GORAN MEHKEK/Cropix
LIGA PRVAKA

VIDEO: Modri uragan pomeo Astanu, čudesni Ivanušec zabio prvi hat-trick u karijeri

Bišćanova momčad prelomila je dvoboj s tri pogotka u sedam minuta na kraju prvog dijela
Piše: Dražen Antolić, Petar Bekić, Vladimir ZrinjskiObjavljeno: 25. srpanj 2023. 22:16

Dinamo - Astana 4:0 (Petković 36., Ivanušec 41., 43., 56.)

DINAMO (4-2-3-1): Livaković - Moharrami, Ristovski, J. Šutalo, Ljubičić - Bulat (od 71. Mihajličenko), Mišić - Špikić (od 71. Menalo), Baturina (od 80. Marin), Ivanušec⚽⚽⚽ (od 90.+5. Sučić) - Petković⚽ (od 80. Emreli)

ASTANA (3-4-3): Čondrić - Maročkin, Tomašević, Amanović - Hovhanisjan, Ebong, Bejsebekov (od 60. Jovančić), Vorogovskij? (od 83. Dosmagambetov) - Tomasov, Darboe (od 83. Aimbetov), Ourega (od 68. Astanov)


GOLOVE POGLEDAJTE OVDJE. (Golove vam donosi Hrvatski Telekom)


Lijepo je tako igrati Europu! Dinamo klasom dominantan, a ozbiljan i motiviran poigrao se s Astanom kao na režiranom filmskom setu, pustio da se ponadaju pa im zabio tri komada u završnici prvog poluvremena. AEK je na vidiku, Modri samo moraju biti prosječno odgovorni te u Kazahstanu potvrditi posao odrađen na kišom okupanom Maksimiru jer 4:0 ne bi ispustili niti da gostuju kod Intera, a ne momčadi koja nas nije uvjerila da je bolja od Slavena Belupa.

image

Dinamo Astana

SOFASCORE

Detaljniju statistiku potražite ovdje.

Luka Ivanušec, koji je ostao dužnik u dvije utakmice s Hajdukom odazvao se na zov modrog puka da pokaže kakvo je i šilo i top kad se predstavi u pravom svjetlu, njegov hat-trick mogao bi totalno zaluditi Feyenoord, ali i namamiti druge potencijalne kupce. Možda se Ivanušec upravo prodao...

image
ZELJKO PUHOVSKI Cropix

Bruno Petković zaradio je ovacije zbog vodećeg pogotka kojim je probio gostujuću bravu uz pomoć Darija Špikića od kojeg se lopta na putu odbila. Dotad već rasklimanu, ali ne još i otvorenu. Petkoviću su Dinamovi navijači zaboravili promašeni kazneni udarac u petak... Bila je to večer pljeska i pjesme.

Dinamo je gazio Astanu kao da nikad nije vidjela Europu što je čak malo začudno jer radi se o iskusnoj ekipi, no kvaliteta je ovaj put rekla svoje. Vezni red i napad sve su obavili, obrana i golman Livaković nisu imali posla za zaraditi punu dnevnicu, ali su zato pridonosili, osim dakako golman, ofenzivnim djelovanjima.

image
ZELJKO PUHOVSKI Cropix

Dinamo je dobio loptu i posjed u ruke od starta jer Astana se odmah postavila defenzivno, nije izašla visoko i čekala je da zaprijeti iz kontre.

Iako su se stalno vrzmali oko kaznenog prostora gostiju, dugo su domaćini tražili put do Čondrića. Astana se uporno branila, u 14. minuti Baturina je krenuo u solo prodor, ali zaustavljen je na zadnjoj prepreci.

image
GORAN MEHKEK Cropix

Do 20. minute čekali smo Dinamov udarac, ispalio ga je Ristovski iz daljine, Čondrić nije imao težak posao. No, to je bila samo najava... Bruno Petković kreirao je izvrsnu solo akciju, namjestio se na šut s ruba kaznenog prostora, ali nije uspio svladati čuvara mreže. Stefan Ristovski pogodio je gredu nakon kornera u 26. minuti. Potom je okušao udarac Ivanušec, Modri su dodali gas, Petković je tražio jedanaesterac koji ipak nije bio. Nadovezali su se još jedan udarac Ristovskog, pa Mišića, Špikića... da bi u 35. minuti šutom s ruba šesnaesterca Petkovića i s odbijancem od Špikića bio probijen Čondrić. Luka Ivanušec potom je priredio show i do kraja prvog dijela s dva gola povisio prednost na 3:0. Prvi je bio odličan prodor i šut, drugi pogreška Čondrića...

