Slavlje Dinama

 DAMIR KRAJAC Cropix
NEOČEKIVANA PRIGODA

U Dinamu su ključne role preuzeli igrači epizodnih uloga. Danas ga slave, a uskoro će opet na klupu

Vjerojatnost da zabije gol u susretu s Rijekom prije utakmice mogla se izraziti u promilima
Piše: Mladen BarišaObjavljeno: 26. veljača 2024. 13:18

Fran Brodić! Kroz delirij slavlja Dinamovih navijača probio se glas Brune Bergera, službenog spikera na maksimirskom stadionu. Toga trenutka postalo je sasvim irelevantno pitanje - je li baš on trebao pucati jedanaesterac u petoj minuti sudačke nadoknade? I kako je uopće dobio povjerenje trenera Jakirovića u završnici susreta s Rijekom?

Većina je navijača "modrih" napustila maksimirski stadion u uvjerenju kako je Brodićevim golom Dinamo osvojio bodove vrijedne titule. Iako do konca natjecanja njihovi ljubimci imaju odigrati još 13 utakmica...

Posljednjih smo dana u Maksimiru svjedočili značajnim i pomalo neočekivanim rezultatima. Eliminacija Betisa i pobjeda protiv Rijeke kulminacija su tih zbivanja. No, posebno je zanimljivo da su ključne role u trenucima odluke preuzeli igrači, koje smo do sada viđali isključivo u - epizodnim ulogama. Primjerice, Betisu je gol zabio Kaneko na asistenciju Hoxhe. Japancu je to bio tek četvrti pogodak u 25. nastupu dočim je Albanac ostvario prvu asistenciju (to mu je ujedno sav učinak od dolaska u Dinamo).

image

Fran Brodić

DAMIR KRAJAC Cropix

Vjerojatnost da spomenuti Brodić zabije gol u susretu s Rijekom prije utakmice se mogla izraziti - u promilima. Nije uopće bilo izvjesno da bi Brodić mogao dobiti prigodu u nedjeljnom derbiju. Po povratku s posudbe iz Varaždina, u zimskom prijelaznom roku, Brodić je odigrao za "modre" svega 52 minute: 45 protiv Lokomotive (0-3) i sedam protiv Gorice (2-0). Bez učinka. U hijerarhiji Dinamovih napadača Brodić je bio tek treća opcija, iza Petkovića i Kulenovića. A zbog minorne minutaže neki su kroničari postavili logično pitanje: zašto je Dinamo uopće Brodića vraćao s posudbe?

Priča o Brodiću navijače je najčešće vraćala deset godina unazad kada je 17-godišnji talentirani klinac (sa svega sedam nastupa u prvoj momčadi) odlučio "pobjeći" iz Dinama. Tako je barem njegovu odluku (odnosno menadžera i roditelja) doživio ondašnji "maksimirski gazda", Zdravko Mamić. Bilo je to ljeta 2014. kada je Maksimir pod sličnim okolnostima napustio i Robert Murić. Budući da je Mamić Murićevom ocu i menadžeru prijetio "čupanjem grkljana", transfer je imao i sudski epilog.

Brodićev je odlazak bio kudikamo manje dramatičan. Potpisao je za belgijski Club Brugge. No, ondje se nije probio do prve momčadi. Uslijedile su posudbe u Roeselare, te talijanske klubove - Cataniju i Reggianu. Uglavnom, Brodić se 2020. vratio u hrvatski nogomet. Potpisao je za Kustošiju, kvartovski klub u Drugoj HNL.

image

Fran Brodić

DAMIR KRAJAC Cropix

Njegov se golgeterski talent revitalizirao tek u Varaždinu (imao je i neuspješnu epizodu u Gorici) i uoči aktualne sezone ukazala mu se mogućnost izbora: Dinamo ili Rijeka? Iako ga je maksimirski klub odmah proslijedio na posudbu u Varaždin, Brodić je odabrao "prvu ljubav".

Premda Sergej Jakirović danas ima konkretan argument kojim može opravdati njegovo vraćanje u Maksimir, ostaje dojam kako je Fran Brodić postao slučajnim junakom iznimno važne Dinamove pobjede. Posve je izgledno da će igrač kojega danas slave maksimirski navijači već iduću utakmicu započeti - s klupe.

Standings provided by SofaScore LiveScore
Linker
14. travanj 2024 13:30