MARKO MRKONJIC Cropix
INTERVJU ZA SN

Hajduk traži igrača kakvog želi i pola Europe: ‘Pa ne može samo Livaja stalno rješavati utakmice!‘

‘To je taj igrač finog dodira koji bi dodatno oplemenio igru‘, smatra Zoran Vulić.
Piše: Jurica RadićObjavljeno: 31. kolovoz 2022. 06:01

Zaredali su se neuspjesi, pet poraza u zadnjih šest utakmica rezultat je Hajduka sa potpisom Valdasa Dambrauskasa. Mora se i Litavac suočiti sa ozbiljnom kritikom, jer kako i sam kaže"ponekad si talac vlastitog uspjeha". Upravo su rezultati iz prošle sezone kreirali takva razmišljanja, podigli su letvicu želja i ambicija.

- Moramo biti objektivni, rezultat nije onakav kakvim smo ga očekivali na početku sezone. Uz to, nema prepoznatljive igre – kazao je Zoran Vulić, iskusni strateg koji je s Hajdukom prošao uspone i padove.

Pogled na ljestvicu govori da je Dinamo otišao na plus 10, međutim Hajduk ia dvije utakmice manje, sa Rijekom i Goricom na svom travnjaku.

- Moram naglasiti da sezona ipak nije pobjegla. Dapače, Hajduk još uvijek ima kontrolu situacije, međutim nema više pravo na pogreške. Ne smije gubiti utakmice.

image

Zoran Vulić

TOM DUBRAVEC Cropix

Ali, nažalost po navijače Bijelih, na početku sezone morali su se naviknuti na poraze. Previše ih se posložilo, premda su u tom nizu i tri europska posrtaja.

- Više serija loše izgleda zbog velikih brojki nego li je zaista tako nezavidna situacija. Hajduk s dvije pobjede protiv Gorice i Rijeke dolazi na "minus četiri" što je sasvim podnošljiv zaostatak. Jasno, uz imperativ da se više ne prosipaju bodovi. U prvenstvu su se izgubile dvije utakmice na gostovanjima u Maksimiru i Gradskom vrtu što nije tragično, međutim ako Hajduk želi konkurirati za sam vrh nema pravo na takve poraze.

Istina. Hajduk je nekoć gubio derbije na gostovanjima, ali se na kraju sezone držao treće pozicije. Čak štoviše, zadovoljavao se takvim plasmanom. Danas su bitno veće ambicije, a da bi se zadržala visoka pozicija, mora se pobjeđivati na onim što ih uvjetno nazivamo malim utakmicama.

Belupo, Šibenik i Istra tri su protivnika preko kojih bi se trebao dizati Hajduk u sljedećih mjesec dana. Nema više europskih obveza, nema gustog rasporeda utakmica i Dambrauskas će imati priliku uigravati momčad. Treba li Hajduku još pojačanja?

- Po mom sudu treba, i to klasična "desetka". Igrač finog dodira koji bi dodatno oplemenio igru.

Gdje pronaći "desetku" kada se zna da cijela Europa traži takav profil igrača? Uz klasičnog centarfora, jasno.

- Ali, taj centarfor će uz pravu "desetku" zabijati 20 po sezoni, a bez njega upola manje. Prava "desetka" bi sigurno podigla Bijele, a uz tro napredak je u stvaranju igre koja će barem dijelom rasteretiti Livaju. Ne može se stalno očekivati da će samo Livaja rješavati utakmice. Na početku sezone opet je Livaja predvodnik Hajduka u ofenzivnom segmentu, ali ne može svake sezone sam Livaja sve nositi.

Ima posla za Dambrauskasa, ali ima i kvalitetnog kadra.

- Nema spora, Hajduk ima momčad koja se s Dinamo može nositi u borbi za prvaka do zadnjeg kola. Ekipa je ostala na okupu, to je veliki plus. Dovedena su dva stopera i Kalik, igrač tipa Pašalića. Veznjak koji dolazi iz drugog plana, opasan po suparnička vrata. Iznimno zahvalan momčadski igrač, ali nije fini graditelj igre. Takav treba Hajduku. Kao što je moja generacija imala u Baki Sliškoviću, a prije njega u Neni Šalovu. No, u svakom slučaju Bijeli imaju igrački kapacitet koji prvenstvo može napraviti utrkom u dvoje, jer po kvaliteti kojom raspolaže poljudska svlačionica ne bi u šampionskoj utrci smio ostati sam Dinamo.

Što treba uraditi u psihološkom aspektu?

- Nema tajne formule, treba skupiti glave i vjerovati u sebe. U trenutku loših rezultata na površinu izlazi karakter kojim se momčad vraća

Što je sa Osijekom, mogu li se Bijelo-plavi uključiti u borbu za titulu?

- Vjerojatno će puno ovisiti o izboru novog trenera, ali Osijek defnitivno ima kadar koji svima može napraviti probleme. Veliki je zaostatak na početku sezone, međutim pobjedom protiv Hajduka pokazali su Osječani da momčad izlazi iz psihološke blokade. Sigurno je da će biti prvi vrhu, međutim njihovu bi ulogu procijenio kao "čekanje iz sjene". Trenutno šampionsku utrku vidim kao utrku u kojoj je Dinamo glavni favorit, a Hajduk prvi pratitelj. Naglašavam trenutno, jer u situaciji gdje Dinamo igra Europu stvari se mogu brzo mijenjati.

Ali, ono što se ne mijenja jest činjenica da je Dinamo hrvatski predstavnik u europskoj jeseni.

- Tu je i odgovor o kvaliteti lige. Izjednačena, ali ne i dovoljno kvalitetna da bi izbacila i druge klubove do boljeg europskog statusa. Prošle sezone smo često slušali kako nam je liga narasla u kvalitativnom segmentu, međutim realno je kazati da je liga postala zanimljivija uslijed izjednačenosti kvalitete većeg broja sudionika, ali izlaskom u Europu ovog ljeta vidjeli smo gdje su naši klubovi u toj konkurenciji.

Standings provided by SofaScore LiveScore
Linker
26. travanj 2024 18:51