image
GORAN MEHKEK Cropix

Grigorij Babajan je kiptio od bijesa, u drugi dio potjerao je svoju momčad u napad s idejom da barem odškrinu vrata nade prije uzvrata, no i dalje je Dinamo bio opasniji, Ivanušec je u prvoj akciji u nastavku mogao dati i treći gol. Ostao je ipak blokiran. Špikić je izvrsno prevario suparnika i dao loptu Bulatu koji je izborio samo korner, ali nakon njega Luka Ivanušec je sjajnim šutom s 22-23 metra zabio hat-trick u rašlje. Golčina.

image
GORAN MEHKEK Cropix

Visoka rezultatska prednost dala je Dinamu mir i sigurnost, navijači su zapjevali "Ajme meni nije mi dobro, zabit ćemo pet komada", a Astana nije imala pravi odgovor. U odnosu na lanjsko mučenje s makedonskim Škupijem Modri su počastili pristaše s poslasticom. Mogli su što su htjeli, a nakon četvrtog pogotka ipak nisu previše željeli jer bičevanje "mrtvog magarca" nije im ni trebalo. Martin Baturina promašio je čistu šansu, sam je utrčao u kazneni prostor i pucao kraj vrata.

image
GORAN MEHKEK Cropix

Trener Igor Bišćan predstavio je domaćoj publici i novog plavog aduta Ukrajinca Bogdana Mihajličenka koji je kročio na teren u 71. minuti popraćen jakom podrškom s tribina. Kod Astane je Jovančić imao jedan pokušaj nakon kornera, da bi u finišu u dva-tri navrata nešto činili, ali bez preciznosti i točnosti.

Modri nisu uslišali glas javnosti i zabili peti, ali ovaj put to im nitko neće zamjeriti. Napravili su sve što je trebalo za drugo pretkolo. Pravi melem za igrače i struku nakon poraza s kojim su ušli u HNL. Opet, nemaju pravo na preveliko slavlje, kamoli samozadovoljstvo. Prave utakmice tek dolaze...

image
GORAN MEHKEK Cropix

Za kraj još jedan brzi pogled prema ostalim utakmicama. Panathinaikos je sa 3:1 u gostima svladao Dnjipro-1, ranije je HJK sa 1:0 pobijedio Molde, a Žalgiris i Galatasaray odigrali su 2:2.

U tijeku su utakmice Servettea i Genka (0:1), Zrinjskog i Slovana (0:0) te Breidablika i Københavna (2:2).

"Prvi puta u karijeri uzimam loptu s utakmice", govori Ivanušec sa širokim osmijehom u prvoj izjavi nakon utakmice. Lijep suvenir za modrog junaka, nema što!

Ovako izgleda završna statistika.

image
SOFASCORE

Najzadovoljniji čovjek večeras. Uz Ivanušeca, naravno.

image
GORAN MEHKEK Cropix

?Još malo vaših komentara:

"Ovu Astanu bi i Rudeš razvalio." (Ivica Kratohvil)

"Uvjerljiva pobjeda koja puno znači! Savršeno je poslužila za brz oporavak od kiksa u derbiju, 'bildanje' samopouzdanja, uigravanje linija, novopridošlim igračima pokazatelj je što se očekuje, kako se igra za Modre. A i Ivanušec je večeras stavio pečat i potpis za transfer - kako se čini, Feyenoord." (Mario Berend)

"Maestro Luka. Neka ga ismijavaju, drago mi je kako im vraća." (Dani Bors)

"Budemo li ovako igrali, i AEK-u ćemo pokazati izlazna vrata." (Tanja Tušek)

Evo i prosječnih ocjena igrača prema Sofascoreu.

image

Sofascore ocjene

KRAJ UTAKMICE! ČESTITKE MODRIMA!!!

