RONALD GORISC/CROPIX Cropic
FRCALE I ISKRE

VIDEO: Gol za pamćenje, za veliku pobjedu Dinama! Mislav Oršić volejem u 89. minuti srušio Goricu

Ubačaj Bočkaja iz kornera i maestralan potez Dinamovog dragulja konkuriraju za akciju HNL-sezone.
Piše: Davorin Olivari/Sportske novostiObjavljeno: 12. veljača 2022. 19:00

DINAMO - GORICA 2:1 (Ademi 55', Oršić 89' / Kalik 65')

Maksimir. Gledatelja 2432. Sudac: Dario Bel (Osijek). Pomoćnici: Šarić i Knez. Četvrti sudac: Kulušić. VAR: Strukan. AVAR: Jakšić. Delegat: Podnar.

DINAMO: Livaković - Theophile-Catherine, Šutalo, Franjić - Ristovski (od 69. Špikić), Ivanušec (od 90. Gojak), Ademi, Mišić (od 75. Tolić), Bočkaj - Andrić (od 46. Jurić), Oršić. Trener: Željko Kopić.

GORICA: Kotarski - Steenvoorden, Jovičić, Krizmanić - Mitrović, Suk, Pršir (od 84. Golubickas), Keita - Kalik, Lovrić (od 86. Stojanovski) - Cruz (od 69. Delfi). Trener: Krunoslav Rendulić.

Žuti kartoni: Steenvoorden (22, preoštar start), Ivanušec (39, start s leđa), Jovičić (40, preoštar start). Lovrić (70, start s leđa), Keita (90, preoštar start), Tolić (90, naguravanje), Kalik (90, naguravanje)

I opet - Mislav Oršić! Fenomenalni Dinamov napadač je u zadnjim minutama utakmice sjajnom 'volejčinom' donio pobjedu Modrima i ostavio ih na prvom mjestu, prije današnjih utakmica s šest bodova prednosti ispred Osijeka i Rijeke. Oršićev pogodak bila je 'točka na i' iznimno zanimljive utakmice, dramatičnog dvoboja. Modri su dobili Goricu neviđenom energijom, ogromnlm strašću, neviđenom voljom. Pokazali su kako će se boriti za naslov prvaka. Ova momčad ima zaista 'ono nešto', Kopićeva momčad ima karakter. Veliko srce poput Sljemena. Kad se činilo da Modri neće do pobjede bez obzira na ogromni pritisak koji su nametnuli Gorici, njihova požrtvovnost i htijenje dovelo ih je do trijumfa. Jednostavno je tako moralo biti, jer Modri su to zaslužili. Da, tako se osvajaju naslovi. Gorica je bila blizu, ali kao i mnogo puta do sada, ipak predaleko.

image
RONALD GORISC/CROPIX Cropic

Startalo je poput vatrometa za kinesku Novu godinu. Prošlo je tek tridesetak sekundi, a Dinamo je imao ',mrtvu' šansu. Obrana Gorice kao da je otišla na izlet, nigdje nije bilo nikoga oko Andrića, ovaj je povratnom loptom pronašao Ademija, ali njegov udarac, moramo naglasiti loš udarac bez problema ispres gol-linije pokupio je Krizmanić. Minutu kasnije, Ivanušec je odlično opalio s nekih dvedesetak metara, ali lopta je otišla iznad grede. Gorica se nije sakrila u 'kornjačin oklop', probali su Rendulićevi dečki i napasti, brzom tranzicijom, a iz svoje obrambene linije izlazili su igrom, dodavanjem, a ne izbijanjem lopte. Kao da su Dinamo trenirali za Sevillu... Nakon desetak minuta igre, stigla je Gorica do prve prilike. Dugu loptu prihvatio je Lovrić, nadumudrivao se s Theophileom na lijevoj strani, a onda lijevom nogom pucao iz nezgodnog kuta, promašio je Livakovićeva vrata. Prije utakmice smo naglasili da će Lovrić biti najveća opasnost za Modre, tako je i bilo. Nije naravno neko čudo, Kristijan je najbolji igrač momčadi iz Turopolja.

