TOMISLAV KRISTO Cropix
POSLJEDNJE GOSTOVANJE

Gorica želi prekinuti crni niz na Poljudu: Iz Splita su posljednjih pet puta odlazili poraženi

Bodovni konto i dojam značajno bi popravile pobjede nad Hajdukom i Istrom 1961, ali neugodni su to suparnici
Piše: Toni RoićObjavljeno: 15. svibanj 2024. 22:24

Osvajanje naslova prvaka pionira Gorice tema je broj jedan u Turopolju i ne samo kada je sport u pitanju. Reakcije i čestitke stižu sa svih strana, mladi nogometaši koji u sljedećim tjednima moraju završiti osmi razred Osnovne škole, dočekani su u njima kao heroji. Bez obzira bilo to u Velikoj Gorici, Kravarskom, Velikoj Mlaki, Novom Čiču, Zagrebu, Bistri ili Pušći, mnogi su se pohvalili na svojim profilima kako je njihov uspjeh itekako primijećen.

Ljudi vole pobjede jer one su tako rijetke u životu, a kako je do njih teško doći najočitiji je primjer umaški pjevač Baby Lasagna kojem je skandaloznim glasovima žirija ukradena pobjeda na Eurosongu u Švedskoj, iako je publika iz cijele Europe i šire rekla da je on najbolji, kao što je uistinu i bio.

I na našim nogometnim terenima i oko njih imamo razne “žirije”, koji o mnogo toga odlučuju na nepošten i skandalozan način, ali vrijeme i trud boraca za istinu i pravdu jednom će pomesti te nakupine mulja i taloga, koje svakom za “šaku srebrnjaka” i bez imalo obraza i srama da nekom pogledaju u oči, mogu uskratiti zasluženu pobjedu.

Ispod svake razine

Velika Gorica svoje prvake ima, a njihov predani svakodnevni rad i život na relaciji kuća - škola - trening, moraju svima biti primjer. I prvoj momčadi Gorice između ostalih, koja je ove sezone ispustila veliku priliku boriti se za europski plasman. Nakon 27 bodova u 18 prošlogodišnjih utakmica, činilo se da će utrka za četvrto mjesto potrajati do zadnjeg kola, ali bila je to uzaludna navijačka nada. Serija poraza odvela je i ovu sezonu u krivom pravcu, morao je otići i trener Dinko Jeličić, a sada u posljednjoj četvrtini prvenstva posao privodi kraju Rajko Vidović, kao trenerski debitant u najvišem rangu.

Uspio je Vidović u prošlom kolu doći do preokreta i pobjede nad Rudešom rezultatom 2:1, a u preostale dvije utakmice pokušat će barem obraniti aktualno sedmo mjesto (osma Istra 1961 također ima 38 bodova). U nedjelju od 17 sati Turopoljci gostuju kod Hajduka u Splitu na mjestu gdje boda nisu osvojili od listopada 2021. godine, a može se reći i da je prvi ovosezonski poraz na Poljudu označio i početak strmoglavog pada Velikogoričana.

Tog 2. prosinca 2023. došli su u Split u odličnom raspoloženju, imali su niz pozitivnih rezultata iza sebe, pobjede doma nad Dinamom, Hajdukom i Osijekom, vjerovali su da mogu iznenaditi i na Poljudu. Međutim, odigrali su ispod svakog nivoa, izgubili 0:3, ali raspored im je onda nudio čak četiri uzastopne utakmice na svom stadionu. I više nego dovoljno prilika za popravni i ostanak na četvrtom mjestu. Dvije utakmice su bile prije, a dvije poslije kratke zimske pauze, ali dogodio se potpuni slom, samo jedan osvojeni bod od mogućih 12 i kola koja su krenula nizbrdo, više se nisu mogla zaustaviti. Gorica je u 16 utakmica u drugom dijelu prvenstva osvojila samo 11 bodova, što joj je najslabiji proljetni učinak u svih šest prvoligaških sezona, otkako je ljeta 2018. zaigrala u elitnom rangu.

Bodovni konto i dojam značajno bi popravile pobjede nad Hajdukom i Istrom 1961, ali neugodni su to suparnici, iako u završnici jednu od najvažnijih uloga igra motivacija. Turopoljci su u Splitu izgubili prošle četiri ligaške i jednu kup utakmicu, a ukupna gol-razlika je 3:11. Remi 0:0 upisali su 23. listopada 2021., dok zadnju od dvije splitske pobjede imaju od 20. prosinca 2020. kada je pod vodstvom Valdasa Dambrauskasa bilo 4:2. Prva je datirana na 19. kolovoza 2018. rezultatom 2:0, a bila je to i prva prvenstvena pobjeda velikogoričkog kluba pod imenom HNK Gorica. Na klupi je sjedio Sergej Jakirović, a u nedjelju će priliku za upisivanje u pobjedničke knjige imati njegov kum Rajko Vidović.

Standings provided by SofaScore LiveScore
Linker
08. srpanj 2024 00:54