Apsolutna dominacija Dinama završila je velikom i uvjerljivom pobjedom 4:0. Briljirao je Luka Ivanušec koji je, osim prvim hat-trickom u karijeri, plijenio i dojmom kojim je očarao maksimirsku publiku. Uzvrat je za tjedan dana u srijedu u Astani.

90.+5. ⇔ Ovacije maksimirskih tribina za trostrukog strijelca Luku Ivanušeca! Posljednje sekunde umjesto njega će odigrati Petar Sučić.

90.+2. Prohujao je projektil Makedonca Alekse Amanovića pored suprotne vratnice, dobro se ispružio dosad nezaposleni Livaković na golu.

Luka Ivanušec večeras može zaspati s loptom u naručju.

90. ? Igrat će se četiri minute sudačke nadoknade.

90. Evo i drugog kornera za Astanu, Maročkin je glavom gađao pored gola.

89. Tomasova su milimetri dijelili od pogotka nakon jednog kornera, srećom 'prekratak' je na drugoj vratnici bio hrvatski nogometaš.

Bišćanovu momčad nakon ove utakmice čekaju tri dana odmora, prije gostovanja kod Istre 1961 u Puli u subotu u 21.00.

Uzvrat u Astani igra se sljedeće srijede, a zbog vremenske razlike od četiri sata termin će biti pomalo neuobičajen: 16 sati.

Da je znao kako će izgledati večer, Dominik Livaković mogao je od Bišćana zatražiti slobodan dan...

image
ŽELJKO PUHOVSKI/Cropix

83. ⇔ Izlaze Vorogovskij i Darboe, mijenjaju ih Timur Dosmagambetov i Abat Aimbetov.

Sasvim lijep pogled na semafor.

image
ŽELJKO PUHOVSKI/CROPIX

81. Ivanušecov šut odlazi preko gola.

80. ⇔ Nova dvostruka izmjena u momčadi Dinama.

Mahir Emreli umjesto Petkovića i Antonio Marin umjesto Baturine.

78. Ljubičić! Odličan njegov udarac čupa Čondrić ispod grede.

U Mostaru je i dalje 0:0, uz napomenu da je Zrinjski u prvih pola sata bio apsolutno dominantan protiv Slovana.

Ostale utakmice u tijeku:

► Dnjipro-1 - Panathinaikos 0:2

► Servette - Genk 0:1

► Breiðablik - København 0:1

74. Zicer Martina Baturine! Našao se u situaciji 'jedan na jedan' s Čondrićem i gađao tek koji milimetar pored gola... Šteta, bila bi to nagrada i za njegovo sjajno večerašnje izdanje.

Raspjevali su se ponovno Bad Blue Boysi, koji uživaju u predstavi svojih ljubimaca.

image
GORAN MEHKEK Cropix

71. ⇔ Evo i reakcije Igora Bišćana.

Luka Menalo umjesto Špikića i debitant Bogdan Mihajličenko umjesto Bulata.

70. Jovančić pokušava atraktivno iz poluvoleja, odlazi njegov pokušaj preko gola.

68. ⇔ Nova promjena kod Astane. Elkhan Astanov umjesto Ourege.

"Budemo li u Europi igrali kao večeras, neće biti problema", rekao je Bišćan u subotu, nakon poraza od Hajduka.

Trener Dinama očito je dobro znao za što je sposobna njegova momčad.

image
GORAN MEHKEK Cropix

66. ? Vorogovskij zbog prekršaja dobiva opomenu.

Stigao je službeni podatak o broju gledatelja. Dominantu izvedbu protiv Astane gleda 7123 ljudi.

64. I opet prijete Modri. Raspoloženi Ivanušec gura Bulata u prostor kojega ipak uspijeva sustići protivnički branič.

60. ⇔ Prvu izmjenu radi kazahstanski trener Grigorij Babajan.

Ulazi Dušan Jovančić umjesto Bejsebekova.

Trenutačna ocjena za Ivanušeca prema Sofascoreu: 9.6.

image
GORAN MEHKEK/CROPIX

Prvi hat-trick u karijeri Luke Ivanušeca! Gledaju li ovo i u Feyenoordu i ostalim klubovima na čijem je radaru 24-godišnji majstor iz Ljubešćice?

56. ⚽ GOOOL!

Hat-trick Luke Ivanušeca! I to na kakav način... Nakon kornera odbila se lopta do Dinamova veznjaka koji silovitim udarcem pogađa same rašlje! Kapa do poda...

