anketi HUNS-a zaboravili Petkovića, nego su ga “kažnjavali” zato što je igrao sezone s puno amplituda. Igrao je na mahove, a ne možeš biti najbolji kad igraš tako.

U ovoj sezoni Petković se ponovno vratio na svoju visoku razinu. Bio je igrač odluke i igrač prevage u većini Dinamovih utakmica. Zabijao je više nego ikad, ne zato što je u međuvremenu naučio kako zabijati, nego zato što je napokon odlučio zabijati. Igrači SuperSport HNL-a su to odmah prepoznali i Petković se vratio na tron.

Sjajna je to vijest i za reprezentaciju, jer Petković u vrhunskoj formi može raditi razliku na svakoj utakmici, čak i na Euru. Rekli smo da je odigrao sezonu na visokoj razini, ali nije to njegova najbolja razina. Može Petković i bolje od toga. Itekako može...

NAJBOLJI TRENER HNL-a: SERGEJ JAKIROVIĆ

Sergej Jakirović je trener koji zna kako se osvajaju naslovi. Uzeo je naslov prije dvije sezone kao trener Zrinjskog. Tamo je na svoj način posložio momčad koja je bila miks iskusnih i mladih igrača, te je projurio ligom kao nitko prije njega. Uzeo bi i drugi da nije u zimi otišao u Rijeku, ali je zato u Mostaru ostavio posloženu momčad koja je lakoćom obranila naslov.

U Dinamu nije slagao momčad po svom ukusu, nego je preuzeo svlačionicu nakon što je sezona već počela. Prije toga je napravio sjajan posao na Rujevici, sličan onom koji je radio u Mostaru.

U Maksimir je stigao u uvijek vrućim i turbulentnim ljetnim mjesecima, kada Dinamo iz tjedna u tjedan igra dvije utakmice i kad nema vremena kroz treninge posložiti momčad. Vjerojatno je i zato imao puno uspona i padova, te je nekoliko puta bio i na rubu otkaza.

U zimi jer napokon prošao pripreme s Modrima, te unatoč malo skromnijem startu uhvatio veliku seriju pobjeda - njih ukupno 12 - s kojom je na kraju uvjerljivo osvojio i prvenstvo i Kup.

Naravno da je trener s dva trofeja - te s osminom finala Konferencijske lige (izbacio i Betis) - zaslužio priznanje kao najbolji trener u ligi.

NAJBOLJI MLADI IGRAČ HNL-a: MARTIN BATURINA

Marin Baturina drugi je put u nizu zaslužio Trofej Nogometaš za najboljeg mladog igrača SuperSport HNL-a. Baturina je sjajan igrač, izvanserijski talent. Darijo Srna prije nekoliko je mjeseci javno priznao kako su ga jako htjeli u Šahtaru te da su Baturini nudili veliki novac. Međutim, Baturina je sezonu ipak odigrao u Dinamu, a gdje će biti na ljeto pokazat će vrijeme.

Baturina će gotovo sigurno biti i među putnicima za Euro. Imamo opjevane igrače u veznom radu, ali mladi je Martin drugačiji od ostalih. Ima arsenal sjajnih driblinga, izvanredno ubrzanje kad izlazi iz driblinga ili duela, te maksimalnu okomitost kad napada suparnička vrata. Znamo da ima i sjajan udarac.

Nagrada za mladog igrača godine neupitno je u pravim rukama, premda će dio kritičara reći da je sa svojim talentom, a sada već i iskustvom, trebao biti i među završna tri nominirana u kategoriji najbolji igrač lige.

Opet, mlad je, ima tek 21 godinu i sve stigne. Voljeli bismo da u novoj sezoni konkurira za prvog igrača HNL-a. To bi značilo da ćemo ga još sljedeću sezonu gledati na našim stadionima, a to je pravi užitak ne samo za navijače Dinama, nego i za sve koji vole nogomet.

NAJBOLJA NOGOMETAŠICA HNLŽ-a: MAJA JOŠČAK

Nogometašica Osijeka Maja Joščak slavila je u konkurenciji najboljih nogometašica koje su igrale u SuperSport HNLŽ-a. Maji je to prvo slavlje, premda je već niz godina na sceni i godinama je izvrsna.

Maja je po onima koji pomno prate ženski nogomet jedna od najboljih hrvatskih nogometašica svih vremena. Premda ima 33 godine i vrlo ozbiljan posao izvan nogometa, Maja je u 20 ovosezonskih nastupa za Osijek zabila čak 17 golova. Maja je i jednako vrsni asistent, o čemu svjedoči sljedeći podatak - nogometašica Osijeka ušla je u top 10 najboljih asistenata u povijesti Lige prvakinja, zabilježivši u dosadašnjim nastupima u ovome natjecanju sjajnih 17 asistencija.
Maja se koncem prošle godine službeno oprostila od reprezentativnog dresa. “Moja reprezentativna karijeru počela je još kad sam bila šesnaestogodišnjakinja. Nažalost, prekinuta je uslijed ozljede, ali ponosna sam na sve što sam napravila igrajući za reprezentaciju. Bila mi je čast biti dio te naše obitelji, hvala svim curama s kojima sam igrala i izbornicima od kojih sam imala što naučiti.”

Maja je već duže vrijeme uspješna pripadnica 3. satnije mehanizirane bojne “Pume”, Gardijske oklopno-mehanizirane brigade.

NAJBOLJI STADION: OPUS ARENA

Stadion na Rujevici godinama je dominirao u ovom izboru. Rijeka u svojim vitrinama ima čak šest naslova najboljeg travnjaka u ligi, samo jednom joj je nagradu uzeo Maksimir.

Sada je na red došla Opus Arena. U premijernoj sezoni Osijekov je stadion odmah stao na tron kao najbolji u Hrvatskoj. I doista je vrhunski, na razini najboljih na svijetu. Tako ga na Opus Areni i tretiraju, prije svega po pitanju održavanja.

Zato Opus Arenu neće biti lako skinuti s trona...

Standings provided by SofaScore LiveScore
Linker
26. svibanj 2024 11:19