Marko Livaja

 ZELJKO PUHOVSKI Cropix
BIJELI KAPETAN

Detalj s Livajom na kraju utakmice najbolje pokazuje koliko ‘izgara‘. Povezala se dva ‘prirodna mangupa‘

Dojmljiv nastup splitske desetke i bezrezervni kompliment velikog Ivana Rakitića
Piše: Frane MaršićObjavljeno: 14. rujan 2024. 18:33

Nakon što je opet donio tri boda svojoj momčadi, ovoga puta u najvećem derbiju HNL-a, Marko Livaja u prvi je plan pogurnuo stopera Dominika Prpića, kazavši kako je “mali Prpić odigrao vrhunsku utakmicu, a ostali mladi igrači trebaju se ugledati na njega i iskoristiti svoju priliku.” I jest, Prpić je izgledao odlično, na kraju krajeva upisao i asistenciju upravo Marku Livaji, koji ove sezone igra baš kapetanski. Za zabiti gol dovoljna mu je samo jedna prava lopta, koju je u 70. minuti poslao mladi stoper, a Hajdukova desetka je poluvolejom svladala Ivana Nevistića.

Momčadska partija

Drugu je situaciju Livaja iskreirao sam sebi još u prvom dijelu. Riješio se tada Mmaeea i s 15-ak metara tukao malo preko gola...

- Velika je ovo pobjeda u derbiju za cijelu momčad. Svi su odigrali defenzivno fenomenalnu utakmicu, čekali smo kontru ili polukontru, znali smo da ćemo doći u priliku. Momčadski smo odigrali pravu utakmicu. Pobjeda je bitna, ali ovo ne znači ništa, prvenstvo je tek počelo, znamo svi što se dogodilo prošle sezone. Ova utakmica nam mora biti pokazatelj za dalje - govorio je nakon utakmice Livaja, koji ovoga puta nije dobio baš sve duele, ali svaki puta kad je imao loptu u svojoj kontroli napravio je nered u plavoj obrani.

image

Marko Livaja

ZELJKO PUHOVSKI Cropix

Koliko “izgara” za ovu momčad govori i trenutak iz posljednjih deset minuta susreta kad je pokušao spasiti jednu već izgubljenu loptu klizećim startom u punom sprintu, a pritom je doživio i blagu ozljedu, koju je Gattuso nakon susreta okarakterizirao samo kao grč.

Zabio je, dakle, Livaja novi zgoditak, čime je dodatno “podebljao” impresivan podatak da ima prste u svim golovima Bijelih u aktualnom prvenstvu. Naime, osam puta je Hajduk tresao protivničke mreže, Livaja je zabio 5 puta i namjestio 3 zgoditka. U ovom trenutku je najbolji igrač lige i igra nogomet života.

- Znamo koliko nam znači Livaja, rekli smo mu “ti samo budi gore, mi ćemo se trošiti za tebe”. Najbolji je hrvatski napadač i jako smo ponosni da je tu s nama, čast mi je igrati s njim. Ovo su jako bitna tri boda, ali tri boda treba osvojiti i sljedeći tjedan - kazao je Ivan Rakitić nakon maksimirskog sraza.

Glas razuma

Mnogi će reći da je za ovakvog Livaju zaslužan i Gennaro Gattuso. Svake je sekunde vidljiva njihova konekcija, reklo bi se narodski da su se povezala dva “prirodna mangupa”. Sljedeća stvar koja je upala u oko jest i promjena ponašanja Hajdukova kapetana na terenu. Mladi Livaja bi prvi uletio u svaku gužvu, a u Maksimiru je bio glas razuma i smirivao i svoje suigrače, ali i suparnike.

image

Marko Livaja

DAMIR KRAJAC Cropix

Znakovita je i njegova izjava nakon utakmice u kojoj kaže kako se nada da će trener ostati s igračima, što znači da je Gattuso osvojio svlačionicu. Definitivno je ovo onaj stari Livaja, dapače, i bolji nego ikad prije...

Standings provided by SofaScore LiveScore
Linker
14. rujan 2024 18:33