Prethodno je Špikić prekrasnim potezom gurnuo Bulata u šansu koji je izborio novi korner. Sjajna predstava dinamovaca večeras!

54. Astana je spojila nekoliko opasnijih situacija u nastavku. Nisu to bile ozbiljnije prijetnje, međutim jasno je da su gosti zaigrali agresivnije.

50. Nova prilika za Dinamo. Špikić je fantastičnom loptom gurnuo Ivanušeca u šansu koji radi potez previše pa ga pravovremeno blokira branič Astane.

Rutiner Bruno.

image
GORAN MEHKEK/Cropix

Notirajmo da je Tin Jedvaj debitirao za Panathinaikos, ušavši u 24. minuti okršaja s Dnjiprom umjesto ozlijeđenog Schenkevelda. Grčki klub u Košicama i dalje vodi 1:0.

Genk vodi protiv Servettea (1:0), a upravo je počeo i okršaj u Mostaru, Zrinjski protiv Slovana iz Bratislave.

48. Evo i Astane. Probio je Tomasov desni bok i opalio iz teške pozicije, prošao je taj udarac pored gola. Prvi je ovo udarac prema Livakovićevu golu na današnjem susretu.

46. ? Vraćamo se na Maksimir. Nema promjena u sastavima.

Paralelno s golovima, na Maksimiru je počela padati kiša, ali navijači su se, kako vidimo, pripremili.

image
ŽELJKO PUHOVSKI/Cropix

? Evo i vaših komentara nakon prvog dijela:

"Dinamo je svoj dio očekivano riješio već nakon jedne četvrtine obračuna. Sad neka ponove posao i ostali, Hajduk, Osijek, Rijeka!" (Mario Berend)

"Bravo za Dinamo, ali ovi se ne mogu sastati s loptom." (Nikola Simonović)

"Eh, da ste tako precizni bili protiv Hajduka. Udarci 11/8, a tek je prošlo poluvrijeme." (Kristijan Bijelić)

"Tomasov, vrime je." (Ivana Filakovac)

Dvostruki strijelac i uz Petkovića definitivno najraspoloženiji igrač Modrih u prvih 45 minuta - Luka Ivanušec.

image
SOFASCORE

Detaljniju statistiku potražite ovdje.

? Komentar Dražena Antolića:

"Dinamo je demonstrirao dominantnu klasu, Astana je u prvom dijelu pokazala manje nego što bi pokazao Rudeš.

Luka Ivanušec odazvao se na zov Dinamovih navijača i s dva gola torpedirao prvaka Kazahstana, Bruno Petković opet je bio jak, modri puk oprostio mu je promašeni kazneni udarac s Hajdukom. AEK je na horizontu, no treba ovo okončati barem s ovim rezultatom za miran put."

Statistika prvog poluvremena. Puno nula u rubrikama Astane, ako smijemo primijetiti.

image
SOFASCORE

Više statistike potražite ovdje.

Gosti još uvijek pokušavaju shvatiti što ih je snašlo. Od 'pozitivne' nule do 0:3 u samo osam minuta.

image
GORAN MEHKEK Cropix

KRAJ PRVOGA POLUVREMENA

Moćno su izgledali Modri od samoga starta, dominirali su u svim segmentima, ali sjajni je Čondrić spašavao goste izvanserijskim obranama. Ipak, moralo se negdje otvoriti. Petković je načeo Astanu novom minijaturom, da bi dvije majstorije izveo Luka Ivanušec za konačnih 3:0 u prvome dijelu. Gosti su nam ostali 'dužni', neka samo tako i ostane.

45. ? Igrat će se jedna minuta sudačke nadoknade.

Dugo nismo vidjeli ovako siloviti Dinamo kao u zadnjih desetak minuta.

Astana na poluvrijeme odlazi u teškom nokautu.

image
GORAN MEHKEK/Cropix

43. ⚽ GOOOL!

3:0, još jedan gol Luke Ivanušeca!

Moharrami prolazi desnom stranom i filigranski precizno pogađa Luku koji iz blizine glavom matira nemoćnog Čondrića za tri pogotka prednosti Dinama nad Astanom!