image
RONALD GORISC/CROPIX Cropic

Tri minute nakon što je probao ljevicom, opalio je onom svojom poznatom desnicom. Bio je to vrlo nezogdan udarac, Livaković je obranio ali imao je dosta problema s tom 'bombom'. Nakon tih početnih spektaluranih minuta, nastala je podosta dugačka kreativna stanka kod obje momčadi. Dinamo je prema očekivanjima imao posjed lopte, ali Gorica se skroz stabilizirala, bila je čvrsta, disciplinirana, tako da Modri nisu uspjevali stvoriti bilo kakvu priliku za pogodak. Svaka akcija se uglavnom razbijala na visini šesnaesterca gostiju. Probao je Bočkaj s lijeve strane s centaršutevima razbiti obranu Gorice, ali Steenvoorden, Jovičić i Krizmanić su te centaršuteve su rješavali bez većih problema. Bilo je nekih gužvi pred Kotarskim, ali bez prave Dinamove završnice. I onda, onako kao grom iz vedra neba, Gorica je imala najbolju šansu u prvom poluvremenu. Kotarski je ispucao jednu dugu loptu, stigla je do Cruza koji je prebacio na drugu stranu, tamo ju je sam prihvatio Lovrić, ali nije to bila laka lopta, odbila se od trave, a sjela mu je na ipak lošiju lijevu nogu. Dobro je ipak pucao, no Livaković je čudesno obranio. Do kraja poluvremena nije bilo nekih ozbiljnijih situacija. Modri su u tom dijelu bilo dosta sterilni, jer su se Oršić i Ivanušec često gurali prema sredini, bilo bi bolje da su probali se malo više ubacivati na bok. Tako je prostor bio sužen, na bokovima su ostajali samo Bočkaj i Ristovski, pa je dečkima iz Turopolja bilo olakšana obrana.

Modri su u drugom poluvremenu krenuli mnogo agresivnije nego što su to bili većim dijelom prve dionice. Rezultiralo je to s nekoliko zanimljivih situacija u šesnaestercu, a takva igra donijela je i pogodak. Bio je to prvi pogodak Arijana Ademija ove sezone, "okrugli", 50. pogodak Dinama u dvobojima protiv velikogoričkog kluba u povijesti Prve HNL.


I kad se očekivalo da će Modri tada slomiti gosta, Rendulićeva momčad je poravnala. U jeku pritiska Dinama, jedna neopreznost Dinamove obrane omogućila je Kaliku poravnanje.


Modri su nakon pogotka koji ih je šokirao krenuli još žešće, obrana Gorice bila je na ogromnih mukama. Petnaest minuta prije kraja, vdjeli smo jedan fantastičan udarac Ivanušeca s nekih 25 metara, lopta je putovala pod gredu, ali Kotarski fenomenalno obranio. Deset minuta prije kraja, Dinamo je imao zicer. Nakon udarca Ademija, Jurić je loptu proslijedio petom, na 'drugoj' vratnici se ubacio Franjić i promašio s - pola metra! A pet minuta prije kraja Ivanušec je također bio u 'zicer situaciji', Sam je bio na nekih desetak metara iskosa, ali je njegov udarac Kotarski uspio obraniti, a u toj akciji ozlijedio se Kristijan Lovrić i morao je napustiti igru. A onda je na scenu stupio - Mislav Oršić!


Veliki Mislav Oršić, čovjek koji izrasta u jednog od najvećih junaka modrog kluba u povijesti.


PRIJENOS UŽIVO:

KRAJ: Završilo je 2:1 za Dinamo na Maksimiru, momčad Željka Kopića došla je do nove pobjede.

90' Frcaju iskre na Maksimiru! Sada je zakrvilo na centru terena, uletjeli su i ljudi s obje klupe u teren, na kraju će sudac Bel održati razgovore s igračima... Kartoni za Tolića, Kalika i Keitu... Ukupno, tri žuta kartona.

image
RONALD GORISC/CROPIX Cropic


image
RONALD GORISC/CROPIX Cropic


image
RONALD GORISC/CROPIX Cropic

A nas čeka još 4 minute sudačke nadoknade.

89' GOOOOOOOL! Kakav pogodak, možda i gol sezone... Bočkaj je ubacio, volej Mislava Oršića, malo je to i prevarilo Kotarskog od bloka... Čudesan gol Dinamovog napadača.

88' Grčevito se brani Gorica, sijevaju prilike Dinama, sada je Ivanušec opet zaprijetio, Kotarski i obrana odbili.

86' Ozlijedio se Kristijan Lovrić! Uh, ovo ne izlgleda dobro, pruža mu se pomoć pored terena. Umjesto njega ušao je Stojanovski.

85' Ivanušec! Ali, još jednom se netko ukazao u obrani Gorice i izblokirao taj pokušaj. Lovrić je to bio, sjajan posao glavnog ofenzivca gostiju.

