Lukša Jakobušić

 FOTO: Cropix, Ilustracija: SN
‘NEČASNI OTPUST‘

Jakobušićev nasljednik bit će u neugodnoj poziciji, evo što mora napraviti kad preuzme funkciju

Razočaravajuća sezona s neispunjenim obećanjem bio je krimen koji Jakobušić nije preživio
Piše: Jurica RadićObjavljeno: 08. travanj 2024. 22:56

Lukša Jakobušić je bivši, Josip Pavić prvi kandidat za budućeg predsjednika. Nadzorni odbor smijenio je čovjeka koji je tri i pol godine bio na mjestu čelnika Uprave splitskog kluba, uz jasno uvjerenje kako je došlo vrijeme za novu energiju koja će povesti Hajduk u borbu za naslov prvaka.

Rezultat je ponovno bio presudan. Razočaravajuća sezona s neispunjenim obećanjem bio je krimen koji Jakobušić nije preživio na čelu Uprave. Jesu li nadzornici mogli sačekati kraj sezone ili su se zaista trebali hitno obračunati s Jakobušićem priredivši trofejnom predsjedniku svojevrsni "nečasni otpust" sedam kola prije kraja, delikatna je dvojba. Ovako je Jakobušić otišao s pečatom "neuspješnog", premda je s Hajdukom osvojio dva Kupa, podigao klub na bitno višu razinu, ali kako to u sportu i životu biva, pamti se samo zadnja utakmica. U Jakobušićevom slučaju, posljednjih nekoliko utakmica koje su mu trasirale put prema izlazu.

Da su u listopadu 2020., kad je Jakobušić preuzeo Hajduk, navijači Bijeli dobili projekciju kluba na današnjim razinama, vjerojatno bi bez razmišljanja svaki potpisao takav scenarij. Od momčadi koja se gušila u nizu problema s plasmanom u sredini poretka, stvorio je momčad koja je iste sezone na čudesan način stigla do Europe, a sljedeće tri godine bila legitiman konkurent za naslov prvaka. Stvorio je klub koji je postao uzor svima u brojnosti pretplatnika i članova. Tri godine navijač Hajduka živio je u velikoj euforiji, balun se punio i punio dok nije izdušio. S "izdušenim balunom" otišao je i Jakobušić kao predsjednik o kojem će se dugo voditi debate njegovih zagovornika i protivnika. Ali, bez obzira kakvim ga doživjeli, nitko neće ostati ravnodušan na spomen njegova imena. Plijenio je pozornost energijom i ambicijom, predsjednik je to koji je postavio visoku letvicu nasljedniku.

Koliko je Jakobušić bio uspješan ili zaista neuspješan reći će i onaj tko sjednu u njegovu fotelju. Jasno je s kakvim će ciljem na mjesto predsjednika Hajduka uskoro zasjesti, najvjerojatnije, bivši vaterpolist i državni tajnik za sport Josip Pavić. Ako želi opravdati povjerenje Nadzornog odbora i ukupne hajdučke javnosti, morat će krenuti po naslov prvaka. Pritom neće biti jednostavno pronaći novog trenera, sportskog direktora i posložiti novu momčad. Totalni remont mora napraviti novi predsjednik kao što je to uradio i Jakobušić prije tri godine, u zimu 2021. Novi predsjednik suočit će se s velikim očekivanjima u svim sferama, od kreiranja stručne križaljke, izazova stvaranja momčadi, do marketinga i odnosa prema medijima u prezentaciji kluba. Mnoštvo zadataka kroz unutarnju organizaciju, a naslov prvaka traži se bez opravdanja. Neugodna pozicija za novog predsjednika, ali veliki klub traži velike ljude spremne za velika djela. Nadzorni odbor je uvjeren da ima takvog čovjeka.

Standings provided by SofaScore LiveScore
Linker
16. travanj 2024 01:18