Marko Livaja protiv Istre

 GORAN SEBELIC Cropix
GOSTI BEZ OPTEREĆENJA

Livaja je u ovim dvobojima rekorder, a postoji još jedna obeshrabrujuća statistika za Puljane

Tramezzani i Istra ne dolaze na Poljud sa bijelom zastavom, nego po iznenađenje
Piše: Robert MatteoniObjavljeno: 28. veljača 2024. 23:46

U subotu će se na Poljudu igrati drugi dvoboj sezone u kojem je gost pulski prvoligaš. Ukupno treći susret zanimljiv je već zbog trenerskih pitanja. Naime, na klupi domaćih sjedit će bivši trener Istre 1961, Mislav Karoglan. Na drugoj strani goste će voditi bivši trener Hajduka, Paolo Tramezzani. Sukladno ehu navijača Bijelih kad se javno doznalo da će nekadašnji bek Intera i Tottenhama postati trener Zeleno-žutih, više je nego jasno da je u vrlo zahtjevnom Hajdukovom okruženju talijanski stručnjak zaradio veliki respekt. Može li to imati utjecaja na subotnje epiloge retoričko je pitanje. Treneri su uvijek važni, ali najvažnijim ostaju igrači...

Krenimo od činjenice da se Hajduk nakon dugo vremena nalazi u napetoj borbi za naslov prvaka. Ta zbilja, 13 kola prije kraja, nameće vrlo jasne imperative Bijelima. Pogotovo što su u Varaždinu ostali bez priželjkivane pobjede i dva važna boda. Hajduku nasušno trebaju pobjede, i to u nizu, da bi se vratilo samopouzdanje narušeno kroz osvajanje tek 10 od mogućih 21 bod u prošlih 7 kola. Po mnogima je zato Istra autsajder i otpisanih ambicija za Poljud. No, Tramezzani i Zeleno-žuti mogu se hrabriti činjenicom da je u posljednja tri gostovanja Istra igrala dva puta neriješeno (po 2:2) i pobijedila je u prvoj utakmici ove sezone (gol Lisice u sučevoj nadoknadi).

Europski auditorij

Istra, zapravo, nema što biti opterećena protiv Hajduka. Dijelom zato što je opće uvjerenje da će kvalitetniji i naslovom motiviraniji takmac sigurno pobijediti, pa su očekivanja pulskog okruženja minimalistička. Dijelom Zeleno-žuti mogu biti rasterećeni i zbog odličnog učinka u protekla tri (Tramezzanijeva) kola kad je s Osijekom, Slavenom Belupom i Rudešom ostvareno čak 7 bodova. Istra se približila sredini i ima dovoljno prostora i vremena da u nastavku sezone sa sebi ravnim suparnicima ostvari više od devete pozicije. S obzirom na to da se na Poljudu očekuje “europski auditorij”, s punim stadionom, to Zeleno-žute treba samo motivirati da pruže sve od sebe i nadasve da uživaju igrajući nogomet u tako sjajnom ambijentu.

image

Paolo Tramezzani

ZELJKO HAJDINJAK Cropix

S obzirom na različitost dimenzija (i povijesti) dva kluba, može se kazati da je Istra 1961 još i solidne statistike sa splitskim Bijelima. Od sezone 2004./05., kad su Puležani postali prvoligaši (imaju pauzu dvije sezone u drugoj ligi 2007. - 2009.), odigrali su s Hajdukom 60 utakmica. U tu brojku nisu uključeni kup-susreti. Istra 1961 je 2003. godine, kao drugoligaš s imenom Uljanik, pod vodstvom Elvisa Scorije izborila finale. U dvije utakmice Hajduk je bio uvjerljivi pobjednik Kupa. U idućih 60 prvenstvenih utakmica Hajduk je ostvario 36 pobjeda, a Istra 13. Pravi plus Zeleno-žutim učincima odaje ukupna brojka (sa 11 remija) od 24 pozitivnih rezultata s tako snažnim suparnikom...

Paolo Tramezzani je, dakle, prvi put suparnik domaćinima na Poljudu. U svojoj prvoj HNL eri dva puta je vodio Hajduk protiv Istre. U siječnju 2021. na Poljudu bilo je 1:0 za domaće, a istim rezultatom završio je u travnju susret u Puli. To je vrijeme kada publike nije bilo na stadionu zbog mjera COVID-a. Hoće li Talijan biti nešto uspješniji na klupi Istre vidjet će se u subotu.

Krajnje negativno

Čovjek kojeg se mora najviše paziti, naravno, jest Marko Livaja, koji od povratka u Hajduk i HNL osobito gušta parati mrežu Zeleno-žutih. Livaja je autor deset pogodaka protiv Istre i po tome je najbolji strijelac u povijesti tih dvoboja. Drugi je bivši Hajdukov igrač Caktaš s devet golova.

image

Istra - Hajduk

GORAN SEBELIC Cropix

Zanimljivo je da je treći najstrijelac ovih dvoboja Ante Erceg s osam pogodaka. No, Erceg je postigao pet golova (uz jednu asistenciju) u dresu Hajduka protiv Istre, po jedan u svakoj od pet nastupa. No, 34-godišnji splitski majstor je i u dresu Istre efikasan jer je u četiri utakmice protiv bivšeg mu kluba s Poljuda postigao tri pogotka (uz jednu asistenciju).

Kad smo već kod statistika, ima još jedna koja nikako nije ohrabrujuća za Puležane. Kao sudac utakmice određen je Zdenko Lovrić, koji je do sada sudio Istri 12 utakmica, kao i Hajduku. Dok Splićani s njim imaju sjajnu statistiku (9-2-1), za Istru je ona krajnje negativna. U 12 utakmica Istra nije upisala niti jednu pobjedu, ima 3 remija i čak 9 poraza. Jedan od tih poraza dogodio se prije tri godine kad je Lovrić i po analizi Sudačke komisije oštetio Zeleno-žute (isključio Abdallahija, dva kaznena udarca domaćinima...).

Standings provided by SofaScore LiveScore
Linker
27. srpanj 2024 02:25