BOZIDAR VUKICEVIC Cropix
IKONA BIJELIH

Livaja je navijačima Hajduka najdraži igrač svih vremena, a ta popularnost je posljedica nekoliko elemenata

On je pravi gazda na terenu, dok je izvan njega jedna vrlo susretljiva osoba
Piše: Zdravko ReićObjavljeno: 16. srpanj 2022. 09:43

Marko Livaja je potpisao novi petogodišnji ugovor za Hajduk, dakle do 2027., praktički vrlo vjerojatno do kraja karijere budući da će tada navršiti 34 godine. Bila je to jedna od onih vijesti koje izazivaju buru oduševljenja među navijačima "bijelih", pogotovo zato što je objavljena na Gripama, u ambijentu malonogometnog turnira "Torcida kupa", kada je tamo stigla kompletna momčad Hajduka. Predsjednik Hajduka Lukša Jakobušić, s izvanrednim darom za promociju, obznanio je da su na Poljudu "prije uru vremena potpisali produženje ugovora", što je izazvalo prave ovacije.

- Vjerojatno vas zanima tko dolazi - rekao je Jakobušić. - Ali, ovaj prijelazni rok će biti malo drugačiji. Bit će veći izazov zadržati ove iznimne ljude nego nekoga dovesti. Kao prvi takav potez mi smo s Livajom dogovorili novi petogodišnji ugovor.

image
VLADIMIR DUGANDZIC/CROPIX

Jakobušić baš i nije imao problema oko dogovora s obzirom na to da je prigodom proglašenja za najboljeg igrača prvenstva Livaja tijekom inauguracije rekao:

- Spreman sam potpisati s Hajdukom doživotni ugovor.

Glad za titulom

Livaja se prometnuo u najdražeg igrača svih vremena, dražeg čak i od legendarnog kapetana Frane Matošića, zatim Vukasa i Beare preko Jerkovića i Šurjaka do Alena Bokšića. Takva popularnost je posljedica nekoliko elemenata. Torcida je brojnija i moćnija nego ikada, a glad za naslovom prvaka traje frustrirajućih 17 godina. Nadalje, Hajduk je nenadmašan u plasiranju lijepih vijesti i nadanja (nitko kao Jakobušić), a Livaja i zaslužuje takvu naklonost jer je mogao nastaviti s unosnijim angažmanima u inozemstvu.

Otkako su igrači dobili mogućnost odlaska u strane klubove, praktički već kao juniori, u Hajduk su se vraćali iz inozemstva značajni igrači.

image
RONALD GORSIC Cropix

Dolazili su sa željom da obnove svoje snage i vrate se na tržište ili da prije kraja karijere još jednom osjete slast igranja u bijelom dresu, kao i dopunu bankovnih računa. Aktualno stanje u igračkom korpusu to najbolje dokazuje, za neke, pa i za Livaju, moglo bi se kazati "Hajduk je moje inozemstvo".

Slavlje koje se čeka

Što se tiče Livaje, on uživa u iznimnoj popularnosti i uvažavanju jer je svojim dolaskom donio kvalitetu pobjednika. U stvari on je pravi gazda na terenu, dok je izvan njega vrlo susretljiva osoba.

- Potez moje karijere je povratak na Poljud. Svim srcem želim i nadam se da će Hajduk opet biti prvak Hrvatske. Vjerujem da naši navijači neće čekati kao oni iz AEK-a, koji su osvojili prvenstvo poslije stanke od 24 godine. Doživio sam to slavlje na atenskim ulicama, znam da će u Splitu i Dalmaciji ta radost biti mnogo veća.

Standings provided by SofaScore LiveScore
Linker
25. travanj 2024 14:22