Kakav blickrig Modrih na Maksimiru! Taman kad smo napisali da pogodak visi u zraku, dva najbolja igrača Modrih odlučila su uzeti stvar u svoje ruke. Još nije ni poluvrijeme, a Bišćanova momčad ima golemu prednost.

41. ⚽ GOOOL!

Ivanušec povećava na 2:0!

Otvorilo se napokon! Pravi je slalom izveo Luka Ivanušec pa opalio između trojice čuvara i pogodio za povećanje vodstva. Luka, majstoreee!

36. ⚽ GOOOL!

Dinamo vodi 1:0, strijelac je Petković.

Nova majstorija Brune Petkovića! Primio je Bulatovu loptu na vrhu šesnaesterca pa iz okreta, ljevicom, pored uspavanih kazahstanskih braniča neobranjivo pogodio same rašlje za 1:0 Dinama na Maksimiru! Čini se da je Bruno pogodio Špikića te da je lopta promijenila smjer, no nema veze... Prvi je ovo pogodak Modrih u novoj europskoj odiseji!

34. Ljubičić nakon kornera gađa glavom malo pored vratnice... Neće pa neće!

33. Pogodak visi u zraku. Opet gađa Ristovski iz daljine, Čondrić sjajno brani, ali odbija samo do Petkovića kojega u zadnji tren blokira gostujuća obrana. Bit će korner.

Josip Čondrić skupio je već tri obrane i zasad je najbolji igrač Astane. Modri su stisnuli goste u obruč, nedostaje još samo završni dodir.

31. Na streljani je Čondrić, sada je Ivanušec silovito opalio, a hrvatski vratar na golu Astane jedva iščupao iz lijevog kuta.

30. Petković pada u šesnaestercu u duelu s braničima Astane, sudac Cuadra samo pokazuje da se igra nastavlja.

Ne treba mu puno prostora da se nađe u gol-šansi. Dodir-dva s loptom i već je panika u šesnaestercu Astane. Hoće li Petković večeras biti igrač odluke?

image
GORAN MEHKEK/Cropix

Dinamo zasad ima četiri udarca prema golu, od toga dva u okvir. Gosti nijedan.

26. ⚠ Trese se greda! Ristovski je nakon kornera izvrsno gađao glavom i pogodio okvir gola, vratar Čondrić samo je pogledom ispratio ovaj pokušaj...

24. Sjajna prilika Dinama! Petković je izvrtio dvojicu čuvara, okrenuo se i maestralno šutirao s vrha šesnaesterca, a Čondrić spektakularno obranio vršcima prstiju.

Baturina se trudi, trči, traži rješenja, no gosti zasad imaju spreman odgovor na sve Dinamove pokušaje stvaranja konkretne prilike.

image
GORAN MEHKEK/Cropix

20. Evo i prve šanse. Ristovski je opalio iz daljine, a vratar Astane Josip Čondrić spremno intervenirao.

18. Šutalo možda i pod prekršajem gubi loptu, Tomasov i Darboe imali su priliku sjuriti se prema Livakoviću, srećom priseban je bio Ristovski.

Pao je gol u Košicama, gdje je Dnjipro-1 dočekao Panathinaikos. Gosti vode 1:0, strijelac je Slovenac Šporar.

14. I dalje traje inicijativa Modrih. Ljubičićeve i Špikićeve ubačaje zasad uspješno čisti gostujuća obrana.

Događaja na terenu zasad ima malo ili nimalo, ali Boysi to nadoknađuju gromoglasnim navijanjem.

image
GORAN MEHKEK Cropix

11. Sijevnula je kontra koju je povukao Ivanušec, ipak neutralizirali su to Kazahstanci.

Jedanaestorica s kojom je Bišćan krenuo po prvu europsku pobjedu:

image
GORAN MEHKEK/Cropix

6. Dinamovci su nametnuli svoju igru na samome startu, no većih prilika nema. Iako ponešto malobrojni, navijači zvučnom kulisom uspijevaju stvoriti ambijent dostojan Lige prvaka.

Večernji čvenk: Božica i Mirko Barišić.

image
GORAN MEHKEK/Cropix

U ovom trenutku igra se još jedna utakmica drugog pretkola, između Dnjipra i Panathinaikosa. Ranije je HJK kod kuće sa 1:0 svladao Molde, a Žalgiris je remizirao s Galatasarayem (2:2).

