ZELJKO HAJDINJAK Cropix
LIGA PRVAKA SVE BLIŽE

VIDEO: Dinamov blitzkrieg u Bugarskoj, tri minute iz snova za veliku prednost uoči uzvrata u Zagrebu!

Odličan rezultat iz Bugarske nose Modri na uzvrat, iako daleko od toga da je sve riješeno...
Piše: Predrag Jurišić/SNObjavljeno: 02. kolovoz 2022. 22:02

LUDOGOREC - DINAMO 1:2 (Tekpetey 22‘/Perić 6‘, Padt 9‘ ag.)

LUDOGOREC (4-3-3): Padt (od 46. Sluga) - Cicinho, Plastun, Verdon, Nedjeljkov - Jordanov, Piotrowski, Cauly Souza (od 46. Jankov) - Rick (od 79. Delev), Tekpetey (od 73. Despodov), Sotiriou (od 79. Thiago)

DINAMO (4-2-3-1): Livaković - Ristovski, Lauritsen, Perić, Ljubičić - Mišić, Ademi - Baturina (od 86. Šutalo), Ivanušec (od 46. Špikić), Oršić (od 71. Menalo) - Drmić (od 60. Petković)

RAZGRAD - stadion Huvepharma Arena. Gledatelja: 8,000. Sudac: Cüneyt Çakır (Turska).


Sjajan su posao napravili Dinamovi nogometaši u Razgradu, pobijedivši Ludogorec 2:1 (2:1) u prvoj utakmici 3, kola kvalifikacija za ulazak u Ligu prvaka. Plavi su, eto, ostvarili lijepu prednost uoči zagrebačkog uzvrata (utorak, 20 sati), ali definitivno još ništa nije gotovo, bit će to neizvjestan i uzbudljiv uzvrat. Domaćin se, naime, nije predao nakon ranoga Dinamova 2:0 vodstva (9. minuta), vratio se u utakmicu i dominirao većim dijelom dvoboja (udarci na vrata 15:8 za Bugare, u okvir vrata 4:2).

Srećom, samo su jednom domaćini svladali Livakovića, nisu iskoristili niz lijepih zgoda, pogodili su i dvije vratnice, ali i Dinamo je imao još dvije krasne, neiskorištene prigode (Drmić, Menalo). Uglavnom, Dinamov je rezultat svakako bio bolji od igre u Razgradu i to je dostatno upozorenje uoči uzvrata. No, najvažnije je da je ostvarena pobjeda i napravljen je čvrsti korak prema doigravanju za Ligu prvaka.

image
SOFASCORE Sofascore

Nakon furioznog početka domaćina, u kojem je Sotiriou dvaput opasno zaprijetio u prvih 180 sekunda igre (Lauritsen je izbio u korner iz praznih vrata u 2. minuti!), Dinamo je lagano smirio Bugare, a potom ih i šokirao ranim 2:0 vodstvom! Perić je načeo Ludogorec izvanrednim volej udarcem u 6. minuti, da bi tri minute kasnije Ljubičić inicirao pogrešku domaćeg vratara Padta i Plavi su držali golemo 2:0 vodstvo!

PERIĆEV GOL ZA 0:1 POGLEDAJTE OVDJE.

Dinamo je tada, na krilima opipljive prednosti, držao sve niti igre, domaćin je bio osjetno uzdrman, ne shvaćajući što mu se to dogodilo. I u takvoj situaciji, Zagrepčani su stvorili još jednu krasnu zgodu za treći pogodak, kojim bi definitivno dotukli bugarskog prvaka. U 15. minuti, naime, Drmić je dobio loptu u dubinu, istrčao je u "kontru" i izbio je sam, iskosa s desne strane ispred Padta. Pratila su ga dvojica suigrača na drugoj strani, no Drmić je pokušao loptu gurnuti kroz noge Padtu, ali domaći je vratar obranio tu loptu, ostavivši svoju momčad u igri.

