Gennar Gattuso

 ZELJKO HAJDINJAK Cropix
IMA PRAVO ‘PUHATI NA HLADNO‘

Gattuso kao da je sjedio u klupi s trenerskim velikanom. Ogromne nedostatke pretvorio je u najjače adute

Kroz tri ključne pouke Talijan može graditi pobjedničku strategiju
Piše: Jurica RadićObjavljeno: 24. listopad 2024. 23:46

Treća je u nizu, treća se pobjeda sanja, ali nijedna nije i neće biti jednostavna.

- U ovoj ligi za Hajduk nema laganih utakmica - toliko puta je naglasio Gennaro Gattuso.

Isto vrijedi i za subotu kontra Lokomotive. Ima Gattuso pravo “puhati i na hladno”. Iz dva razloga. Prvi je njegov oprezni karakter, jer kada u životu prođeš puno utakmica naučiš da ne postoji pobjeda koja dolazi sama od sebe bez obzira kakav je protivnik. Drugi razlog leži u povijesnim činjenicama. Ne onim koje datiraju iz sredine prošlog stoljeća, već je riječ o recentnim iskustvima prethodnika.

Padali na ispitima

Leko i Karoglan su prošli pravu kalvariju s Lokomotivom. Baš kako samo ime suparnika govori, Zagrepčani su bili pokretač, prava lokomotiva Hajdukovog surovog buđenja iz šampionskog sna. Navijači su stvarali kalkulacije, Lokose su u tim kombinacijama redovno pisali pod “plus tri”, ali dvaput su Bijeli zapeli s protivnikom koji se neopravdano smatrao laganim. Po imenima gotovo bezopasnim u odnosu na Hajduk, ali na terenu se klasa dokazuje. U dva navrata kroz posljednjih godinu i pol dana hajdukovci su protiv Lokomotive padali na velikim ispitima koji su sezone usmjeravali u već viđeni scenarij statusa doprvaka.

image

Gennar Gattuso

DUJE KLARIC Cropix

U ožujku 2023. Hajduk je osokoljen pobjedom u Osijeku dočekao Lokomotivu na Poljudu. Gladan pobjede, željan uspjeha u namjeri da živom sačuva makar teoretske šampionske ambicije. Dva i pol mjeseca prije kraja sezone Dinamo je imao golemih 11 bodova prednosti, ali navijači su živjeli u nadi. Sve do prve nedjelje ožujka kada je na Poljud stigla Lokomotiva koja je već nakon pola sata imala velikih 2:0 i uz to poništen pogodak. Hajduk se vratio u “egal”, ali onda je na scenu stupio brzonogi Ibrahim Aliyu, 20-godišnji Nigerijac koji je s dva pogotka utakmicu odveo svom neočekivanom kraju (3:4). Zakopao je time i sve šampionske ambicije Hajduka. Za Bijele je prvenstvo u tom trenutku već dobilo konačni izgled, stoga se i trener Leko poslije dvoboja osvrnuo isključivo na unutarnje probleme.

- Imamo mekanu obranu, a s obranom se osvajaju titule - poručio je Leko.

Titulu Hajduk nije osvojio, a u novom pohodu, godinu poslije, opet se ispriječila Lokomotiva. Ponovno je obrana bila propusna, ovog puta je izdržala sat vremena.

- Ono što mogu zamjeriti je pogodak primljen poslije kornera. Ne smije lopta tako proći kroz pet metara - govorio je Karoglan u analizi poraza.

Rušili im snove

Nakon 60 minuta Lokomotiva je imala 2:0, ali uz obilatu pomoć Bijelih. Mikanović je dobio isključujući drugi žuti već nakon 23 minute, Livaja u 55. promašio kazneni udarac. Servirali su Lokomotivi pobjedu na “pladnju” kroz dva ključna detalja utakmice koja je hajdukovce trebala održati u aktivnoj šampionskoj utrci. Ali nakon Lokomotive, devet kola prije kraja, Hajduk je zaostajao četiri boda iza Rijeke, imao bod više od Dinama (s utakmicom manje).

- Moramo pobijediti sve do kraja - najavio je tada Karoglan završnicu sezone koja je svoju dramatiku izgubila već dva tjedna kasnije novim poljudskim porazom, ovog puta od direktnog konkurenta Dinama.

image

Lokomotiva - Hajduk

RANKO SUVAR Cropix

Dvije godine zaredom Lokomotiva je rušila Hajdukove šampionske snove uz naglasak da je prošle sezone pobjedom na Poljudu inicirala i potpuni raspad koji je uslijedio nakon tri iduća poraza od Modrih (prvenstvo i Kup), te Rijeke. Tri tjedna poslije trijumfalnog prolaska Lokomotive kroz “poljudski peron”, promijenili su se trener i predsjednik, a Livaja zbog ozljede završio sezonu. Ima Gattuso iz čega izvlačiti pouke pred subotnji dvoboj, ali dva detalja već je odavno promijenio. Dapače, unaprijedio.
Obrana koja je u dva opisana dvoboja s Lokomotivom bila ključ neuspjeha, ove je sezone temelj uspjeha. Gattuso je kao pravi predstavnik talijanske škole krenuo od defenzive.

