Igor Štimac

 JOHN THYS/AFP
SLIJEDI DRAŽBA

Igor Štimac ostaje bez svih dionica Hajduka, što će biti s njima? Oglasili su se i iz Našeg Hajduka

‘Kao i uvijek, pratimo sva zbivanja relevantna za vlasničku strukturu i dionice‘, rekli su
Piše: Frane VulasObjavljeno: 14. ožujak 2023. 20:46

Igor Štimac zbog izgubljenog sudskog spora s poduzetnikom Dragutinom Kamenskim i ovrhe nad imovinom ostaje bez dionica Hajduka koje je dugo imao u svom vlasništvu. Stoga se otvara pitanje tko će na već zakazanoj javnoj dražbi kupiti tih 2.000 redovnih dionica ‘bijelih‘ odnosno 0,37 posto temeljnog kapitala ‘bijelih‘? Podsjetimo, Grad Split kao većinski vlasnik ima 65,92 posto dionica, a Udruga Naš Hajduk koja zadnjih godina marljivo i strpljivo povećava svoj udio otkupljivanjem dionica je sada na 30,12 posto, piše Slobodna Dalmacija.

Bivši nogometaš i visoko pozicionirani funkcioner Hajduka Štimac izgubio je dugi sudski spor s vlasnikom velike građevinske tvrtke Kamgrad, te je pokrenut postupak ovrhe. Štimac je bio jamac platac tvrtki Zagorje Tehnobeton koja je otišla u predstečajnu nagodbu pa se Kamenski pokušavao naplatiti od njega. Ako se Kamenski naplati već najavljenom prodajom dionica Hajduka koje je nekadašnji hrvatski izbornik Štimac svojevremeno dobio u postupku preoblikovanja Hajduka kada je svoja potraživanja prema klubu pretvorio u dionice, svi zainteresirani koji ispune uvjete dražbe će te dionice moći kupiti.

Dakle, dionice su na prodaju. No, kada tih 2.000 dionica odnosno 0,37 posto temeljnog kapitala i promjene vlasnika neće to ni u kojem scenariju nešto značajnije utjecati na klub. Današnji izbornik reprezentacije Indije Štimac je ipak (bio) samo mali dioničar. Grad Split je ionako većinski vlasnik, Naš Hajduk već ima čvrsti većinski paket. Tih 0,37 posto može poslužiti da se portfelj ‘podeblja‘.

Investicijsko društvo HITA-Vrijednosnice sa sjedištem u Zagrebu je već oglasilo javnu dražbu za 30. ožujka u 13 sati. Dražba će se održati u centrali tog investicijskog društva. Početna cijena po dionici bit će 61,80 eura odnosno ukupno za svih 2.000 dionica 123.600 eura. Naravno, ako na prvoj dražbi ne bude zainteresiranih postupak će ići dalje, a početna cijena će se smanjivati.

Pokušali smo kontaktirati samog Štimca, do ovog raspleta četvrtog najvećeg dioničara ‘bijelih‘ (nakon Grada Splita i Našeg Hajduka tu je i tvrtka Nexe d.d. s 0,75 posto) da nam prokomentira ove događaje. Aktualni izbornik Indije nam se zahvalio na interesu.

Slobodna Dalmacija pitala je Naš Hajduk o mogućem interesu za kupnju novih dionica.

- Kao i uvijek, pratimo sva zbivanja relevantna za vlasničku strukturu i dionice – rekli su nam iz Našeg Hajduka.

Linker
07. svibanj 2024 11:44