AUTOGOL NIZOZEMSKOG VRATARA KOJI JE INICIRAO ROBERT LJUBIČIĆ POGLEDAJTE OVDJE.

Dinamo je dobro zatvarao prilaze vratima, nisu domaćini dolazili u opasne situacije, ali su ipak, u 22. minuti, iskoristili polu-priliku i smanjili vodstvo Plavih. Taj pogodak definitivno ide "na dušu" Dinamova vratara Livakovića, golman takve klase jednostavno ne smije primiti takav "pacerski" pogodak u svoj kut.

GOL LUDOGORECA ZA 1:2 POGLEDAJTE OVDJE.

I taj je zgoditak posve promijenio odnos snaga na travnjaku. Ludogorec je silovito krenuo prema naprijed, Dinamo je imao dosta problema, nije uspijevao mirno iznositi loptu prema naprijed, griješilo se u dodavanjima i do kraja prvoga poluvremena lopta je pretežno bila na Dinamovu dijelu travnjaka. "Štekalo" je u sredini, Mišić i posebno Ivanušec nisu bili na razini Ademija i Baturine. Sva je sreća da je domaćin bio bez dvojice dojučer standardnih zadnjih veznih, Santane (otišao u Brazil) i Showa (suspendiran), jer bi Plavi imali još više neugoda. No, unatoč stalnoj inicijativi, domaćin je stvorio tek dvije opasne situacije do kraja prvoga dijela, ali Cauly i Sotiriou nisu bili precizni i na odmor se otišlo Dinamovim 2:1 vodstvom.

U poluvremenu je trener Plavih Ante Čačić u svlačionici ostavio Ivanušeca, a na desni je bok uveo Špikića. Kod domaćina je, pak, u svlačionici ostao ozlijeđeni vratar Padt, zamijenio ga je hrvatski čuvar mreže Simon Sluga.

A već u 47. minuti, Livaković je opet opasno živio. Rick je opalio s 20-ak metara u donji lijevi kut Dinamova vratara, koji je loptu odbio u vratnicu i nakon što se prošetala po crti, završila je u njegovu naručju. Uh...

Nakon te šanse, Dinamo je uspostavio ravnotežu, napustio je svoj dio terena, čak je u dva navrata i zaprijetio, ali Ljubičić i Baturina nisu pogodili okvir udarcima s 20-ak metara.

Petković je u 59. minuti zamijenio Drmića, ponadali smo se da je gotova ta opsada Dinamova gola, no uslijedile su dvije teške minute, Sotiriou je imao dvije prekrasne prilike u 67. i 68. minuti, ali izjednačenja nije bilo. Najprije se Livaković iskupio za primljeni pogodak i fenomenalno je obranio udarac ciparskog napadača s desetak metara, a minutu kasnije, nakon udarca iz kuta, Sotiriou je glavom sa sedam metara poslao loptu u gredu! Blokirao ga je i omeo u skoku do tada najbolji igrač Plavih, Danac Lauritsen, koji je držao modru obranu, a napomenimo da je u drugom dijelu i Mišić dobro odigrao...

Sedam minuta prije kraja, Menalo (zamijenio Oršića u 71. minuti) je jurnuo sam prema vratima Sluge, mogao je sve odlučiti, ali sa 14 metara tukao je preko vrata. Gadno smo zadrhtali minutu prije kraja, Igor Thiago je opalio iz okreta sa 17 metara, no lopta je prohujala pola metra pokraj Livakovićeve lijeve vratnice i Plavi su mogli radosno podignuti ruke...


PRIJENOS UŽIVO:

KRAJ UTAKMICE! MODRI NA UZVRAT U ZAGREB IDU S POBJEDOM NAD LUDOGORECOM!

90‘ - Igrat će se četiri minute sudačke nadoknade.

90‘ - Opasan udarac Igora Thiaga prohujao je tik uz vratnicu!