U 20.30 počinje okršaj Servettea i Genka, u 21.00 sučelit će se Zrinjski i Slovan Bratislava, a zadnju utakmicu dana od 21.15 igraju Breidablik i København.

1. ?

Počela je utakmica na Maksimiru! Sretno, Modri!!!

19.59 Na tribinama je i novi igrač modrog sastava Takuro Kaneko, koji još nije riješio sve administrativne prepreke pa nema pravo nastupa.

image
GORAN MEHKEK/Cropix

19.55 U subotu se za derbi nebo smilovalo, ali sudeći po prognozi "Norvežana", večeras bi u Zagrebu moglo biti kiše.

Prema DHMZ-u, do kraja dana bit će promjenjivo i nestabilno, mjestimice uz pljuskove i grmljavinu. Na širem području grada vrlo je vjerojatno i nevrijeme, prolazno praćeno jakim i olujnim vjetrom.

19.50 Za koju minutu igrači će izaći na travnjak.

19.48 Navijači zauzimaju mjesta na tribinama. Sudeći prema najavama, posjet će večeras vjerojatno biti lošiji nego na derbijima s Hajdukom.

image
GORAN MEHKEK Cropix

19.41 Uoči početka utakmice doznali smo da bi Dinamo do kraja tjedna mogao zaključiti jedan od najvećih transfera u povijesti HNL-a. Više o tome što se događa u pregovorima s Lokomotivom oko Lukasa Kačavende i Luke Stojkovića pročitajte ovdje.

19.38 Igrači su upravo odradili zagrijavanje.

image
GORAN MEHKEK/Cropix

19.33 Prije pet godina Modri su također igrali s prvakom Kazahstana. U gostima su pobijedili s 2:0, a u Maksimiru s 1:0. U momčadi je tada bio i Petar Stojanović, evo što nam je ispričao uoči novog okršaja s Astanom.

image

Oršić u akciji protiv Astane 2018. Za Kazahstance je tada igrao i kasniji član Osijeka László Kleinheisler

Ronald Goršić/Cropix

19.30 Pola sata ostalo je do početka okršaja Dinama i Astane. Televizijski prijenos možete pratiti na Max Sport 1, a ovdje ćemo iz minute u minutu pratiti i komentirati sva zbivanja na Maksimiru.

19.15 Kao i protiv Hajduka, Dino Perić ponovno je na klupi. U pitanju je vjerojatno i dalje ozljeda aduktora, koja ga muči od prošlog tjedna.

image
Ronald Goršić/Cropix

19.08 Naši su reporteri već na Maksimiru, gdje su prije ulaska na stadion razgovarali s navijačima u fan zoni.

- Ma ne bi trebalo biti nervoze - rekao nam je Petar Jadro iz Lučkog.

- Ne treba podcijeniti protivnika, vidjeli smo kako je Osijek prošle godine 'nadrljao' od Kazahstanaca, ali vjerujem da će se dečki osvijestiti nakon poraza od Hajduka i osigurati prolaz dalje. Moja prognoza? Prolazimo dalje ukupnim rezultatom 4:1.

Igor Bišćan nije napravio nijednu promjenu u odnosu na subotnju utakmicu s Hajdukom. Moharrami je ponovno na desnom beku, lijevo je Ljubičić, a stoperi su Ristovski i Josip Šutalo.

Dinamo će na Maksimiru tako istrčati u sastavu: Livaković - Moharrami, Ristovski, J. Šutalo, Ljubičić - Bulat, Mišić - Špikić, Baturina, Ivanušec - Petković.

Dobra večer!

Nakon 266 dana posta, čekanju je stigao kraj. Dinamo se vraća u Europu i večeras će na Maksimiru započeti novu odiseju u Ligi prvaka.

Hrvatski prvak se u elitno klupsko natjecanje uključuje u drugom pretkolu protiv kazahstanske Astane. Pobjednik tog dvomeča (uzvrat se igra sljedeće srijede u 16 sati) imat će u trećem pretkolu težak posao, jer ga ždrijeb vodi na AEK.

No o tom potom, igrači Igora Bišćana prvo žele apsolvirati Astanu i isprati gorak okus nakon subotnjeg poraza od Hajduka.

Linker
08. svibanj 2024 02:41