83' Traže Modri i dalje taj možebitno pobjedonosni pogodak, pokušavaju po oba boka, ali momci iz Velike Gorice drže stvari pod kontrolom.

80' Franjić! Kakav promašaj, velika prilika za Modre. Ademijeva oštra lopta u sredinu, Jurić je to petom proslijedio, a Franjić s dva metra promašuje čisti, prazan gol.

78' Lijep prolazak Franjića po lijevoj strani, vratar Kotarski to boksa izvan granica kaznenog prostora, a onda Theophile bezopasnim udarcem traži put lopti u mrežu.

76' Umjesto Mišića, u igri za Dinamo je Marko Tolić.

image
RONALD GORISC/CROPIX Cropic

74' Ivanušec! Kakva bomba izvana, Kotarski to majstorski skida...

73' Na Maksimiru je večeras prisutno 2.432 gledatelja. A sada puca Bočkaj iz voleja, s lijeve strane, ide to u korner. Publika viče - hoćemo pobjedu!

71' Žuti karton sada je dobio Lovrić. Start na Špikića stajat će ga nastupa u sljedećem kolu, neće ga biti protiv Slaven Belupa.

69' Po jedna promjena sa svake strane. Špikić mijenja Ristovskog kod Dinama, a Delfi je ušao za Goricu umjesto Cruza.

68' Fin prolazak Ristovskog po desnoj strani, potom i dobar ubačaj u sredinu. Bilo je tu kontakta Steenvoordena i Ademija, ali ništa naročito, ništa što bi suca Bela natjeralo na reakciju.

65' GOOOOOL! I evo ga! Gorica je izjednačila. Kalik se ubacio između redova Dinamove obrane i zabio za poravnanje. Opet smo na početku u Zagrebu. Nisu ga zaustavili Theophile i Šutalo, a Jovičiću pišemo asistenciju.

64' Solidno su se gosti branili, ali bila je primjetna razlika njihovih izlazaka na Dinamovu polovicu. Od početka nastavka bilo je toga puno manje. U prvom dijelu bili su mnogo opasniji za Livakovića.

61' Dinamo je i dalje, i to još jače u pritisku gostujućih vrata. Ne bi čudilo da do kraja dvoboja vidimo još koji pogodak.

58' Može i iz kornera! Probao je Oršić izravno iz kuta, no nije se ponovio potez Roberta Murića iz prošlog kola na Rujevici.

57' Uh, kakav potez Oršića! Vanjskom felšom, isprve odigrao je loptu na lijevo za Jurića, bit će korner za domaće.

55' GOOOOL! Vodi Dinamo, strijelac je Ademi. Nakon sjajne Bočkajeve lopte u sredinu, Ristovski prebacuje na drugu stativu gdje kapetan Modrih sjajnom reakcijom vara Kotarskog za 1:0.

54' Dobra lopta Ivanušeca na desnu stranu, tamo Theophile ubacuje u sredinu gdje pak Oršić u gužvi dotiče loptu, no ne može je preusmjeriti prema vratima Kotarskog.

52' Odnos snaga na travnjaku identičan je onome iz prvog dijela. Gorica se organizirala odostraga, Dinamo će kombinatorikom morati izmisliti "potez više" kako bi goste izbacio iz ravnoteže.

50' Suk je blokirao dodavanje Ivanušeca u kaznenom prostoru Gorice, tražili su Modri igranje rukom, nema reakcije sudačke postave. Bilo na terenu, bilo u VAR-sobi. Nakon toga, Ivanušec i puca, ali Kotarski to brani.

49' Prvi korner za Modre u nastavku, Bočkaj je ubacio s desne strane, pretvorilo se to u drugi udarac iz kuta, nije bilo opasnosti za Kotarskog.

image
RONALD GORISC/CROPIX Cropic

46' Počinje drugi dio dvoboja, Komnen Andrić je ostao u svlačionici, umjesto njega u igri je Deni Jurić.

POLUVRIJEME: Nema pogodaka na Maksimiru nakon prvih 45 minuta. Dinamo je imao posjed, imao i nekoliko zanimljivih prigoda, no nije lopta našla put iza leđa Kotarskog. Gorica je dobro zaprijetila u dva navrata, Livaković je u 39. minuti skinuo dobru priliku Lovrića.