86‘ - Još jedna zamjena kod Dinama. Umjesto Martina Baturine ulazi Boško Šutalo.

83‘ - Stopostotnu šansu promašio je sada Menalo! Špikić ga je gurnuo u šansu, sjurio se Dinamov veznjak prema Simonu Slugi, no u završnici mu je ponestalo snage te je potpuno sam i neometan neprecizno šutirao preko grede...

80‘ - Šutira Despodov s vrha šesnaesterca, samo preko gola.

79‘ - Dvostruku promjenu radi Ante Šimundža. Ulaze Spas Delev i Igor Thiago umjesto Ricka i Sotirioua.

74‘ - Mišić je izveo ovaj slobodnjak koji je izborio Špikić, bilo je to vrlo blizu!

74‘ - I baš taj Despodov odmah dobiva žuti karton zbog prekršaja na Špikiću.

73‘ - Izlazi strijelac Bernard Tekpetey, mijenja ga opasni Kiril Despodov.

72‘ - Menalo! Pri prvome dodiru s loptom uputio je dobar udarac po golu, nažalost samo pored vratnice... Dobro se Simon Sluga ispružio na golu.

71‘ - Čačić i dalje nastoji nešto promijeniti u igri Dinama. Ušao je svježi Luka Menalo umjesto umornog Mislava Oršića koji se trudio, probijao i visoko pritiskao, odigrao je solidnu utakmicu danas...

68‘ - TRESE SE GREDA! Nakon kornera opet je u skoku opasni Sotiriou, od Lauritsenove i njegove glave odbija se lopta u okvir gola... Žestoko napadaju igrači Ludogoreca, nikako da Modri uzvrate.

67‘ - Što je sada skinuo Livaković! Sotiriou je opalio s desetak metara, a vratar Modrih skida taj čisti zicer!

Ali non-stop napada Ludogorec, pravo je čudo što Dinamo i dalje vodi...

65‘ - Zaiskrilo je u šesnaestercu Dinama. Rezime - žuti karton za Verdona zbog međusobnog naguravanja i udaranja Darija Špikića.

61‘ - Žuti karton za strijelca Tekpeteya zbog prekršaja na Baturini.

60‘ - Novu zamjenu radi Čačić. Ušao je Bruno Petković umjesto Josipa Drmića.

58‘ - Nova akcija Modrih! Oršić je inicirao napad i poslao povratnu do Ademija čiji je udarac blokiran, da bi potom Baturina ciljao suprotne rašlje - nažalost neprecizno.

56‘ - Napokon i nešto od Dinama. Ljubičić je lijepo odigrao dupli pas s Drmićem te zatim šutirao slabijom, desnom nogom - prolazi i njegov udarac pored vratnice.

55‘ - Nastavlja se opsada Ludogoreca... Rickov novi projektil prohuhao je iznad gola.

51‘ - Nezgodan sudar glavama Dominika Jankova i kapetana Arijana Ademija! Obojici se ukazuje pomoć, čini se da će sve biti u redu...

47‘ - Čupa Livaković s gol-linije! I opet nestvarno loše djeluje obrana... Čak tri udarca u istoj akciji dopustili su Modri, na kraju je Rickov udarac iz daljine pogodio vratnicu uz dobru reakciju Dominika Livakovića! Lopta se - nakon njegove obrane - od vratnice kretala po gol-liniji, uspio ju je nekako ukrotiti i spriječiti da uđe u mrežu.

46‘ - Vraćamo se u Razgrad. Trener Čačić u svlačionici je ostavio Luku Ivanušeca, ući će Dario Špikić. Kod Ludogoreca se ozlijedio vratar Sergio Padt, zamijenit će ga nekadašnji vratar Vatrenih Simon Sluga. Na klupu će i Cauly Souza, ulazi Dominik Jankov.

