RONALD GORSIC Cropix
POBJEDA JE IMPERATIV

Gubitnici apsolutno nikome nisu zanimljivi, pa čak niti sami sebi. Gorica to dobro zna iz prošle sezone

Neki će kazati kako rezultat nije toliko bitan kad se ne može ispasti, ali to je pogrešna i promašena teza
Piše: Toni RoićObjavljeno: 24. veljača 2024. 15:39

Nakon šest uzastopnih poraza Gorice i samo jednog osvojenog boda u prošlih osam kola, crni oblaci nadvili su se nad nogometnim Turopoljem. Propituje se sve i svašta, od trenera Dinka Jeličića, načina rada i treninga, kvalitete igrača, do njihovog odnosa prema klubu. Uvijek je tako kad se gubi, a pogotovo je teško objasniti kako se momčad, koja je u 18 utakmica prvog dijela sezone osvojila i više nego respektabilnih 27 bodova, sada ne može sastati niti s bodom, dok golove prima kao na tekućoj traci.

Samo u pet poraza u kalendarskoj 2024. vratar Ivan Banić je morao čak 12 puta vaditi loptu iz mreže, a kad se tome pridoda još šest iz izgubljenih dvoboja s Hajdukom i Varaždinom, to je već 18. Prije toga primljeno ih je dvostruko manje (devet) u 15 odigranih utakmica, a posljednju pobjedu Gorica je zabilježila 26. studenoga 2023. protiv posljednjeplasiranog Rudeša, što će reći prije tri mjeseca.

Crni rekord

Toliko toga lošeg nakupilo se u tom razdoblju, sustignut je negativni rekord ligaških poraza s početka 2022. godine, a trener Jeličić vjerojatno ne zna ni od čega bi krenuo u popravljanje stvari, koliko toga ima za popraviti. Ovoga tjedna Gorica opet igra posljednju utakmicu u kolu, u nedjelju protiv Slavena Belupa od 17.30, a Jeličić je odlučio najprije igračima dati dva slobodna dana u ponedjeljak i utorak, da bi od srijede krenuo u pripremu susreta s Koprivničancima. Situacija s ozlijeđenima je nepromijenjena, na raspolaganju mu nisu Ndockyt, Majstorović i Vujnović, a sad više nema ni Momčila Raspopovića (29), koji se zaputio u češku Karvinu.

Crnogorski branič i negdašnji reprezentativac te države prošle je sezone bio jedan od ključnih igrača u uspješnoj borbi Gorice za ostanak u HNL-u, dok ga sad isti zadatak čeka u Karvini, koja je trenutačno na 15. mjestu od 16 čeških prvoligaša i tražila je iskusne igrače, koji joj mogu pomoći za ostvarenje cilja.

Raspopoviću je ugovor s Goricom istjecao u lipnju ove godine i u turopoljskom klubu nisu mu željeli raditi prepreke, kada je dobio ponudu iz Češke. Ostat će mu iz ove sezone zapisano 19 nastupa za Turopoljce s jednom ostvarenom asistencijom, a njegovo mjesto desnog beka pokrivat će Alexander Munksgaard, dok bi u nastavku prvenstva šansu i minutažu mogao dobiti i 18-godišnji Đuro Giulio Đekić, negdašnji član mlađih kategorija Dinama i aktualni mladi reprezentativac Srbije.

Ključno pitanje

U dvoboju protiv Osijeka pokušao je Jeličić instaliranjem u početnu postavu nekolicine mlađih igrača (Rukavina, Kapulica, Ilečić, kasnije ušao i Fall), ali malo je s tim dobio. Nisu oni još na razini tako jakih utakmica, ali opet nitko nije postao igrač dok je bio na klupi. Do kraja sezone i dalje će oni dobivati priliku i vjerojatno sve veću minutažu, ali ostat će u zraku ono ključno pitanje o njihovoj kvaliteti, odnosno, može li se s njima Gorica vratiti pobjedama?

Neki će lakonski kazati kako rezultat nije toliko bitan u situaciji kad se ne može ispasti, ali to je pogrešna i potpuno promašena teza jer rezultat je uvijek najbitniji i ključni je generator svega pozitivnog za bilo koji klub. Gubitnici u sportu nikome nisu zanimljivi, ni navijačima, ni sponzorima, ni potencijalnim kupcima iz drugih klubova, čak ni sami sebi, a kad se redaju porazi na površinu isplivaju samo negativnosti. Gorica to dobro zna iz prošlosezonske bitke za ostanak kad je morala uložiti neviđeni trud da bi se spasila, angažirati iskusne igrače, a pritom nije mogla razviti svoje i mlađe. Već tri prijelazna roka turopoljski klub nikoga nije prodao, niti išta zaradio i to je direktna posljedica rezultatskog pada, koji je počeo baš s tih šest poraza u nizu iz veljače 2022.

Najbolji lijek

Povijest je učiteljica života i teško onima koji je ne znaju, pa zato Turopoljci moraju učiniti baš sve da već od nedjelje stvari preokrenu. Pobjeda je najbolji lijek za sve rane, donijela bi mir i mogućnost da se na četvrtfinale Kupa protiv Dinama sljedeće srijede u Maksimiru krene u daleko boljem raspoloženju od dosadašnjeg. Kratak je put od sjaja do očaja, ali nije bitno koliko puta padneš, nego da se opet i iznova digneš...

Slaven od Gorice nije izgubio već osam utakmica zaredom

Za razliku od nedjeljnog domaćina, Koprivničani su u značajno boljem raspoloženju jer su u četiri utakmice nastavka prvenstva osvojili sedam bodova, došli do brojke 27 i time sustigli Goricu na šestom mjestu. Dvije ovosezonske utakmice ovih rivala završile su bez pobjednika. U Velikoj Gorici bilo je 2:2, ali tada su treneri bili Mensur Mujdža i Ricardo Moniz, dok su se Dinko Jeličić i Roy Ferenčina prvi put ogledali u Koprivnici u 15. kolu, a završilo je s početnih 0:0.

Klubu iz Podravine godi i tradicija koja kaže da već osam prvenstvenih utakmica ne zna za poraz od Turopoljaca, točnije ima tri pobjede i pet uzastopnih remija s kojima će se ući u nedjeljni okršaj. Zadnji put Gorica je pobijedila Slaven u studenom 2021. kao gost, a oba pogotka postigao je Anthony Kalik, dok je strijelac za domaće bio Marin Laušić.

Ferenčina sutra neće moći računati na kosovskog braniča Bujara Pilanu, koji je akumulirao tri žuta kartona, ali mu se nakon odrađene suspenzije vraća lijevi bek Daniel Štefulj. (tr)

Standings provided by SofaScore LiveScore
Linker
22. srpanj 2024 13:41