Lukša Jakobušić ilustracija

 SN ILUSTRACIJA
ZAGONETNA VEZA

Nevjerojatno je koliko Jakobušić slijepo vjeruje jednom čovjeku. To bi ga moglo koštati smjene

Predsjednik Hajduka povukao je novi hazarderski potez, koji je u startu potencijalno jako skup
Piše: Zdravko ReićObjavljeno: 25. listopad 2023. 18:17

Lukša Jakobušić, predsjednik Hajduka, povukao je u svojem stilu potez velikog gazde splitskog kluba, riješio se još jednog trenera, ovog puta Ivana Leke, u kojeg se, prigodom angažmana, doslovno zaklinjao. Mnogi su sumnjali u toliku odlučnost s obzirom na financijski teške obveze iz ugovora s Lekom, koji je po dolasku potpisao ugovor s Hajdukom do ljeta 2025. I to ugovor koji je sada otpisanom treneru, prema brojnim tvrdnjama, garantirao godišnju apanažu od cca 800.000 eura.

Jakobušić je poslušao glas naroda, to jest članova Hajduka, koji su poslije debakla protiv Osijeka, aklamacijom, gromkim skandiranjem poslije poraza od Osijeka tražili Lekin odlazak. Tako je naprasno završila priča o vjeri u kontinuitet rada jednog trenera, što je u stvari Jakobušićeva specijalnost.

Naime, otkako je Gospar Jako preuzeo kormilo splitskog kluba u jesen 2020. do ponedjeljka na klupi Hajduka metlu je dobilo sedam trenera: sve je počelo ekspresnom smjenom Harija Vukasa (poraz u Puli), zatim pogrešnim instaliranjem Bore Primorca, kao v. d. trenera (ipak ga je pregazilo vrijeme), potom odustajanja od produženja angažmana Talijana Paola Tramezzanija (izveo je podvig kada je dovukao klub do Europe, ali kao nije garant juriša na titulu), nastavilo se fatalnim promašajem sa Šveđaninom Jensom Gustafssonom (faktički nogometnog učitelja), onda je slijedilo postavljanje Litavca Valdasa Dambrauskasa ("smrtni grijeh", remi u Šibeniku), da bi privremeno povjerio prvu momčad Mislavu Karoglanu (bez potrebnog iskustva), njega je naslijedio, po uvjerenju mnogih, "kapitalac" Ivan Leko, koji je otpisan poslije desetomjesečnog angažmana ove godine (37 službenih utakmica, 22 pobjede, četiri remija, jedanaest poraza).

Livajin utjecaj

Poslije novog debakla, jer poraz s Osijekom, bez obzira na tretman tradicijskog derbija, nije drugo nego krah, slom, pa čak i najcrnja moguća prijetnja, koja se može opisati kao opasnost od bankrota, zavladalo je čemerno stanje među navijačima. Radi se o tome da su se u četvrtoj sezoni pod vodstvom Jakobušića, prema prognozama, pa i očekivanjima, stekle sve okolnosti po kojima će Hajduk u najmanju ruku do kraja voditi borbu za naslov prvaka. Premda je sada otpisani Leko tumačio da "ima džokera u rukavu za promjenu načina igre", te da je u stanju izvesti, ajde da se poigram, kopernikanski obrat, kako bi momčad ostala u borbi za naslov, Jakobušić mu nije vjerovao, povukao je novi, po svemu hazarderski potez.

image
Tom Dubravec/Cropix

Jedan od razloga povratka Karoglana bila je njegova bilanca od deset utakmica bez poraza, ali još više spoznaja da je on uživao iznimno povjerenje svlačionice, posebno Marka Livaje. Jakobušić se u više navrata hvastao, pa je i sada ponovio, da on nije pozvan reagirati kada stvari idu dobro, ali da mu je obveza donositi odluke u kriznim vremenima, kada kola krenu nizbrdo. A to je sada slučaj.

Kada se sluša predsjednika, sve izgleda vrlo logično, po njemu Hajduk ima igrački kadar za prvaka i na tome ustrajava. I prihvaća da je on najodgovorniji u tom presudnom segmentu života kluba. Po njemu je sve jednostavno, treba sačekati kraj prvenstva kako bi se dobila ocjena njegova rada, ono "aut Lukša, aut nihil". U dosadašnjem mandatu postignuti su izvanredni rezultati u svakom pogledu osim u osvajanju naslova prvaka. No, Jakobušić čvrsto vjeruje da ova momčad ima kvalitetu za realizaciju najvažnijeg cilja…

Ključno je pitanje kakva budućnost čeka "bijele" u slučaju novih razočaranja

Do sada je, prigodom angažmana svakog trenera, iskazivao to vjerovanje u struku, dovoljno se prisjetiti kakvim su odama dočekivani novi treneri, ali su se oni ipak pokazali kao promašaji ili barem nemoćni da s ponuđenim kadrom ostvare željene uzlete. Ta sigurnost u procjene sposobnosti Nikoličiusa ispada nevjerojatna, kako u pogledu izbora trenera, tako pogotovo glede dovođenja igrača.

Zato ne preostaje ništa drugo nego sačekati nastavak, jer će se vrlo brzo potvrditi kakve su mogućnosti Karoglana, hoće li s ovim igračima zaista uspjeti opstati u igri za prvaka. Hoće li se nekim čudom ispuniti Jakobušićeva predviđanja da će Hajduk godinama nizati trofeje i što je - po izlaganju predsjednika presudna dimenzija - hoće li se napokon domoći plasmana u grupno natjecanje Lige prvaka, odnosno barem Europske lige, pa tako osigurati dugotrajnu stabilnost. Međutim, ključno je pitanje kakva budućnost čeka "bijele" u slučaju novih razočaranja.

Sljubljeni tandem

Pokazalo se da Jakobušić doslovno slijepo vjeruje u stručne kapacitete sportskog direktora, makar ga to koštalo smjene. To ga, vjerojatno, baš i ne bi teško pogodilo, ali bi za Hajduk moglo imati nesagledive posljedice. Poslije svih tih promjena trenera, multiplicirano serijom dovođenja stranih igrača, koji se nisu - to se vidi po dosadašnjim predstavama - pokazali ni kao prinove, osim u nekoliko slučajeva, Jakobušićevo povjerenje u Nikoličiusa izgleda nerazumljivo. Zagonetka je koje su to spone kojima je sljubljen vodeći tandem Hajduka.

Standings provided by SofaScore LiveScore
Linker
24. srpanj 2024 05:27