KRAJ PRVOGA POLUVREMENA - Dva gola u prvih devet minuta! Početak iz snova za Modre... Ipak, kako je utakmica odmicala, Dinamovi su nogometaši redali grešku za greškom. Obrana djeluje dekoncentrirano, Mišić i Ademi muče se s veznom linijom bugarske momčadi, a napad je zasad nevidljiv. Prelako igrači Ludogoreca dolaze u Livakovićev šesnaesterac, čak devet udaraca (u odnosu na Dinamova tri) uputili su domaćini prema golu, a jedan je takav zalutali metak pogodio mrežu za 2:1 u Razgradu...

45‘+1‘ - Sotiriu opet prijeti u novoj gužvi u šesnaestercu, srećom uspijevaju ga neutralizirati Dinamovi braniči. Previše panike i nesigurnosti... Ide se na predah, vrijeme je za neke taktičke promjene.

45‘ - Igrat će se jedna minuta sudačke nadoknade.

43‘ - Mišić dobiva žuti karton zbog prigovora. Tražio je aut za Dinamo (čini se, legitimno), no turski je sudac situaciju vidio drugačije.

40‘ - Oršić se u svom prepoznatljivom stilu sjurio prema suparničkom golu, ali njegov su udarac uspjeli blokirati braniči Ludogoreca.

38‘ - Prelako igrači bugarske momčadi dolaze u šesnaesterac Dinama. Ovog puta dobro reagira Robert Ljubičić koji se izvrsno snalazi na poziciji lijevoga beka koja mu nije prirodna.

Turski sudac sad već drugi put opominje Dominika Livakovića zbog zadržavanja igre. Zasad samo usmeno, bez kartona.

34‘ - Nevolje za Ludogorec. Čini se da se ozlijedio nizozemski vratar Sergio Padt i trenutno mu se ukazuje liječnička pomoć. Podsjetimo, zamjena mu je bivši vratar Vatrenih i Rijeke - Simon Sluga.

Zasad su sanirali ozljedu liječnici, vidjet ćemo kakvo će stanje biti na poluvremenu.

31‘ - Nova akcija Ludogoreca i nova nesmotrenost obrane Dinama, nasreću Tekpetey ne pogađa okvir gola.

31‘ - Udarac Piotrowskog uspijeva ukrotiti Livaković.

30‘ - Dekoncentrirano djeluje obrana Modrih... Sada se Cauly Souza prošetao po šesnaestercu i žestoko šutirao, Ristovski opet zakasnio, a projektil prolazi iznad grede.

26‘ - Drmić radi grub prekršaj na Ricku pa traje kraći prekid dok se Brazilcu ukazuje pomoć...

22‘ - GOL! Ganski veznjak Tekpetey s lijeve je strane opalio, Ristovski zakasnio u blok, a projektil prolazi kroz ‘ušicu igle‘ između prve vratnice i Dominika Livakovića...

GOL LUDOGORECA ZA 1:2 POGLEDAJTE OVDJE.

18‘ - Novi ‘fliper‘ u šesnaestercu Dinama, dobro se snašao Livaković...

15‘ - Zicer Josipa Drmića! Sjurio se po desnoj strani prema vratima Ludogoreca, smireno je pričekao i razmislio gdje će gađati - iz mrtvoga kuta ciljao je kroz noge nizozemskog vratara, a lopta završava u vanjskome dijelu mreže.

12‘ - Progledao je kroz prste turski sudac Dini Periću. Dinamov branič kao posljednji u liniji grubo ruši Piotrowskog, a Cekir samo pokazuje da se radi o prekršaju.

9‘ - GOOOL! Sjajna akcija Modrih! Baturina je pokrenuo napad, zatim pronašao Oršića na lijevoj strani, ovaj produžuje do Ljubičića koji se ubacuje iz drugog plana i prizemno ubacuje u peterac, a od vratara Padta odbija se lopta u mrežu... Dinamo vodi već 2:0!