45' Slobodan udarac bio je za Dinamo, Oršić je našao Šutala u sredini, ali stoper Modrih nije u pravoj poziciji za zaprijetiti Kotarskom. Odmah u toj akciji, Oršić istrčava u duel jedan na jedan s Kotarskim nakon sjajne duge lopte Šutala, no u primanju je to bio malo predug for Dinamovog napadača.

42' Zgodan pokušaj Lovrića iz nešto veće udaljenosti. Otprve poteže, puca pored vrata. I dalje je 0:0 na Maksimiru.

40' Jovičić je sada zbog prekršaja nad Andrićem dobio žuti karton.

39' Lovrić! Kakva obrana Livakovića. Opet je to bila kontra, opet velika prilika za povremenog hrvatskog reprezentativca. Prošao je protuudar po desnoj strani Mitrovića, stigla je lopta do Lovrića koji lijevom nogom testira budnost Livakovića.

image
RONALD GORISC/CROPIX Cropic

37' Drži Dinamo posjed lopte, kontrolira igru, sada se aktivirala i desna strana, ubačaj Ristovskog blokira Jovičić, ide to u korner.

33' Bočkaj iz slobodnog udarca s dobrih 30 metara gađa preko gola.

31' Je li se sada ozlijedio Komnen Andrić? Opasan udarac nanio mu je Pršir u jednom duelu, jako je bolno uzviknuo napadač Dinama, sada mu se ukazuje liječnička pomoć.

29' Dosta tehničkih pogrešaka Gorice, sada je Andrić na centru oteo jednu loptu Prširu. Jasno, odmah su naprijed pohitali Ivanušec i Ristovski, čiji pokušaj ubacivanja u sredinu ostaje u bloku.

26' Organizirano se, čvrsto brane gosti, sada je Bočkaj ubacio s lijeve strane nakon jedne neopreznosti Mitrovića i ukradene mu lopte. Međutim, Kotarski nije imao problema s hvatanjem lopte.

image
RONALD GORISC/CROPIX Cropic

24' Start Franjića nad Mitrovićem u pokušaju Gorice da se dokopa dobre pozicije za protuudar prema Livakoviću. Sada nema javne opomene, igra se dalje.

22' Žestok kontakt Steenvoordena i Mišića, dobio je stoper gostujućeg sastava za taj start i žuti karton.

19' Plete mrežu Dinamo oko Kotarskog, sabijeni su braniči Gorice u njegovo krilo, ali zasad uspjevaju odoljevati svim naletima Modrih.

15' Bočkaj je sada ostao na travi, bio je u kontaktu s jednim obrambenim igračem Gorice, a Ivanušec povlači novu akciju i traži Oršića koji je ostao u zaleđu.

13' Lovrić! Izveo je onaj svoj prepoznatljiv pokušaj desnicom s polulijeve pozicije, Theophile je i ovo pokušao izblokirati, ali nije uspio. Ipak, siguran na vratima je Livaković koji brani ovaj nezgodan udarac.

11' Pokušaj Bočkaja iz slobodnog udarca obranio je Kotarski, a samo tridesetak sekundi kasnije u kontru hitaju gosti. Duga lopta prema Lovriću, na njemu je ostao Theophile, a udarac je otišao pokraj gola.

7' Žustra utakmica zasad, s puno sadržaja. Nastoje Modri čim ranije povesti i usmjeriti ovaj sraz prema njima željenom kursu.

image
RONALD GORISC/CROPIX Cropic

4' Pokušala je sada zaprijetiti i Gorica. Kalik je pucao, i ovo je bilo s jedne, nazovimo je, pristojne udaljenosti, a Livaković nije imao potrebe za intervencijom.

2' Već je dvije prilike imao Dinamo u samom početku utakmice. Najprije Ademi - kapetan Dinama zamalo je zabio nakon velike nepažnje u obrani Gorice. No, Krizmanić je bio priseban i blokirao je to na gol-liniji. Sve je počelo Andrićevom "krađom" lopte, već je Kotarski bio savladan, ali Modri nisu poveli.

Nakon toga, Ivanušec je nekoliko desetaka sekundi kasnije oprobao svoj udarac iz daljine, otišlo je to preko gola.

17.05 Utakmica je počela!

>>> Stigli su sastavi za današnji dvoboj. Željko Kopić odlučio se na najjači sastav, i ovoga puta bez Brune Petkovića. U napadu će biti Andrić i Oršić, bekovske pozicije su za Ristovskog i Bočkaja. Novo Dinamovo pojačanje Mahir Emreli nije ni na klupi za pričuve.

Standings provided by SofaScore LiveScore
Linker
06. svibanj 2024 00:47