Gledajući prošlonedjeljni dvoboj Napolija na gostovanju u Empoliju, u Conteovoj nogometnoj pragmatičnosti prepoznali smo i Gattusa. Kao da su u istoj klupi sjedili na predavanju za licencu u Covercianu. Utakmica bez šansi, s jednom pogreškom domaćina otišla je u pobjedničkih 1:0. Rutinska pobjeda u negledljivoj utakmici, ali s takvim uspjesima nastavlja se pozitivni niz, a često dolazi i do titule. Gattuso je na sličan način prošao kroz Podravinu. Uz dašak sreće odolio je pritisku domaćina u startu dvoboja, potom autogolom došao do prednosti, a zatim iz brze tranzicije potvrdio pobjedu. Lokomotiva neće biti ništa jednostavnija od Belupa, i protiv Lokosa tražit će se strpljenje i koncentracija. Pogotovo ako gosti dulje izdrže bez primljenog pogotka.

Potreban dodir klase

Međutim, Gattuso dobro zna da je pobjeda tako blizu s jednim pravim dodirom klase ukoliko obranu držite preciznom i neprobojnom. Hajdukov pad u oba posljednja susreta s Lokosima dogodio se nakon zaostatka od 0:2 koji nije jednostavan za hvatanje. Obećavajuća činjenica za Bijele govori da ove sezone hajdukovci nisu ni u jednoj utakmici primili dva pogotka uz dodatak da su posljednji pogodak dobili prije 35 dana protiv Gorice.

Gattuso je definirao obranu, a uz to je u momčadski pristup ugradio disciplinu rada. Prošle sezone Livaja je u ključni dvoboj s Lokomotivom ušao načet ozljedom. Kako je i sam nedavno priznao “igrao sam često ozlijeđen i bez treninga”. Lokomotiva je bila jedna od takvih utakmica gdje je krenuo s mišlju “dovoljno je na svježinu”. Danas više nema takvog pristupa, danas Gattuso ima spremnog Livaju. Ali ne samo Livaju, već i kompletnu momčad koja imponira tjelesnom spremom.

image

Marko Livaja

DUJE KLARIC Cropix

Treći ključni faktor s kojim će se Gattuso sigurno suočiti jest navijačka euforija. Prije sedam mjeseci Hajduk je s Lokomotivom na tribine privukao 22.204 optimista. Svi su redom očekivali laganu pobjedu pred veliki derbi s Dinamom, ali kako to već biva, velika očekivanja donesu i multiplicirana razočaranja. U subotu će Poljud ponovno napuniti više od 20.000 navijača. Doći će pozdraviti lidera prvenstva i svog ljubimca Gattusa. Pritom će očekivati juriš i pobjedu od “barem dva razlike”, ali euforija s tribina ne bi se smjela prenijeti na svlačionicu i teren. Gattuso u medijskim istupima nikada ne potiče euforična stanja, a za razliku od prethodnika na terenu ima Rakitića, Igrača koji će iskustvom i smirenošću kontrolirati igru i momčad.

Kroz tri ključne pouke iz prethodnih poraza s Lokomotivom Gattuso, bez ikakve dvojbe, može graditi pobjedničku strategiju. Karike koje su nedostajale njegovim prethodnicima Talijan polako pretvara u svoje najjače adute. Međutim, da se ne zavaravamo, svaka je utakmica novi test ambicija i mogućnosti. Kako momčadi, tako i trenera, a prvenstvo je tek u 11. krugu.

Tri ključne promjene

1. OBRANA

U dva poraza s Lokomotivom imala je ključnu, ali negativnu ulogu, međutim u subotu Bijeli u dvoboj ulaze s čvrstom defenzivom koja već 357 minuta drži Lučića bez primljenog pogotka.

2. LIVAJA

Nespreman je igrao proljetnu utakmicu ss Lokomotivom, promašio kazneni udarac koji nije pokrio utješni pogodak, ali danas je kapetan potpuno spreman, igra u velikoj formi sasvim podređen momčadi.

3. EUFORIJA

Atmosfera ispunjenog Poljuda koji očekuje brzu i laganu pobjedu ne bi se smjela odraziti na momčad, jer Bijeli imaju Rakitića u ulozi “kontrolora” igre, a Gattuso odmjerenim izjavama uvijek smiruje euforična stanja. (jr)

Standings provided by SofaScore LiveScore
Linker
24. listopad 2024 23:47