AUTOGOL NIZOZEMSKOG VRATARA KOJI JE INICIRAO ROBERT LJUBIČIĆ POGLEDAJTE OVDJE.

6‘ - GOOOL! Oršić je poslao ‘svijeću‘ u šesnaesterac, dočekao ju je Lauritsen glavom, odbilo se to sretno do Perića koji u maniri Zinedinea Zidanea pogađa iz voleja za 1:0!

PERIĆEV GOL ZA 0:1 POGLEDAJTE OVDJE.

3‘ - I opet Sotiriou! Nakon kornera još jednom šutira ciparski nogometaš... Mišić je zakasnio u blok, nasreću udarac prolazi pored vratnice!

2‘ - Opća pomutnja nakon traljave reakcije Dinamovih braniča! Pogriješila je gotovo cijela posljednja linija Modrih, dogodio se ‘fliper‘ nakon nekoliko dekoncentriranih reakcija, a kaotičnu situaciju iskoristio je Cipranin Sotiriou i šutirao po golu, srećom - odbilo se to kroz Lauritsenove noge u korner...

19.45: Počela je utakmica na Huvepharma Areni u bugarskom Razgradu! Sretno, Modri!!!


19.35: Crticu iz Bugarske pročitajte OVDJE.

19.25: Nogometaši zagrebačkog Dinama doznali su moguće protivnike u play-offu Lige prvaka ili play-offu Europske lige na ždrijebu održanom u utorak u Nyonu.

Više o tome pročitajte OVDJE.

19.05: Večeras će u bugarskome Razgradu pravdu dijeliti 46-godišnji Cüneyt Çakır iz Istanbula. Više o turskome sucu pročitajte OVDJE.

Pomoćni suci su Kerem Ersoy i Alpaslan Dedeş, četvrti je sudac Yasar Kemal Ugurlu. Glavni VAR sudac bit će Abdulkadir Bitigen, a njegov asistent Mert Güzenge.

image

Cuneyt Cakir

PRESSINPHOTO/SHUTTERSTOCK EDITORIAL/PROFIMEDIA Pressinphoto/Shutterstock Editorial/Profimedia

18.40: U večerašnjim utakmicama trećeg pretkola UEFA Lige prvaka koristit će se VAR, što je prvi put da se ova videotehnologija implementira u necentraliziranu fazu UEFA natjecanja.

UEFA blisko surađuje s klubovima i odgovarajućim televizijskim kućama zaduženima za TV produkciju kako bi osigurala postavljanje VAR-a. Svaki pomoćni sudački tim također će biti izravno na mjestu događaja u namjenskoj videooperacijskoj sobi.

18.20: Trener Ante Čačić u dilemi između Martina Baturine i Luke Menala odlučio za novopečenu ‘desetku‘ koji iz utakmice u utakmicu pokazuje sve bolju formu. Bruno Petković i Boško Šutalo ipak će svoju priliku vrebati s klupe, a povjerenje su od prve minute dobili Rasmus Lauritsen i u samoj špici Josip Drmić.

Kod slovenskoga trenera Ante Šimundže nema iznenađenja, izvest će trenutno najjači mogući sastav Ludogoreca. Bivši vratar Rijeke i hrvatske reprezentacije Simon Sluga bit će na klupi za rezerve.

image

Martin Baturina

RONALD GORSIC Cropix

16.30: Bugarski su mediji oprezni u najavi večerašnjega dvoboja. ‘Orlovi‘, nadimak je to Ludogoreca, bilježe oscilacije u posljednjim utakmicama. U svim natjecanjima upisali su tri pobjede, jedan remi i jedan poraz. Nakon pobjede i poraza u prethodnome pretkolu, slomili su otpor irskog Shamrock Roversa. Napominju i kako je Dinamo u pet posljednjih utakmica slavio četiri puta uz jedan remi, eliminirajući pritom makedonski Shkupi.


Linker
15. travanj 2024 03:06